Brug sele på hvalpen

Traditionelt har man gennem mange år udstyret hunde med et halsbånd, når de skal føres i snor. Men er det egentligt det bedste - og findes der bedre alternativer til halsbåndet?

I gennem årene er der opstået mange forskellige varianter af hundehalsbånd - halsbånd, der er udformet i forskellige materialer, skiftende bredder og tykkelser og med mange forskellige låseanordninger.

Grundlæggende skelner man dog mellem fire forskellige typer af halsbånd til hunde:

  • Faste halsbånd
  • Kvælerhalsbånd
  • Halv-kvæler
  • Pig- og stødhalsbånd

De faste halsbånd sidder på hunden, uden at stramme til omkring hundens hals, hvis hunden trækker i snoren. Disse faste halsbånd findes i mange forskellige materialer, lige fra kunst- og ægte læder til nylon og stofudgaver.

Kvælerhalsbånd bliver traditionel brugt meget i jagthunde- og brugshundekredse, hvor lydighedstræning af hunden er en meget vigtig faktor. Det mest udbredte kvælerhalsbånd er kædemodellen, som er fremstillet i metal; men der findes også runde kvælerhalsbånd fremstillet i læder og lignende materialer.

Halvkvæler-halsbånd er en kombination mellem de to andre. Her kan halsbåndet stadig strammes om hundens hals, hvis den trækker - men en halvkvæler har også har et indbygget stop for hvor meget halsbåndet kan "kvæle" hunden.

Pig- og stødhalsbånd er to ubehagelige opfindelser, som heldigvis ikke er særligt udbredte i Danmark. Stødhalsbånd er Jf. bekendtgørelse 1999-12-16 nr. 1043 om forbud mod brug af visse aggregater, halsbånd m.v. til dyr § 1 og § 2 stk. 3 forbudte at bruge, mens pighalsbånd med under 8 mm pigge (desværre) fortsat er tilladte. HundeEjere.dk fraråder dog kraftigt ethvert forsøg på adfærdsregulering og indlæring ved brug af smertepåvirkning!

"Stødhalsbånd er Jf. bekendtgørelse 1999-12-16 nr. 1043 om forbud mod brug af visse aggregater, halsbånd m.v. til dyr § 1 og § 2 stk. 3 forbudte at bruge"

Når man køber halsbånd, er det hensigtsmæssigt at overveje både tykkelse og vægt. De meget kraftige, tunge og brede halsbånd, kan f.eks. være en voldsom belastning for mange hunde, der skal bære på vores 'bling bling' hele dagen. Omvendt kan for tynde halsbånd nemmere presse sig ind mellem hvirvlerne i hundens nakke, ligesom mange mindre hunderacer har så bløde ganer, at det forkerte halsbånd medfører hosten og ubehag for hunden.

Hundeseler

Der findes mange forskellige typer af hundeseler. Overordnet kan de dog deles op i nedenstående typer:

  • H-Seler
  • Y-Seler
  • Træk-seler
  • Gå-pænt seler

H-selen spændes rundt om hundens krop for og bag, og trækket fordeles over brystet og forpoterne. Denne type hundesele anbefales altid til hundehvalpe.

Y-seler er en forenkling af H-selen, som giver et mere koncentreret træk på hundens bryst og tilmed er meget nem at få sat på hunden. Denne type sele benyttes oftest til voksne hunde, der allerede har lært at gå pænt.

Træk-seler findes i mange udformninger, og er kendetegnet ved at de udelukkende skal gøre det komfortabelt for hunden at udføre trækarbejde, som for eksempel slædekørsel og vogntræk. Denne type hundesele er naturligvis ikke velegnet til dagligt brug.

"Gå-pænt-seler" findes i flere udformninger, hvor den mest udbredte er en model, der lægger voldsomt pres på hundens blodtilførsel til forbenene (!) Denne type sele kan være meget smertefuld for hunden, og er derfor ikke en model vi anbefaler at benytte.

Halti - også kaldet hundegrime

I de senere år er udbredelsen af de såkaldte hundegrimer - eller Halti'er - blevet meget udbredt. De fungerer på samme måde som en grime til heste, der sættes over hundens snudeparti. På denne måde kan man nemt styre både store og stærke hunde, da hunden bliver tvunget til at dreje sit hoved sammen med snoren.

Halti'er kan være et udmærket træningsredskab; hvor den benyttes i en begrænset periode, mens man træner hunden intensivt i at gå pænt.

Forkert brug af Halti - eller blot uventede hårde ryk ved overraskelser og forskrækkelser - kan medføre voldsomme skader i hundens nakke og ryg, når den bærer en Halti. Husk, at en hunds fysiologi er helt markant anderledes en hestes, som godt kan tåle hårde ryk i en grime.

Hvilket type halsbånd eller sele ?

Det optimale man kan gøre for sin hund, er at udstyre den med en hundesele af H-modellen, allerede mens den er hvalp. Så længe hunden ikke har forstået at gå pænt i snor, vil den nemlig blive udsat for mange ryk og bratte stop; og her er en H-sele det absolut bedste for hundens led, hvirvler og knogler. Det er dog vigtigt, man samtidigt træner hunden i at gå pænt. Den lille hundehvalp bliver nemlig hurtigt stor og stærk, og kan nemt blive et problem senere, hvis den ikke lærer at den ikke skal trække i selen.

Når hunden bliver lidt større, kan man med fordel skifte til en Y-sele, som koncenterer trækket mere direkte på hundens bryst.

Hundeselen har den umiddelbare fordel at langt færre hunde udsættes for ryk og bratte stop koncentreret direkte omkring nakkehvirvlerne, hvilket er under mistanke for at medføre nakke- og rygproblemer hos rigtig mange hunde. I følge en undersøgelse ('Rygproblemer hos hunde') af Anders Hallgren, havde 91% af de hunde, der havde skader i nakkehvirvlerne trukket meget i snoren, eller også havde de været udsat for hårde ryk i linen.

Der er altså rigtig god grund til at sørge for, at lære hunden tidligt at gå pænt i snor.

Vælger man at bruge kvælerhalsbånd, halvkvæler eller måske endda pighalsbånd, er det helt afgørende at man træner korrekt med disse redskaber. Det er aldrig meningen, at hunden skal kvæles i længere tid af gangen eller udsættes for andet ubehag på hele gåturen.. Hvis man ikke opnår noget fremskridt med disse redskaber, bør man forsøge alternative træningsmetoder eller søge professionel hjælp til træningen.