Alano Espanol hund

Beskrivelse af Alano Español

Alano Español - eller Spanish bulldog  - er en vagthund,som også har været brugt til jagt i kobler. Historien bag racen er temmelig diffus, men Alano Español er dog med sikkerhed grundlagt på en molosserhund. Sandsynligvis er racens genetiske base funderet i de store Dogge-hunde, som blev indført af Alani stammen i Iberien allerede i det 5. århundrede.

I 1800-tallet blev Spanish Bulldog brugt til bullbaiting, som er en brutal - og nu ulovlig - form for hundekamp mellem tyre og hunde. 

Spanish Buldogge er en forholdsvis ukendt race, og anerkendes ikke officielt ret mange steder udenfor Spanien. Den er dog beslægtet med den mere kendte hunderace Perro De Presa Español. Man arbejder i disse år aktivt i Spanien på at forbedre racens udbredelse, og man har herunder identificeret en række dyr, som er helt unikke i afstamning og slægt, i forhold til de allerede anerkendte hunderacer.

Det argument gør, at Alano Español muligvis anerkendes som en selvstændig, renavlet hunderace i fremtiden.

Temperament

En Alano Español er en vagtsom race, og samtidigt en meget stor hund. Med dens rødder i mastiffer og bulldogs, kan der forventes et stædigt, selvbevidst sind. En Alano Español bør altid lydighedstrænes og socialiseres i en tidlig alder, for at ejeren ikke risikere at miste kontrollen med hunden i uventede situationer. Alano Español kan endvidere forventes at have en smule jagtinstinkt, i modsætning til de fleste andre store mastiff-lignende racer, hvorfor der ofte er brug for mere tilvænning til mindre husdyr.

Modsat mange af de andre beslægtede hunde, er Alano Español ofte ganske velfungerende med andre hunde. Dette skyldes i høj grad racens historie som jagthund, hvor der kun blev avlet videre på de hunde, der kunne indgå i kobler.

Pasning og pleje

En Alano Español er helt kortpelset, og kræver stort set ingen pasning. Racen anerkendes i en lang række farver; men overvejende hvid er ikke tilladt. Man bør afsætte rigeligt med tid til træning og aktivering af hunden, for en Alano er ofte ganske aktiv og har altid brug for en vis mængde mental og fysisk stimulans.

Oprindelsesland

Alano Español har oprindelse i Spanien

Hundens størrelse

Alano Español har en højde på 56 - 65 cm og en vægt på 34 - 42 kg

Farver

Brindle, sort, fawn m.fl. Ikke overvejende hvid farve. Sort maske tilladt.

Alternative navne

Spansk Bulldog, Spanish Bulldog, Spanish Bulldogge Chato de Presa, Chato Salmantino, Perro de Toro, Perro de Presa Español, Dogo de Burgos, Mastín de Jabalines, Alano de Carnicero og Mastín de Pelo Corto

Type

Alano Español er en vagthund

Aktivitet

(3/5)

Motion

(4/5)

Intelligens

(1/5)

Træning

(1/5)

Legesyg

(1/5)

Børnevenlig

(3/5)

Vagthund

(4/5)

Pelspleje

(1/5)

Territoriel

(4/5)

Gøende

(3/5)

Fremmede

(1/5)

Hunde

(3/5)

Leder du efter små hunderacer?

Disse 4 andre hunderacer under vagthunde er mindre end Alano Español :