Skovflåt der har suget blod på hund

Skovflåten er en lille blodsugende parasit, som mange hundeejere stifter bekendtskab med. Se hvordan du forholder dig til skovflåten her.

Skovflåter lever i beplantningen lige over jordhøjde, hvor de venter på at kunne suge blod fra forbipasserende. Når den får muligheden, hopper den på sit offer, og kravler til et lunt, beskyttet område, hvor den borer sine munddele ned i huden og suger offerets blod.

Her sidder den lille parasit, indtil den har mangedoblet sin størrelse af at leve af værtens blod. For at undgå, at blodet størkner udskiller skovflåter et stof med spyttet, som forhindrer blodet i at størkne, og som øger blodtilførslen til det sted, hvor flåten sidder.

Selvom det lyder ubehageligt, er forløbet i sig selv ganske uskadeligt og mærkes ofte slet ikke af værten/hunden. Men desværre er en del af de danske skovflåter smittebærer af nogle meget alvorlige sygdomme.

Fjern skovflåter fra hunden

For at undgå de smittebærende bakterier fra skovflåten, bør man altid undersøge hunden grundigt, efter hvert besøg i områder med risiko for angreb af skovflåter. Skovflåten er nemlig stort set uskadelig, hvis den fjernes fuldstændigt fra værten indenfor de første 12 timer.

Til hunde kan man med fordel bruge en såkaldt tægetang. Disse findes i mange udformninger, og kan købes hos dyrehandlere og på apoteket. Specielt "Brækjerns-modellen" er populær. Man kan også fjerne skovflåter med en almindelig pincet, eller med den rette teknik, med neglene.

Det er dog nødvendigt, at man får hele skovflåten med ud i første forsøg. Derved undgåes der, at skovflåten kaster sit maveindhold op; og derved giver mulighed for en infektion. Den nemmeste måde, er roligt at dreje skovflåten rundt om sig selv, og derved selv lade den slippe sit tag.

Min hund er blevet bidt af en skovflåt..

Skovflåt efter et døgn

Efter et bid af skovflåten, er det nødvendigt at man holder øje med området på hunden, hvor skovflåten har siddet. Det er ganske normalt med ganske let rødmen, og en mindre irrtation i huden; men det er afgørende, at området ikke spreder sig i de kommende dage. Sker dette, skal man søge dyrlæge, da der så kan være fare for en infektion.

Finder du tit flåter på din hund eller kat, kan du forebygge mange bid ved at bruge nogle af typerne af loppemiddel, som også virker mod skovflåter. Vær dog meget opmærksom på, at du oftest ikke kan bruge samme middel til din hund og kat. I værste fald kan katte dø, hvis man bruger det forkerte loppe- eller flåtmiddel.

Spørg altid på apoteket eller hos dyrlægen, inden du giver dine dyr medicin.

Kommentarer  

H.P.J 04-10-2010 16:09
Man skal også være opmærksom på skovflåter er blevet immune overfor flere af indholdsstofferne i loppemidler, som før virkede afskrækkende på dem. Så virkningen af loppemidler er i nogle områder meget ringe.
Anne 04-10-2010 16:12
Vi har haft meget gavn af hvidløgstilskud til vores labrador retriever. Det virker afskrækkende på tæger og flåter.
Hundeejeren 04-10-2010 16:43
Citerer Anne:
Vi har haft meget gavn af hvidløgstilskud til vores labrador retriever. Det virker afskrækkende på tæger og flåter.


Hvordan giver i det til hunden, og hvor meget får den? HVidløg er jo ikke uskadeligt for hunde, så man skal vel være opmærksom på at de ikke får for meget?