Hunderacen Amerikansk Bulldog

Beskrivelse af Amerikansk Bulldog

Amerikansk Bulldog er en gammel gårdhund fra USA. Racen findes i to overordnede avlslinjer.

Johnson's American Bulldogs er store og kraftige Amerikanske Bulldogs, som først og fremmest er avlet efter udseende fremfor egenskaber. Johnson linjer kendes også som "Bully-type", som er de helt store, brede og kraftige Amerikanske Bulldogs. Standard typen (også kaldet Scott type) bliver i stedet avlet primært for egenskaberne i hunden, og er derfor en smule smallere end Johnson/Bully - og de virker også noget mere adrætte. Derudover findes der blandinger af de to linjer, som går under betegnelsen "hybrider".

Amerikansk Bulldog har altid været en arbejdende hunderace; men den helt nøjagtige oprindelse er temmeligt omdiskuteret. Nogle mener racen primært modsvarer den originale, gamle Bulldog af Engelsk oprindelse, som blev bragt til USA af nybyggerne. Andre mener racen har de gamle bulldogs som udgangspunkt; men er blevet blandet med andre racer, for at lave den mere alsidige gård- og vagthund, som nu kendes som Amerikansk Bulldog. En tredje teori, er at Ambull er en race, der er blevet fremavlet ved selektivt avl på de gamle bulldogs og Bullterrier, der blev indført i USA af nybyggerne, men igennem tiden har fået indkrydset endnu flere andre racer, for at man kunne udvikle en hund, der fungerede bedre til jobbet som gårdhund på de store amerikanske farme.

Det eneste der står helt klart, er dog at Amerikansk Bulldog er fremavlet som brugs-, gård-, jagt- og familiehund; og man har derfor igennem årene kun fokuseret på hundenes egenskaber til dette job - og har derfor kun i meget lille grad set på hundenes udseende.

Temperament

Amerikansk Bulldog er en stor hund, med et relativt højt aktivitetsniveau. Racen kræver en konsekvent og sikker opdragelse, og kønsmodne individer er reserverede overfor fremmede mennesker og artsfæller. Amerikanske Bulldogs bliver jævnligt kønsaggressive mod fremmede hunde.

Bulldog sindet giver en høj grad af selvstændighed og modighed, som giver en ægte Amerikansk Bulldog en selvsikker og fast psyke. Racen er meget venlig og beskyttende overfor sin familie, og forsvarer enhver trussel mod denne.

Med den rette håndtering, kan en Amerikansk Bulldog trænes fint op til alt basal lydighed, og racens råstyrke gør dem egnede til fysisk hårde sportsgrene som f.eks. weightpull og anden træksport.

Man bør bruge meget tid på socialisering af en Amerikansk Bulldog, og altid lære hunden grundlæggende lydighed som et minimum. Racen bliver både stor og meget stærk, og den voksne hund kan derfor være meget svær at kontrollere, hvis ikke lydigheden er på plads. En Amerikansk Bulldog er også meget selvstændig, selvsikker, klog og stædig, så det er vigtigt at man altid er konsekvent og motiverende i sin omgang med hunden.

Pasning og pleje

Amerikansk Bulldog har en kort pels uden underuld, så den kræver minimal pelspleje. Til gengæld bør man afsætte masser af tid til socialisering og træning af en Ambull, for at hunden lærer hvilke situationer, der er ganske normale. Racen blive hurtigt meget stor og stærk, og kan være svær at håndtere hvis ikke den grundlæggende lydighed er på plads. Hundene har også et stærkt vagt- og beskytterinstinkt, og bør lære så tidligt som muligt, hvilke situationer de ikke skal reagere overfor.

Lovgivning

Amerikansk Bulldog blev pr. 1. juli 2010 omfattet af Hundelovens forbudsliste, og må derfor ikke opdrættes og overdrages efter denne dato. Endvidere skal Amerikansk Bulldog bære mundkurv og holdes i snor i det offentlige rum.

Oprindelsesland

Amerikansk Bulldog har oprindelse i USA

Hundens størrelse

Amerikansk Bulldog har en højde på 64 - 71 cm og en vægt på 54 - 60 kg

Farver

Alle grader af hvid, alle slags brindle, brun, rød, tan er godkendt. Helt sort, sort og tan, alt merle er ikke accepteret. Sort maske er uønsket.

Alternative navne

Ambull

Type

Amerikansk Bulldog er en vagthund

Aktivitet

(3/5)

Motion

(3/5)

Intelligens

(1/5)

Træning

(1/5)

Legesyg

(1/5)

Børnevenlig

(3/5)

Vagthund

(5/5)

Pelspleje

(1/5)

Territoriel

(5/5)

Gøende

(2/5)

Fremmede

(1/5)

Hunde

(1/5)