Hunderacen Amerikansk Cocker Spaniel

Beskrivelse af Amerikansk Cocker Spaniel

Histrorien om Amerikansk Cocker Spaniel strækker sig helt tilbage til 1600-tallet, hvor man mener de første engelske Cocker Spaniels kom til USA med nybyggerne. Den amerikanske variant af racen opstår i 1880′erne, da den lille og lavstammede cocker-han 'Obo d. II' blev importeret til USA fra England. Han anerkendes nemlig som stamfader til nutidens Amerikanske Cocker Spaniels, som adskiller sig fra det engelske ophav med både størrelse, hovedform, kortere ryg og den betydeligt mere overdådige pels. Amerikansk Cocker Spaniel er en meget talrig race i USA og er også populær over det meste af verden. Racens helt store gennembrud kom i 50'erne, da Disney lavede den kendte film-klassisker Lady og Vagabonden. 

Som med mange andre racer, der har oplevet en pludselig stigning i popularitet, var dette gennembrud også ved at blive skæbnesvangert for Amerikansk Cocker Spaniel, da der kom en stigning i hunde med dårligt temperament pga. den hovedløse og dårlige avl som kom i kølvandet på den større efterspørgelse. Man arbejdede dog intenst i mange år, for at få udryddet disse hunde med dårligt og nervøst temperament, og i dag er Amerikansk Cocker Spaniel både en god familiehund og en meget udbredt udstillingshund. 

Temperament

Amerikansk Cocker Spaniel er avlet udfra de engelske Cocker Spaniels, og har stadig en række af dennes egenskaber i behold. Selvom racen stadig opdrættes til jagt, har den i meget stor udstrækning ændret karakter til en familie- og udstillingshund, så man ser ofte en væsentlig mere rolig hund i dag, og jagtinstinket er blevet meget nemmere at kontrollere. Den Amerikanske Cocker Spaniel er blandt de meget populære hunderacer i hjemlandet USA, hvilket både skyldes racens intelligens, størrelse, kønne udseende og dens omgængelighed overfor børn.

Hundene er temmeligt nysgerrige og tilpasser sig ofte godt til skiftende levevis; men racen har dog behov for at motionere og bruge sin hjerne jævnligt og i meget høj grad af at være sammen med sin familie. Hunde der efterlades for meget alene, eller ikke får indlært alene-hjemme-øvelsen på en god måde fra start, kan meget nemt udvikle problemer med at være alene hjemme. Man bør derfor have ekstra meget fokus på dette område.

Man kan forholdsvist nemt træne en Amerikansk Cocker Spaniel op til basal lydighed, og racen er for det meste ret medgørlig, træningsvillig og kontaktsøgende. Man oplever også sjældent, at en Amerikansk Cocker Spaniel har problemer med omgangen med andre hunde eller fremmede mennesker; men dette forudsætter naturligvis, at hunden bliver godt socialiseret helt fra hvalp. Andre husdyr bør også introduceres meget tidligt, da racen stadig har en jagthund gemt inde i sig, og derfor kan det være vanskeligt at introducere f.eks. katte senere i hundens liv. 

Hvis man anskaffer en Amerikansk Cocker Spaniel, kan det være rigtig hensigtsmæssigt at få hunden fra en seriøs opdrætter, for at undgå hunde med dårligt, nervøst temperament. Sørg for forældrene er sociale og medgørlige eksemplarer af racen, og at opdrætteren sætter en ære i at lave gode familiehunde.

Pasning og pleje

Udseendet på en Amerikansk Cocker Spaniel minder en del om den engelske. Hovedet er dog noget mindre, og øjnene tydeligt større, og det mest karakteristiske - racens frodige pels, der kræver masser af pasning. Man skal derfor ikke anskaffe en Amerikansk Cocker Spaniel, hvis man ikke bryder sig om pelspleje. Pelsen er glat og silkeagtig, og man skal påregne at hunden skal gennembørstes flere gange om ugen. En Amerikansk Cocker Spaniel skal også jævnlig have et grundigt bad og jævnligt klippes og trimmes. Med andre ord: pelspleje er en meget stor del af at have en Amerikansk Cocker Spaniel.

Oprindelsesland

Amerikansk Cocker Spaniel har oprindelse i USA

Hundens størrelse

Amerikansk Cocker Spaniel har en højde på 35 - 38 cm og en vægt på 11 - 13 kg

Farver

sort, sort og tan, hvidbroget, rød

Type

Amerikansk Cocker Spaniel er en jagthund og hører under FCI-gruppen for "Apporterende jagthunde" (Gruppe 8)

DKK Specialklub

Spaniel Klubben

Aktivitet

(3/5)

Motion

(3/5)

Intelligens

(5/5)

Træning

(5/5)

Legesyg

(5/5)

Børnevenlig

(4/5)

Vagthund

(3/5)

Pelspleje

(5/5)

Territoriel

(3/5)

Gøende

(3/5)

Fremmede

(5/5)

Hunde

(4/5)

Alle billeder af Amerikansk Cocker Spaniel