Hunderacen Akbash

Beskrivelse af Akbash

Akbash er en stor, hvid tyrkisk hyrdehund. Man mener racen er genetisk forfader til en stor del af de kendte hyrdehunde fra regionen.

Den oprindelige Akbash er fremavlet på arbejdsegenskaber og ikke udseende, og derfor kan racen variere en del i proportioner. Den er mere myndeagtig i sin fremtoning end den anden - mere kendte - tyrkiske vogtende hyrdehunde, Kangal, og ofte en smule højere; men racerne er alligevel nært beslægtede.

Akbash er i øvrigt tyrkisk for "hvidhovede"; mens Kangal - der også kaldes "karabash" - betyder "sorthovede".

Temperament på Akbash

En Akbash har meget tilfælles med Anatolsk Hyrdehund og Kangal i - til dels - udseende og i høj grad i temperament. Man kan derfor forvente en aktiv, selvstændig, intelligent og vogtende hyrdehund, som dog er venlig og omgængelig i familien. Racen lærer hurtigt, men skal altid behandles med respekt og ligeværd, og aldrig behandles hårdhændet. En Akbash er både stor, stærk og adræt - og meget viljestærk - så det er vigtigt at man træner og socialiserer hunden meget grundigt.

Racen har ry for at modnes temmeligt langsomt, så de fleste individer først er modnet som +3 årige, og samtidigt bibeholdes en stor del hvalpet adfærd hele livet. Selvom en Akbash er avlet til at leve ude, er det vigtigt at man ikke blot har hunden udendørs i løbegård eller lignende, for racen har brug for at tilbringe tid med sin familie for at kunne trives i et moderne samfund. Ellers vil man ofte støde i både aggressiv og destruktiv adfærd.

Den grundlæggende lydighed er forholdsvis nem, hvis ejeren har den fornødne hundeindsigt. Men det er helt afgørende, at man har en vis erfaring med selvstændige og viljestærke hunde, hvis man vil leve i fred og fordragelighed med en voksen Akbash. Hunden er derudover af en race, som stadig bliver avlet til at arbejde; og man bør derfor sikre sig, at en Akbash får opfyldt dette dybtliggende instinkt - og det er slet ikke nok, at den blot går i en have og holder lidt øje med postbuddet.

En Akbash er meget tilbageholden overfor fremmede, og har et virkeligt udpræget vogter- og beskytterinstinkt. Når hunden er udvokset, vil den slet ikke acceptere fremmede mennesker eller hunde på dens territorie - og dem der krydser hundens grænser, vil ofte fortryde det bitterligt. Racens udseende kan give associationer til langt mere sociale hunderacer, hvilket kan medføre hunden ikke får den fornødne respekt af fremmede mennesker.

En Akbash bibeholder meget af den hvalpede hundeadfærd, som f.eks. at gø efter nye og fremmede ting, nære bånd til dens flok og manglende rovdyrsadfærd. Dette betyder også at hundene sjældent har trang til at strejfe, men holder sig til deres territorie. Racen er deraf også nem at socialisere med andre dyr og børn, som den nemt kommer til at betragte som en del af sin flok. Man skal dog være opmærksom på, at denne race ikke egner sig til børnefamilier, da hunden ofte vil have svært ved at acceptere fremmedes leg med familiens børn. Racen trives normalt også godt med andre hunde i familien, hvor den vokser op; mens omgangen med fremmede hunde er helt modsat.

En arbejdende Akbash socialiseres slet ikke med mennesker, men vokser op hos fårene fra den er få uger gammel. Derfor beskrives racen ofte som mere aggressiv end den vil være i en normal, vestlig familie, hvor hunden bliver tilstrækkeligt socialiseret, stimuleret og aktiveret. Alligevel er racen kun for erfarne og dedikerede hundeejere, som vil tilpasse sit eget liv til en selvstændig, viljestærk, intelligent og vogtende hunderace.

En Akbash kan levere en meget respektindbydende og dyb gøen, og gør det gerne, hvis den mener der er noget mistænkeligt i gære.

Pasning og pleje

Pelsen på en Akbash kan være fra helt kort, og over til lang og tykpelset. Mængden af pelspleje afhænger derfor af individet; men selv de langpelsede klarer sig med en jævnlig børstning. Det er dog meget vigtigt, at man bruger masser af tid og kræfter på at socialisere og træne hunden gennem hele dens liv. Man må heller ikke stoppe socialiseringen af hunden, når den kommer lidt op i årene - dette er et livsvarigt projekt, hvor racen skal håndteres og have gode oplevelser med masser af forskellige mennesker.

Oprindelsesland

Akbash har oprindelse i Tyrkiet

Hundens størrelse

Akbash har en højde på 82 - 86 cm og en vægt på 52 - 55 kg

Farver

Hvid

Alternative navne

tyrkisk akbash, tyrkisk hyrdehund

Type

Akbash er en hyrdehund

Aktivitet

(3/5)

Motion

(3/5)

Intelligens

(2/5)

Træning

(2/5)

Legesyg

(2/5)

Børnevenlig

(2/5)

Vagthund

(5/5)

Pelspleje

(2/5)

Territoriel

(5/5)

Gøende

(4/5)

Fremmede

(1/5)

Hunde

(1/5)

Alle billeder af Akbash