Hvalp nyder hundetræning

Det er afgørende, at du finder en hundetræner, som passer til jeres families temperament og jeres planer med hunden. Da alle kan kalde sig hundetræner, kan det være svært at få et overblik over træningsmulighederne og kompetencerne hos de forskellige steder. Derfor er det vigtig, at kigge sig godt for - og gerne høre om andres erfaringer med de enkelte træningssteder og metoder.

Du har sikkert allerede nogle ideer om, hvad du kunne tænke dig at træne med hunden. Der er mange muligheder for hundetræning, som går på aktivering og sport - f.eks. agility, dogdancing, weightpull, IPO og rally. Det vigtige at have for øje, er at alle disse sportsgrene kræver en grundlæggende lydighedstræning.

Derfor er lydighedstræningen et vigtigt sted at starte. Hunden bør lære at holde en god kontakt til ejeren, og forstå de basale kommandoer; før den starter med mere sportspræget hundetræning. Endvidere er det meste hundesport mere eller mindre belastende for hundens sener og led, og bør alene af denne grund ikke startes op før hunden er fuldt udvokset.

Hvor finder man hundetrænere?

Det er ofte placeringen eller kendskabet til et enkelt sted, der afgør hvor man vælger at gå til hundetræning. Vi vil dog altid opfordre til at undersøge mulighederne for hundetræning grundigt, og være villig til at køre lidt længere end det nærmeste. Der er sket en meget stor udvikling i den kendte viden om hundeadfærd, som det er vigtigt at få med i træningen.

Hvis din træningsplads ikke accepterer hundes dæmpende signaler, og stadig bruger f.eks. hårde ryk i kvælerhalsbånd, rækkelydighed og straf af hunden, er det ikke et sted vi anbefaler... og sådanne hundeklubber og 'hundetrænere' findes desværre stadig i stort antal. Det er afgørende, at indlæringen sker på en motiverende måde for hunden - både af hensyn til den almindelige dyrevelfærd; men også for at opnå de bedste træningsresultater og samtidigt få udviklet en stabil og omgængelig hund.

Krav til hunden i træningen

Hvad vil du med din hund? Skal den være en veldresseret, ufejlbarlig jagthund eller skal den blot være en velfungerende og stabil familiehund? Det er vigtigt, at du afgør, hvad krav, der er nødvendige i forhold til hundens kunnen.

Man har fundet afgørende beviser på en sammenhæng mellem hård fysisk opdragelse og aggression i hunde. Derfor anser vi det som vigtigst for en familiehund, at alt træning bliver indlært positivt hele vejen igennem. Brug af straf og negative oplevelser overfor en familiehund øger blot risikoen for det eneste vi ikke ønsker i vores familiehunde: aggression og bid.

Se jer derfor godt for, og vær aldrig bange for at sige fra overfor hundetrænere, der anbefaler gammeldags metoder I ikke personligt mener at kan stå inde for. Træningen bør altid primært være sjov og underholdende for både hund og ejer.