Hunderacen Afghansk mynde

Beskrivelse af Afghansk mynde

Den originale Afghansk Mynde opstod formentlig i grænsestrøgene mellem Afghanistan, Pakistan og Indien, hvor den stadig findes i en række lokale varianter - også i en korthåret version.

Afghansk mynde er kendt under mange navne, f.eks. som balkh tazi, barutzy hound, baluchi hound og kabul tazi. Hunde, der ligner den Afghanske Mynde, er afbildet i grottetegninger i Afghanistan som er ca. 4.000 år gamle. Så man formoder racen er opstået for omkring 5.000 år siden. Den Afghanske Mynde er altså en af verdens ældste hunderacer, hvilket også underbygges af genetiske undersøgelser af hundene. 

De første afghanske mynder kom til Danmark i 30'erne; men først 30 år senere, kom der rigtig gang i udbredelsen, da den toppede i 1970'erne med omkring tre hundrede registrede hunde. I dag er det en forholdsvis sjælden race her i landet.

Temperament

På trods af det aristokratiske udseende, er en Afghansk Mynde en udpræget jagthund, med et meget stærk instinkt for at løbe smådyr op. Man kan derfor sjældent få en Afghansk Mynde til at gå løs, uden der er forsvarlige indhegninger. Når først en mynde ser et mindre dyr, vil instinkterne tage fuldstændigt over, og hunden vil forfølge dette over lange afstande.

Afghansk Mynde er også meget selvstændig og intelligent, så det er vigtigt at man er helt konsekvent - og altid motiverende - når man skal træne og opdrage hunden. Udendørs er den en meget livlig og aktiv hund, som gerne jager naboens kat, hvis den får chancen; men indendørs er en Afghansk Mynde meget rolig og afslappet. Racen er enormt adræt og kan både løbe umådeligt hurtigt, springe højt og vende på en femøre.

Afghanere vil sjældent være meget kontaktsøgende, men forventer i stedet at ejeren kommer til den, når der skal ske noget. På samme måde vil en Afghaner sjældent blot acceptere ejerens kommandoer; men i stedet nøje overveje om den er enig i det adspurgte. Med andre ord kan en Afghansk Mynde godt være frustrerende at træne med, og man bør ikke forvente at hunden bliver en lydighedschampion, der adlyder ens mindste vink. Af samme grund, er det også vigtigt, at man altid er konsekvent overfor hunden og altid fastholder sine krav og regler ligefra hunden er hvalp.

Selvom hundene er meget værdige, kan de alligevel ofte vise en underholdende side af sig selv, så man sjældent keder sig med en Afghansk Mynde. Hundene kan nemlig nærmest have deres egen form for humor. Man skal derfor både være af en tålmodig og humoristisk natur, for at trives godt med en Afghansk Mynde.

Racen er god sammen med andre hunde, men har brug for en vis fysisk træning for at være harmonisk og trives godt. Afghanerne vil dog godt kunne være både drillende og provokerende overfor andre hunde, for at få igangsat en jagtleg, som den altid overlegent vil vinde. Den vil også ofte være relativt reserveret overfor fremmede mennesker og omgangen med børn, er heller ikke atid noget der ligefrem interesserer en Afghansk Mynde. Hundene er dog meget sjældent aggressive, men blot ret uinteresserede. Det er dog vigtigt, at man forstår at afghaneren er avlet til at jage - og dræbe - sit bytte, så man må ikke misforstå hunden, hvis den en dag kommer med naboens døde kat. Dette har intet med aggression at gøre, men er blot hundens helt naturlige adfærd.

Sportsgrene som lure-cursing er helt oplagte for en afghaner, og man bør ikke snyde sig selv for at stifte bekendtskab med denne sportsgren, hvis man ejer en Afghansk Mynde og virkeligt vil se hundens instinkter i aktion.

Pasning og pleje

Pelsen er lang og blød, og kræver rigtig meget pasning. Til gengæld tåler racen kulde rigtig godt, hvilket dog ikke betyder at den er egnet til at opholde sig ude konstant. Hunden skal være en del af familien, og have sin del af opmærksomheden. Racen er meget rolig indendørs, men med en lang pels må man regne med at skulle rede den ofte, og hunden skal dagligt have mulighed for at løbe sin energi af sig. Man kan også med fordel bruge hjerneaktiveringsøvelser for at gøre hunden træt og tilpas. 

Ønsker man ikke at beskæftige sig med pelspleje, skal man ikke anskaffe en Afghansk Mynde.

Oprindelsesland

Afghansk mynde har oprindelse i Afghanistan

Hundens størrelse

Afghansk mynde har en højde på 70 - 74 cm og en vægt på 25 - 27 kg

Farver

Alle tilladt

Alternative navne

Afghaner, barutzy hound, baluchi hound

Type

Afghansk mynde er en mynde og hører under FCI-gruppen for "Mynder" (Gruppe 10)

DKK Specialklub

Myndeklubben

Aktivitet

(3/5)

Motion

(4/5)

Intelligens

(5/5)

Træning

(5/5)

Legesyg

(5/5)

Børnevenlig

(3/5)

Vagthund

(1/5)

Pelspleje

(5/5)

Territoriel

(1/5)

Gøende

(1/5)

Fremmede

(2/5)

Hunde

(3/5)

Leder du efter små hunderacer?

Disse 2 andre hunderacer under mynde er mindre end Afghansk mynde :