Hunderacen Azawakh

Beskrivelse af Azawakh

Azawakh er den oprindelige afrikanske mynde, som tuareg nomaderne i Sahara har opdrættet i mange, mange år. Nyere viden indikerer, at racens første oprindelse udspringer fra de afrikanske Pariah-hunde.

Det er sandsynligvis også årsagen til den række af unikke karakteristika hos Azawakh. Racen besidder blandt andet en række egenskaber, som oftest kendetegner vilde hunde og ulve, og er bestemt ikke en hunderace for begyndere.

Temperament på Azawakh

En Azawakh er opdrættet som jagthund og vagthund. Som medlem af myndegruppen, benytter også Azawakh både syns- OG lugtesans under jagten. Racen er dog langt mere en flokjæger, end de andre mynder.

Det oprindelige temperament på racen er mistroisk, livligt og med en stor portion vildhund tilbage. Da hundene opdrættes forskellige steder i verden udfra nogle nyere kriterier, end hos de oprindelige nomader, kan der dog være store forskelle i temperamentet på hundene. Azawakh'en er dog altid en meget vild hund, som besidder sit helt eget specielle temperament.

Man skal derfor altid forvente, at en Azawakh er en speciel hunderace, som kræver stor indsigt i hundeadfærd og hundetræning. Opdragelsen skal ske med konsekvens, men aldrig med hårdhed - for hundenes oprindelige vildskab gør Azawakh til en hunderace, som kun lader sig træne af en person den respekterer og synes om. Hårdhed under træningen gør racen usikker og nervøs, og dermed potentielt farlig.

Azawakh er en fortrinlig vagthund, som vil beskytte sin familie, hvis det er nødvendigt. Den vil altid give besked om besøg med en intensiv gøen. En egenskab, der også udspringer af racens stærke og komplicerede flokstrukturer.

Hvis man ønsker en lydig hund, skal man ikke anskaffe en Azawakh. Hundene er meget selvstændige, og det stærke jagtinstinkt gør racen stort set umulig at have gående uden snor. Omgang med børnene i familien er ikke et problem, men fremmede vises ikke meget interesse.

Azawakh er udholdende og skal aktiveres dagligt med lange ture og mulighed for at løbe. Deltagelse i hundesport som Lure Cursing, væddeløb og lignende er også næsten et "must" for at ha' en velfungerende Azawakh.

Pasning og pleje

Azawakh kræver ikke meget pleje i dagligdagen; men til gengæld skal der bruges meget tid på træning og aktivering. Hundene kan ikke nøjes med ture i snor, og skal gerne have afløb for både deres jagtinstinkt og trang til at løbe flere gange ugentligt.

Oprindelsesland

Azawakh har oprindelse i Mali

Hundens størrelse

Azawakh har en højde på 70 - 74 cm

Farver

Masser af nuancer fra sandhvid til rød. Se racens standard for detaljer.

Alternative navne

Idii N'illeli, tuareghund, afrikansk mynde

Type

Azawakh er en mynde og hører under FCI-gruppen for "Mynder" (Gruppe 10)

DKK Specialklub

Myndeklubben

Aktivitet

(5/5)

Motion

(3/5)

Intelligens

(1/5)

Træning

(1/5)

Legesyg

(1/5)

Børnevenlig

(2/5)

Vagthund

(5/5)

Pelspleje

(1/5)

Territoriel

(5/5)

Gøende

(2/5)

Fremmede

(1/5)

Hunde

(3/5)