Hunderacen Fransk Bulldog

En hund udvikler sig psykisk, lige så vel som fysisk, i takt med alderen stiger. Når hunden bliver ældre er den f.eks. meget mere selvbevidst. Her gennemgår vi hvordan hunden udvikler sig mentalt.

I opvæksten , inden hunden bliver voksen, er der en række kritiske faser, hvor hormonerne spiller meget ind på hundens adfærd - de såkaldte "teenage-perioder". Disse perioder kan for nogen hunde - og ikke mindst deres ejere - medføre en masse problemer. Det er derfor vigtigt, at man som hundejere er opmærksom på disse perioder, og indretter træningen efter hundens udvikling.

For at gøre perioderne mest overskuelige, er cirka tidspunkterne sat ind i nedenstående skema. Man skal dog være opmærksom på, at det kan varierer meget mellem enkelte hunde (og hunderacer), hvornår perioderne indtræffer. Derfor bør man kun regne skemaets perioder som en rettesnor.

Prægningsfaser

Der kan også være stor forskel på, hvor meget man mærker til de enkelte prægningsfaser for den enkelte hund. Mange vil dog mærke ændringer i de perioder, der indtræffer ved hhv. 7-10 mdr. og 17-22 måneder (pubertet og psykisk kønsmoden).

"Mange vil dog mærke ændringer i de perioder, der indtræffer ved hhv. 7-10 mdr. og 17-22 måneder"

Nogen hunde vil blive rigtige 'teenagere' allerede i 7-10 mdr. alderen; mens andre først gennemgår en mærkbar psykisk ændring i 2 års alderen. For andre hunde kan hele opvæksten fra 7-24 måneder virke som een lang periode med teenageproblemer og ulydighed.

Det er dog vigtigt, at man respekterer hundens alder - og ikke stiller for store krav i træningen under de kritiske perioder - uanset om man mærker til adfærdsændringerne eller ej. I langt de fleste tilfælde, vil hundens fornuft, indlæringsevner og hørelse vende tilbage med fornyet kraft, når perioden er gennemgået - og derfor gælder det hovedsageligt om ikke at ødelægge relationen til hunden i disse perioder.

Fortsæt i stedet med det hundetræning, der giver flest success-oplevelser, og ha' noget (eller meget) tålmodighed.

Hundens udvikling på skemaform

4 - 7 uger:
Prægning (Hunden lærer at spise, lege jagtlege, kende mennesker mm.)
8 - 12 Uger:
Socialisering (Hunden lærer at forholde sig til miljø, mennesker og andre dyr)
3 - 4 Måneder:
Rangordning (1. kønsmodning, rangorden i hundeflok starter)
4 - 7 Måneder:
Flokdannelse (Rolig periode, rangorden på plads)
7 - 10 Måneder:
Pubertet (2. kønsmodning. Hormoner, ustabilitet, svært ved at fokusere og koncentrere sig)
10 - 17 måneder:
Rolig periode (god indlæringsperiode)
17 - 22 Måneder:
Psykisk kønsmoden/Voksen hund (3. kønsmodning. Dominans og selvbevidsthed.)

Kommentarer  

Asdf 05-10-2010 01:40
det er vist ikke alle hunde som har set det skema :lol:
Lars 05-10-2010 01:43
Det er faktisk nogle rimeligt anerkendte retningslinjer for de fleste hunde. Men de er jo selvfølgelig aldrig ens allesammen :-)
Asdf 05-10-2010 01:46
vores hund havde ikke den der rolige periode da