Hunderacen Australian Shepherd

Beskrivelse af Australian Shepherd

Australian Shepherd (Australsk hyrdehund) er en mellemstor hyrdehund, som - trods navnet -slet ikke har sin oprindelse i Australien. Racen er nemlig opstået i det vestlige USA, hvor hundene er blevet fremavlet på baggrund af en lang række arbejdsomme hunderacer med forskellig oprindelse.

Australian Shepherd er opstået, da fåreavlere fra mange forskellige lande indførte forskellige hunderacer og blandede dem indbyrdes. Med de australske fåreavler, kom der hunde ind i USA som var beslægtet med Collie og den australske vildhund Dingo'en. På markederne byttede fåreavlerne deres bedste hunde med hinanden, og derved blev de mange forskellige racer blandet. Derved var grunden lagt til den langhårede, kraftige, arbejdsomme og udholdende hunderace, vi kender som Australian Shepherd i dag. Udbredelsen af racen udover verden, skete da amerikanske Wild-West Shows tog hundene med til Europa, hvor den hurtigt fik stor anerkendelse i rytterkredse. En Australian Shepherd er nemlig velegnet til at løbe ved siden af hestene, da den sjældent går på jagt eller strejfer.

Australsk Shepherd er avlet til at arbejde, og har stadig alle deres oprindelige hyrde-egenskaber i behold, selvom en stor del af de nulevende hunde primært bruges til hundesport.

Temperament på Aussier

En Aussie, som Australian Shepherd også kaldes, er en aktiv, intelligent, arbejdsom og venlig hyrdehund. Racen er også vagtsom, men samtidig venlig og tålmodig overfor børn - og kan ofte omgåes mindre husdyr. En Australian Shepherd er forholdsvis nem at opdrage, da den lærer utroligt hurtigt; men det er fundamentalt afgørende, at man stimulerer og aktiverer sin Aussie, for at få en medgørlig hund.

Langt de fleste ejere af Australien Shepherds bruger dem til hundesport, hvor racen konsekvent ligger helt i top i stort set alle hundesportsgrene - uanset om det så er lydighedskonkurrencer, agility, dogdancing, Rally, spor eller lignende. Mange Australian Shepherd bruges også til narkohunde, servicehunde og redningshunde, da kombinationen af høj intelligens, arbejdsvillighed og højt drive stort set kan udnyttes i alle retninger.

Med en Aussie i familien skal man dog være villig til at bruge meget tid på og med hunden, da det høje aktivitetsniveau kræver masser af aktivering, motion og træning. Racen egner sig ikke særligt godt til at gå ude og passe sig selv, og må aldrig anskaffes for kun at gå og passe sig selv i en have. Aussier skal have et rigtigt job som hyrdehund eller lignende, eller bruges til en af de mange typer hundesport på mere end blot hobbyniveau.

Hvis man anskaffer en Aussie, for at bruge den til sport, bør man altid sikre sig, at forældrene har de helt rigtige brugsegenskaber og anskaffe en hund med en anerkendt stamtavle. Så er resten nemlig blot op til ejerens evner som hundefører, med hensyn til hvor langt man kan komme med sin hund.

Pasning & pleje

En Australian Shepherd bør altid beskæftiges aktivt. Enten som aktivt arbejdende hyrdehund, eller som udøver af hundesport på højere niveau. En Australian Shepherd er ikke en hund, der er egnet til livet i en lejlighed og korte gåture.

Man bør være opmærksom på sundheden i hundene, og sikre at opdrættede hunde kommer fra øjenlyste og gerne HD/AD-fotograferede forældre. HD/AD er dog ikke et problem i racen; men de arvelige øjensygdomme PRA, CEA og CATARAT forekommer jævnligt.

Ligeledes bør der aldrig avles på visse farvekombinationer af Australian Shepherds, for at undgå genestiske fejl, der giver store sundhedsproblemer og skavanker hos afkommet. Læs evt. mere her om avl på merlefarvede hunde.

Pelsen på en Aussie er mellemlang, og kræver ikke nogen videre pasning udover en tur med redekammen i ny og næ.

Bonus fakta:
Der findes i 2010 kun cirka 600 registrerede Australske Shepherds i Danmark.

Oprindelsesland

Australian Shepherd har oprindelse i USA

Hundens størrelse

Australian Shepherd har en højde på 55 - 57 cm og en vægt på 25 - 29 kg

Farver

sort, rød, blå merle, rød merle. Forskellige aftegninger. Gule, brindle og hvide hunde er uønskede.

Alternative navne

Australsk Hyrdehund

Type

Australian Shepherd er en hyrdehund og hører under FCI-gruppen for "Hyrde og Kvæghunde" (Gruppe 1)

DKK Specialklub

Klubben For Hyrde-, Kvæg- Og Gårdhunde

Aktivitet

(5/5)

Motion

(5/5)

Intelligens

(2/5)

Træning

(2/5)

Legesyg

(2/5)

Børnevenlig

(5/5)

Vagthund

(5/5)

Pelspleje

(2/5)

Territoriel

(5/5)

Gøende

(5/5)

Fremmede

(2/5)

Hunde

(3/5)