Hunderacen Amerikansk Staffordshire Terrier

Beskrivelse af Amerikansk Staffordshire Terrier

Amerikansk staffordshire terrier, eller Amstaff, som den kaldes i daglig tale, er en hunderace med oprindelse i USA.

Der er mange beretninger om racens opståen, men der er dog ingen tvivl om at Amstaff har rødder i Amerikansk Pitbull Terrier. Den officielle og godkendte "Amstaff" opstod i 1936, da den blev godkendt som selvstændig race hos den ene af de amerikanske kennelklubber. Officielt blev racen skabt, med det mål at avle en mere familie- og udstillingsvenlig udgave af Pitbull Terrieren.

Amerikansk Staffordshire Terrier er en del større end den beslægtede (engelske) Staffordshire Bull Terrier - og med en relativt bred standard for avlen af Amstaff, er der endvidere mange størrelser og udformninger af selve racen.

Amerikansk Staffordshire Terrier har op igennem 90'erne nydt større og større udbredelse over hele verden. Da der er tale om en krævende og selvstændig terrier-race, som har et meget højt aktivitetsniveau, har den store udbredelse også medført en del problemer. Racen lider endvidere under at den ofte anskaffes af uerfarne og unge hundeejere, som falder for nogle forkerte egenskaber i hundene. Den store efterspørgsel har også medført en stor mængde importerede hunde af meget tvivlsom oprindelse og uden papirer, som er blevet registreret som Amstaffs; mens der i virkeligheden var tale om de allerede ulovlige Pitbull Terriers eller blandinger af disse.

Resultaterne af den ovenstående popularitet, har været at Amerikansk Staffordshire Terrier har fået indført specielle restriktioner mange steder i verden, og også - som i Danmark siden 2010 - nogen steder er blevet helt forbudt at anskaffe.

Temperament

Amerikansk Staffordshire Terrier er kendt for ofte at blive kønsaggressiv mod andre hunde, efter den er kønsmodnet i 2 års alderen. Der er dog stor forskel på individerne, og mange seriøse opdrættere har arbejdet intensivt for at fjerne resterne af racens aggressioner mod artsfæller. Amerikansk Staffordshire Terrier er dog sjældent specielt interesseret i kontakt med fremmede hunde efter den kønsmodnes, og derfor er den oftest et dårligt valg, hvis man ønsker en hund, der skal kunne omgåes alle.

En Amerikansk Staffordshire Terrier er glad for mennesker, og har en selvsikker og fast psyke, som gør hundene ganske frygtløse. Racen trives godt med børn og bliver sjældent aggressiv overfor mennesker - men man har et vist ansvar som ejer, for at hunden bliver godt aktiveret og socialiseret, for at man får en harmonisk hund. En Amstaff der keder sig eller er nervøst anlagt pga. manglende socialisering, vil ofte udvikle voldsomme adfærdsproblemer, som kan være svære at arbejde ud af hunden senere.

Racen er relativt intelligent, og dens gåpåmod og høje "drive", har givet en hunderace, der excellerer i mange typer hundesport. Der er mange eksempler på Amstaff's, der er trænet op til redningshunde, lydighedschampions, fører- og ledsagehunde, og som vindere i krævende hundesport. Det er yderst vigtigt, at racen får afløb for sin energi og at man ikke fremmer hundens negative egenskaber. Mange ejere har desværre håndteret racen meget forkert, og i mange situationer har man desværre også set, at de mere problematiske egenskaber i så stor og stærk en terrier er blevet fremhævet og dyrket i hundene. Med en Amerikansk Staffordshire Terrier bør man nemlig tilstræbe at undgå træning og leg, der fremhæver og medfører stress i hunden, som f.eks. voldsomme trækkelege, bold- og pindekast og helt generelt undgå at "køre hunden op i gear." I stedet bør man have fokus på at lære hunden at afreagere og falde ned igen, samt aktivere den med hjernestimulering og øvelser.

Amerikansk Staffordshire Terrier er meget selvstændig, arbejdsom og modig - og med en dygtig ejer i snoren, er der mange muligheder for at komme langt i hundesport. Omvendt kan de selvsamme egenskaber skabe en masse problemer for en uerfaren ejer, der ikke giver hunden de rette vilkår.

Inden anskaffelse af Amstaff

De seneste års debat om kamphunde og muskelhunde, har medført en del problemer for de seriøse ejere og opdrættere af Amerikansk Staffordshire Terrier. Mange har oplevet at racen pludseligt ikke længere var velkommen i hundeklubber, på træningspladser og i hundeskove. Der er også mange tilfælde, hvor racen er forbudt i boligforeninger... og at der bliver reageret med frygt, og negativitet overfor både ejere og hunde i dagligdagen.

Denne udvikling var desværre også selvforstærkende overfor racens dårlige ry, da den medførte endnu flere problemer med racen, fordi den ikke kunne trænes og socialiseres som en normal hund. 

Lovgivning

Amerikansk Staffordshire Terrier er pr. 1. juli 2010 omfattet af Hundelovens forbudsliste, og må derfor ikke længere anskaffes, parres, overdrages eller importeres. Hunde, der er i live, skal efter denne dato altid bære mundkurv og skal altid holdes i snor i det offentlige rum.

Oprindelsesland

Amerikansk Staffordshire Terrier har oprindelse i USA

Hundens størrelse

Amerikansk Staffordshire Terrier har en højde på 41 - 48 cm og en vægt på 22 - 34 kg

Farver

Alle farver - undtaget leverfarvet - er tilladt. Ses i forskellige typer brindle (tigerstribet), fawn (lys gul/brun) og seal (mørkebrune/sortbrune) samt i sorte, brune, blå (grå), hvide og røde. Er ofte tofarvet, men tricolor findes også.

Alternative navne

Amstaff, Amerikansk staff, staffordshire terrier, Am Staff

Type

Amerikansk Staffordshire Terrier er en terrier og hører under FCI-gruppen for "Terriere" (Gruppe 3)

DKK Specialklub

Dansk Terrier Klub

Aktivitet

(4/5)

Motion

(4/5)

Intelligens

(1/5)

Træning

(1/5)

Legesyg

(1/5)

Børnevenlig

(3/5)

Vagthund

(3/5)

Pelspleje

(1/5)

Territoriel

(5/5)

Gøende

(3/5)

Fremmede

(4/5)

Hunde

(1/5)

Leder du efter små hunderacer?

Disse 8 andre hunderacer under terriere er mindre end Amerikansk Staffordshire Terrier :