Hunderacen Alaskan Malamute

Beskrivelse af Alaskan Malamute

Alaskan Malamute er verdens største slædehund. En smuk race, med et fast sind, stor selvstændighed og en god portion jagtinstinkt, og samtidigt en af verdens ældste hunderacer.

Malamuten, som den også kaldes, stammer fra den nordvestlige del af Alaska, hvor den blev fremavlet af Mahlemut-inuitter. Alaskan Malamute er verdens største og stærkeste slædehund, og er kendt for sin ekstraordinære udholdenhed og sin store loyalitet og venlighed overfor mennesker.

I dag findes der to forskellige linjer af Alaskan Malamute. Den ene benævnes M’Loot og den anden Kotzebue. Der er flere forskelle på disse to linjer. M’Loot Malamuten er væsentlig større end Kotzebuen. M’Looten findes i mange forskellige farvevariationer; ulvegrå, sort/hvid, zobel/hvid, sæl og andre. En ægte Kotzebue har altid ulvegrå pels. Endvidere er Kotzebuen mindre aggressiv, men den kan til gengæld være mere aktiv end M’Looten. Kotzebue-linjen var en linje som M&E Seeley avlede ud fra de ægte Malamuter, som de samlede til deres avlsprogram i 20’erne og 30’erne. M’Looten blev avlet af Paul Voelker, der også var en af Nordamerikas første Malamutopdrættere. Faktisk findes der en tredje linje, der hedder Hinman linjen. Det involvererer kun nogle få hunde, men de har haft stor indflydelse på avlen.

Temperament

Alaskan Malamute er af natur og bygning et trækdyr. Den elsker hårdt arbejde, og man kan (og bør!) træne sin Malamute til at være pakhund, slædehund eller weightpuller (weightpull er en hundesport med fokus på træk af dødvægte).

Malamuten er meget nysgerrig, og tager enhver chance for at komme ud og se sig omkring i verden. Man må ikke forvente, at man kan træne en Malamute op til at gå uden snor. Dertil er dens selvstændighed og jagtinstinkt alt for markant. Hvis der kommer et dyr forbi, må man ikke regne med, at en løs Malamute bliver ved ens side, uanset hvor længe man har trænet den.

Malamuten er også kendt som en lidenskabelig graver, så hvis man er øm over for sin græsplane og planter, skal man ikke have en Alaskan Malamute i sin have. En Alaskan Malamute kan være en stor mundfuld, i kraft af dens stærke vilje og selvstændige sind. Det er ikke en race, som man kan gøre ubetinget lydig og bare at lære den at gå fri, kan være en stor opgave.

Når racen skal opdrages og trænes, er det vigtigt at holde sig for øje, at denne hunderace kun gør ting, som den mener kan betale sig. Det er derfor yderst vigtigt at man både er konsekvent og motiverende overfor sin Alaskan Malamute. Man bør aldrig være hårdhændet overfor hunden, da en god relation til en Malamute er fuldstændigt baseret på gensidig respekt.

Racen kræver altid en dedikeret og engageret ejer, som kan håndtere hundens selvstændighed og meget stærke vilje. Og mindst ligeså meget en ejer, der vil lade hunden bruge både krop og hjerne gennem hele dens liv.

Pasning og pleje

Alaskan Malamute har en kraftig pels, med tæt underuld, som fælder voldsomt i perioder. Man bør børste hunden jævnligt, specielt når pelsen udskiftes, hvis man vil undgå hundehår overalt. Fremfor alt skal man sikre sig, at man kan og vil stimulere racen gennem hele dens liv. En Malamute fungerer ikke kun som ren familiehund, og individer der keder sig, kan blive meget svære at omgåes.

Oprindelsesland

Alaskan Malamute har oprindelse i USA (Alaska)

Hundens størrelse

Alaskan Malamute har en højde på 59 - 64 cm og en vægt på 34 - 39 kg

Alternative navne

Mutte, malamut, malamutte

Type

Alaskan Malamute er en slædehund og hører under FCI-gruppen for "Spidshunde og hunde af oprindelig type" (Gruppe 5)

DKK Specialklub

Dansk Polarhunde Klub

Aktivitet

(5/5)

Motion

(5/5)

Intelligens

(2/5)

Træning

(2/5)

Legesyg

(2/5)

Børnevenlig

(4/5)

Vagthund

(5/5)

Pelspleje

(2/5)

Territoriel

(5/5)

Gøende

(4/5)

Fremmede

(3/5)

Hunde

(1/5)

Andre hunderacer i gruppen slædehunde