Hunderacen Airedale Terrier

Beskrivelse af Airedale Terrier

Airedale Terrier er den største af terrierne med oprindelse i Storbritannien. Racen er opstået som et mix af forskellige terriere, der var udbredte i området ved Aire-floden i Yorkshire, og blev blandt andet fremavlet til at bistå Odderhunden under jagten. Airedale Terrieren arbejdede først på land, mens Odderhunden lavede arbejdet i vand. På denne baggrund mener man også, at Odderhunden har givet en del af Airedale Terrierens genetiske ophav, da man dengang ønskede at forbedre Airedale's spor- og svømmeegenskaber. 

Første gang man registrerede en Airedale terrier var i 1876, så man har altså kendt den som renracet hund i over 130 år.

Temperament

Airedale Terrieren er klog, værdig, intelligent og uforlignelig modig. Hundene frygter intet, og har et stort jagtinstinkt efter mindre dyr; men er samtidig også så intelligente og træningsvillige, at man blandt andet har kunnet bruge dem som politi-,service- og vagthunde. 

En Airedale Terrier er meget trofast og tæt knyttet til sin familie, som den gerne beskytter for enhver pris. På trods af hundenes relativt høje aktivitetsniveau, er en velfungerende Airedale Terrier meget rolig indendøre - men det forudsætter, at hunden er velstimuleret og får afløb for sin energi. Det er ikke en hunderace, der trives godt med korte gåture i snor og lange arbejdsdage alene.

Da der er tale om en stor, selvsikker og relativt vedholdende og stædig hunderace, er det vigtigt man starter tidligt med at træne og opdrage hunden. Konsekvens er helt afgørende, hvis man vil have en lydig og veltilpasset Airedale Terrier - og dette betyder ikke at man skal være hårdhændet over hunden! I stedet betyder det, at man er mere vedholdende end hunden, når man stiller krav og giver kommandoer. Finder en Airedale Terrier først ud af at dens stædighed gør at den selv kan bestemme hvornår den vil adlyde, vil den ofte overtage styringen i familien.

Man skal også sikre sig, at hunden bliver tidligt tilvænnet til andre husdyr, hvis man vil gøre sig forhåbninger om hunden kan trives med katte og andre husdyr. Eller rettere, at katte og andre husdyr kan trives med Airedale Terrieren. Der er nemlig tale om en rendyrket jagthund, og som sådan kan den nemt blive en belastning for familiens øvrige husdyr, hvis den ikke er socialiseret meget tidligt med disse.

Racen er også en fortrinlig vagthund, der kan byde på en dyb og respektindgydende gøen. Alligevel er den kendt for at være meget børnevenlig, og deltager ofte gerne i børns aktiviteter og lege med betydeligt mere ro og overblik, end man umiddelbart skulle tro. 

Airedale Terrier vejer 25-30 kg og har en skulderhøjde på 58-61 cm for hanhunde, og for tæver lidt mindre. Den amerikanske Kennel Klub's standard specificerer en lidt mindre hund . Større Airedale Terrier, op til 55 kg kan dog også findes i den vestlige verden. De er ofte kaldet "Oorangs", fra navnet på en kennel i Ohio i begyndelsen af 1900-tallet. Begge typer er altid en årvågen og energisk race, som er kendt for at være ganske frygtløs. Det er blevet hævdet, at den store "jagt"-type (eller Oorang Airedale) er mere vild end mindre Airedales. Den store type anvendes typisk til storvildtjagt; men også som familiehund eller som kæledyr.

Pasning og pleje

En Airedale Terrier har en kraftig, ru pels, der skal trimmes mindst nogle gange hvert år. Hvis man sørger for at hunden bliver trimmet, vil den ikke fælde særligt meget. Man skal dog forvente, at man skal bruge lidt tid på at holde hunden og - alt efter hvilket udtryk man ønsker hunden skal have - afsætte lidt flere ressourcer til trimning end blot to gange årligt.

Oprindelsesland

Airedale Terrier har oprindelse i Storbritannien

Hundens størrelse

Airedale Terrier har en højde på 58 - 61 cm og en vægt på 22 - 30 kg

Farver

sort og brun

Alternative navne

bengleyterrier, watersideterrier, workingterrier

Type

Airedale Terrier er en jagthund og hører under FCI-gruppen for "Terriere" (Gruppe 3)

DKK Specialklub

Dansk Terrier Klub

Aktivitet

(3/5)

Motion

(4/5)

Intelligens

(2/5)

Træning

(2/5)

Legesyg

(2/5)

Børnevenlig

(4/5)

Vagthund

(5/5)

Pelspleje

(2/5)

Territoriel

(5/5)

Gøende

(3/5)

Fremmede

(2/5)

Hunde

(1/5)

Alle billeder af Airedale Terrier