Hunderacen Australian Stumpy Tail Cattle Dog

Beskrivelse af Australian Stumpy Tail Cattle Dog

Australian Stumpy Tail Cattle Dog er en haleløs hyrdehund fra Australien. Racen er opstået ved at krydse indførte, europæiske hyrdehunde med vilde Dingo'er, for at fremavle en hunderace, der kunne klare de store arealer og barske klima.

Begyndelsen til Australian Stumpy Tail Cattle Dogs var i 1830’erne. Dingo'en - Australien egen indfødte, vilde hunderace, som havde tilpasset sig det hårde miljø gennem tusinder af år - blev parret med en Smithfield hund.
Disse Smithfield-hunde var tunge, firkantede, haleløse hunde, som var bragt til Australien sammen med farmerne, for at fungere som hyrdehunde. Desværre gøede disse hunde for meget af kvæget, og var for tunge og kompakte i fysikken, til at klare miljøet og de lange distancer i Australien.

Parringen af Dingo og Smithfield-hunde frembragte hunde, der kunne klare miljøet og distancerne - men som desværre havde tendens til at bide (Ref: "Timmin's Biters"). Derfor  blev der indavlet Glathåret Collie eller Collie for at gøre hundene mere bløde.

Efter første verdenskrig, var Australian Stumpy Tail Cattle Dogs tæt på at uddø. Heldigvis fortsatte en enkelt familie i Queensland avlen på Stumpytails, og bevarede racens renhed. I adskillige år, var deres hunde de eneste stambogsførte hunde, og racen var dermed på vej mod udryddelse.

I 1988 besluttede Australian National Kennel Club at begynde rekonstruktionsarbejde af Autralian Stumpy Tail Cattle Dogs. Hunde, der lignede Stumpy Tail Cattle Dogs, kunne komme til bedømmelse og dem, som opnåede en A-vurdering, kunne derefter parres og afkommet stambogføres. Denne ordning fortsatte i en årrække, og var afgørende for at redde Australian Stumpy Tail Cattle Dog fra udryddelse.

Temperament

Australian Stumpy Tail Cattle Dog er utroligt udholdende, og vil nyde alle former for aktiviter. Motion er af afgørende betydning for at racen trives, og uden nok beskæftigelse bliver hundene nemt destruktive og problematiske.

Energiske, vagtsomme, selvstændige, lærevillige og opmærksomme hunde, som er modige og pålidelige. Australian Stumpy Tail er mistænksom overfor fremmede, og meget loyale over for deres familie. Racen besidder stærke hyrdeinstinkter, og elsker at arbejde for sin fører. Australian Stumpy Tails er intelligente hyrdehunde, der meget nemt kommer til at kede sig.

Nogle Australian Stumpy Tail Cattle Dogs har så stærke hyrdeinstinkter, at de ofte vil hyrde familien med nap i hælene.

Pasning og pleje

Australian Stumpy Tail Cattle dogs har en korthåret, vejrresistent pels, som kræver meget lidt pleje. Racen har tendens til en eller to årlige fældeperioder, hvor man med fordel kan fjerne døde hår med en gummibørste.

Oprindelsesland

Australian Stumpy Tail Cattle Dog har oprindelse i Australien

Hundens størrelse

Australian Stumpy Tail Cattle Dog har en højde på 44 - 51 cm og en vægt på 16 - 23 kg

Farver

speckled (blå eller rød)

Alternative navne

Stumpy, stumpy tail

Type

Australian Stumpy Tail Cattle Dog er en hyrdehund og hører under FCI-gruppen for "Hyrde og Kvæghunde" (Gruppe 1)

DKK Specialklub

Klubben For Hyrde-, Kvæg- Og Gårdhunde

Aktivitet

(5/5)

Motion

(5/5)

Intelligens

(1/5)

Træning

(1/5)

Legesyg

(1/5)

Børnevenlig

(2/5)

Vagthund

(3/5)

Pelspleje

(1/5)

Territoriel

(4/5)

Gøende

(4/5)

Fremmede

(2/5)

Hunde

(2/5)

Leder du efter små hunderacer?

Disse 4 andre hunderacer under hyrdehunde er mindre end Australian Stumpy Tail Cattle Dog :