Hunderacen Australian Cattle Dog

Beskrivelse af Australian Cattle Dog

Australsk Cattle Dog er en aktiv hyrdehund, som kræver en aktiv og hundevant familie. Racen blev fremavlet som hyrdehund til kvæg, og har en karakteristisk måde at drive kvæget på. Den benytter nemlig nap i haserne, for at flytte genstridige køer.

Den Australsk Cattle Dog har blandt andet sin oprindelse i Collien, som er krydset med den australske vildhund Dingo'en, Bullterrier og flere andre racer, for at lave en meget robust, modig og modstandsdygtig hund.

Temperament

En Australsk Cattle Dog er en af verdens mest intelligente hunderacer, og det er derfor vigtigt at racen stimuleres, aktiveres og trænes gennem hele livet. En Australsk Cattle Dog kan ikke nøjes med motion og gåture, men skal stimuleres med reelle arbejdsopgaver og koncentreret tankevirksomhed.

Australian Cattle Dogs er yderst velegnede til hundesport som agilty og lignende hundesport. Racens høje aktivitet, tempo, intelligens og modighed gør den til en særdeles velegnet brugshund i de rette hænder.

En Australsk Cattledog er oftest temmeligt reserveret overfor fremmede, og beskytter trofast sin familie. Cattledog'en har også ry for at have nemt til at bide, nappe og hyrde hustandens mindre beboere, og betragtes derfor normalt ikke som en børnevenlig hunderace. 

Man skal altid holde for øje, at alt træning af en Australsk Cattledog skal være konsekvent hele vejen igennem. Hundene er så intelligente, at hvis de blot fornemmer, at de kan løbe om hjørner med ejeren, vil de udnytte dette til at overtage styringen. Og i så fald, er en Australsk Cattledog ikke nem at leve med. Racen skal ikke behandles hårdhændet; men man skal være mindst lige så smart og vedholdende som hunden, for at kunne træne og opdrage den til et medgørligt husdyr.

Man skal også gøre en ihærdig indsats for at socialisere og miljøtræne en Australsk Cattledog, for hundene bliver nemt mistænksomme og skrider gerne til handling, hvis de opfatter noget som en trussel. 

Racen er meget nysgerrig og tager gerne på eventyr, hvis den efterlades uden opsyn i en have. Ofte hører man om at hundene får bragt sig selv i problemer, fordi de roder sig ud i situationer, der ender med uheld og skader. Man skal derfor sikre sig at man har en god psyke, en godt indhegnet have og masser af tålmodighed, når man opfostrer en Cattle Dog. Hundene bør heller ikke overlades for meget til sig selv; men altid være en væsentlig del af familien og dennes aktiviteter.

Pasning og pleje

Pelsen kræver minimal pleje, og racen er yderst sund og robust. Man skal dog til gengæld indstille sig på at bruge meget tid på aktivering og hundetræning, hvis man anskaffer en Australian Cattle Dog.

Oprindelsesland

Australian Cattle Dog har oprindelse i Australien

Hundens størrelse

Australian Cattle Dog har en højde på 43 - 51 cm og en vægt på 14 - 16 kg

Farver

blå, rød

Alternative navne

Australsk Cattle Dog, Cattle Dog, Queensland Heeler, Blue Heeler

Type

Australian Cattle Dog er en hyrdehund og hører under FCI-gruppen for "Hyrde og Kvæghunde" (Gruppe 1)

DKK Specialklub

Klubben For Hyrde-, Kvæg- Og Gårdhunde

Aktivitet

(4/5)

Motion

(5/5)

Intelligens

(1/5)

Træning

(1/5)

Legesyg

(1/5)

Børnevenlig

(2/5)

Vagthund

(5/5)

Pelspleje

(1/5)

Territoriel

(5/5)

Gøende

(4/5)

Fremmede

(2/5)

Hunde

(3/5)

Leder du efter små hunderacer?

Disse 2 andre hunderacer under hyrdehunde er mindre end Australian Cattle Dog :