Hund alene hjemme ødelægger væg

Der er mange hunde, som gøer, piber eller ødelægger hjemmet, når de skal være alene hjemme. Andre hunde bliver deprimerede og passive. Men hvordan undgår man at få en hund med alene-hjemmeproblemer?

Hunde der støjer eller ødelægger inventaret, er oftest dem, der betragtes som de mest problematiske.Men der findes også en anden gruppe af hunde, der i stedet bliver deprimerede og passive af at være alene og denne gruppe af hunde betragtes desværre ofte som værende helt uden adfærdsproblemer. Fakta er dog at deres livskvalitet alligevel ofte er voldsomt forringet og disse hunde kan leve i en tilstand af kronisk stress, som vanskeliggør andre områder af hundens adfærd.

Vi vil i denne lille guide fokusere på en god indlæring af at være alene hjemme, og derfor er artiklen relevant for alle hunde og deres ejere. Til slut er der dog også råd og vejledning, til dem der allerede har problemerne - og løsningsforslag til at slippe af med dem.

Det vigtigste at lære sin nyerhvervede hundehvalp, er at være alene hjemme. Den tid, der bruges i starten på dette, kan sikre, at hunden trives godt resten af livet - og at man selv slipper for mange problemer og ærgelser.

Som udgangspunkt, er det vigtigste at man ikke forhaster tingene. Det tager lang tid at lære en hund at være alene.

Derfor er det vigtigste, at man anskaffer sig sin hvalp i forbindelse med en ferie på 3-4 uger, hvor man kan tilpasse sig efter hvalpen. Allerede efter få dage, bør man så begynde at alenehjemme-træne sin hundehvalp.

Overvejelser og teknikker til træningen

Når man starter træningen, er det vigtigt at man ikke forstærker hunden i at kalde på en. De fleste små hundehvalpe, vil begynde at pibe eller klynke, hvis deres flokleder forlader dem. Sørg for, at du ikke går så hurtigt frem, at hunden begynder på dét - og sker det alligevel, så undgå altid at komme tilbage, mens piberiet foregår. Vent udenfor døren, og gå ind i samme øjeblik der kommer et ophold. Ellers kan hunden komme til at tro, at den blot skal pibe eller gø for at få dig til at komme tilbage... Men som sagt, er det allervigtigste, at hvalpen slet ikke begynder at kalde i starten.

Træningen af alene hjemme

Træningen af hvalpen starter med intervaller på 15-45 sekunder. Man forlader blot rummet, uden nogen virak eller kontakt til hunden.. lukker døren kortvartigt og venter. De første gange er det nok blot at gå ud af hvalpens synsfelt. Når man kommer ind igen, skal der heller ikke tages kontakt til hunden. Et godt tidspunkt at starte træningen op, er altid mens hvalpen er optaget af noget spændende.

I løbet af de næste dage, hæver man langsomt intervallet man er væk. Nogle hunde kan klare spring på flere minutter af gangen, mens andre vil reagerer negativt blot man forcerer træningen en lille smule. Derfor er det vigtigt at have tålmodighed, og gå frem efter planen. Bare fordi der ikke pibes, ødelægges eller gøes, betyder det ikke at hunden ikke påvirkes negativt af at blive forladt i så ung en alder - problemerne vil blot oftest først vise sig senere.

Man kan sagtens give hunden en godbid inden man forlader den, for at give den en positiv oplevelse hver gang den bliver "forladt". Et marvben med leverpostej, tyggelegetøj med dagens foderration opblødt i vand eller lignende mad, som hunden kan ligge stille og roligt og nyde. Decideret aktivitetslegetøj er ikke altid en god idé, da hunden gerne skal lære at forholde sig roligt og ikke blive "kørt op i gear" inden vi forlader den.

I løbet af de 3-4 uger man har ferie, bør man træne frem mod at kunne forlade hunden i nogle timer, uden at det vil påvirke den. Når ferien er slut, er det optimale at alliere sig med en hundelufter eller hundepasser i omgangskredsen, som vil passe hvalpen i nogle timer dagligt. Langsomt øges perioden så, hvor hunden kan være alene, ved at man "skruer op" for tiden.

En god tommelfingerregel, er at hunde kan lære at være alene i ligeså mange timer, som deres alder er i måneder indtil de bliver ca. 6 måneder gammel. Det vil altså sige, at en fire måneders hvalp ikke bør være alene i længere perioder end 4 timer, en 5 måneders hvalp i fem timer osv. - og naturligvis under forudsætning af at hunden trænes langsomt op til så mange timer. 

Husk også, at selvom det virker som om hvalpen sagtens kan være alene i meget længere tid, vil man ved at forhaste træningen ofte begynde at se problemerne med ødelæggelser, larm og anden uheldig adfærd, når hunden kommer til den første kønsmodningsperiode i 7-8 mdr.'s alderen - og på daværende tidspunkt, er det allerede blevet meget sværere at lære hunden at være alene hjemme. Derfor er det vigtigt ikke at forcere træningen og skride for hurtigt frem.

Manglende træning, separationsangst - hvad så?

Såfremt man står med en hund, der stadig er ked af at være alene, selvom man har trænet efter ovenstående anvisninger i nogen tid, kan det være hensigtmæssigt at kontakte en anerkendt adfærdsbehandler. Det kræver bl.a. ofte større indsigt i hundens dagligdag, hvis man skal planlægge den korrekte træning for en ældre hund. Problemer med separationsangst skal der f.eks. ofte arbejdes med på flere områder, ligesom sygdom og smerter kan være årsagen hos ældre hunde.

Konsekvens af manglende alenehjemme-træning

Mange hunde skifter hjem eller aflives pga. alene-hjemme problemer. Problemerne kan være meget svære at løse, hvis det først er blevet en vane for hunden, at være ked af at være alene. Derfor bør man starte med træningen, allerede få dage efter man får sin hundehvalp hjem - og man må aldrig lade sig forlede til at tro, at fordi en hundehvalp kan være alene "uden problemer", vil den forblive sådan resten af livet. Oftest viser problemerne med at være alene sig først omkring den første kønsmodning i 7-8 måneders alderen.

Kommentarer  

Mikos Ejer 04-10-2010 16:59
det billede det ligner vores væg da miko var et halvt års tid gammel :cry:
Tanja 19-02-2011 00:59
Hvad så hvis ens hund har lært det, præcis efter bogen, har været alene i arbejdstiden i ca en måned og så lige pludselig, uden der før har været noget som helst, begynder at skrige???
Lars 20-02-2011 21:59
Det afhænger af rigtig mange ting, og kan desværre ikke lige besvares udfra nogle få linjer.
Det bedste vil dog nok være at starte helt forfra med alene-hjemme træningen, og - hvis hunden er ung - evt. prøve at aktivere den lidt mere og/eller ændre lidt i rutinerne når i forlader den.
Et marvben med noget lækkert i eller en Kong fyldt med guf kan give lidt ro på hunden i de første minutter. Hvis ikke det hjælper med mere alene-træning, og i løbet af en elativt kort periode, vil jeg anbefale at i får hjælp hos en uddannet hundetræner eller adfærdsekspert, som kan gå helt i dybden med årsagen til skrigeriet.
Det kan f.eks. være separationsangst, som skal trænes bort over en længere periode og på flere områder. Det kan f.eks. også dreje sig om ændringer i omgivelserne, som i ikke har været opmærksomme på, eller ganske simpelt blot at hunden er ung og fuld af energi ;-)