Hunderacen Anatolsk Hyrdehund

Beskrivelse af Anatolsk Hyrdehund

Anatolsk Hyrdehund er en vogtende hyrdehund, med egentlig oprindelse i Tyrkiet; men som er blevet renavlet i England og USA. De første importer af oprindelige tyrkiske hyrdehunde af Kangal/Karabash-typen, var i 1961, da Charmien Steele hentede nogle hunde hjem til England, og på baggrund af disse importer stiftede "The Anatolian Karabash Dog Club", som nogle få år senere fik Anatolsk Hyrdehund anerkendt i FCI.

Racen er egentligt oprindeligt opdrættet til selvstændigt at vogte hjordene mod tyve, ulve, bjørne og andre trusler, men bruges i dag mest som vagt- og selskabshund.

Temperament

En Anatolsk Hyrdehund er selvbevidst, modig, energisk, tålmodig og beskyttende. Racen har nemt ved at lære basal lydighed, men skal både trænes og socialiseres fra en meget tidlig alder. Omgangen med andre hunde og husdyr bør indledes så tidligt som muligt. På trods af racens størrelse, er hundene både meget hurtige, adrætte og meget stærke.

Det vogtende instinkt i Anatolsk Hyrdehund, gør racen tilbageholdende overfor fremmede; og voksne hunde accepterer ikke indtrængen på territoriet eller trusler mod familien.

Anatolsk Hyrdehund behøver meget motion og aktivering. De trives bedst under frie vilkår i en stor indhegnet have eller med lignende levevilkår. Racen kan være utroligt legesyg, og kan også nærmest eksplodere i energi-udbrud under leg og træning med ejeren; men er ellers en meget rolig og værdig hunderace.

I racebeskrivelsen for Anatolsk Hyrdehund, beskrives hundene således:

Den Anatolske Hyrdehund er fårehyrdens vagthund af ældgammel oprindelse, formentlig en efterkommer af de store vagthunde, der fandtes i Mesopotamien. Racen er udviklet gennem tiderne og derved tilpasset ganske bestemte omstændigheder. Deraf er de mest afgørende klimaet med varme og meget tørre somre og meget kolde vintre, folkets levevis som fastboende, som helt eller delvis nomader, og det arbejde, hundene var bestemt for. De bevogter fåreflokkenes, og vandrer over store afstande på højsletten i det centrale Anatolien. De opholder sig ude uanset hvordan vejret er.

Stabil og modig uden at vare aggressiv, af natur uafhængig, meget intelligent og lærevillig. Den er stolt og selvsikker. Overfor sin herre er den loyal og hengiven, men som voksen mistroisk overfor fremmede.

Pasning og pleje

Pelsen er for det meste kort og kræver stort set ikke pasning. Man skal dog regne med at racen har en tyk underuld og kraftige dækhår, som fældes voldsomt to gange om året. I disse perioder bør man børste hunden jævnligt, for at slippe for hundehår overalt.

Anatolsk Hyrdehunds mange navne

Anatolsk Hyrdehund er nært beslægtet med Kangal, og referes ofte som sådan i dens hjemland. Efter mange tyrkiske opdrætteres overbevisning eksisterer forskellen kun i, at en ægte Anatolsk Hyrdehund har en godkendt stamtavle. Mange tyrkiske opdrættere tror også, at Anatolsk Hyrdehund er kombinationen af den tyrkiske Kangal/Karabash og Akbash (tyrkisk for: "sorthoved" og "hvidhoved").

Coban Kopegi er det officielle tyrkiske navn for racen. Det betyder også "fårehund" på tyrkisk.

Oprindelsesland

Anatolsk Hyrdehund har oprindelse i Tyrkiet

Hundens størrelse

Anatolsk Hyrdehund har en højde på 75 - 81 cm og en vægt på 40 - 68 kg

Farver

Alle farver er tilladt. Racen er oftest fawn eller tan med sort maske.

Alternative navne

Anatolian Shepherd, Anatolian Karabash

Type

Anatolsk Hyrdehund er en hyrdehund og hører under FCI-gruppen for "Schnauzere, pinschere, molosser og sennenhunde" (Gruppe 2)

DKK Specialklub

Klubben For Hyrde-, Kvæg- Og Gårdhunde

Aktivitet

(3/5)

Motion

(3/5)

Intelligens

(1/5)

Træning

(1/5)

Legesyg

(1/5)

Børnevenlig

(2/5)

Vagthund

(5/5)

Pelspleje

(1/5)

Territoriel

(5/5)

Gøende

(3/5)

Fremmede

(1/5)

Hunde

(1/5)

Alle billeder af Anatolsk Hyrdehund