Bandog fra Tigerguard

Beskrivelse af Bandog

Bandog er en gammel type af vagthund, som er nært beslægtet med de oprindelige mastiffer, og som var udbredt helt tilbage i 1500-tallet og muligvis endnu tidligere. Uden stamtavler og raceklubber, blev hundene dengang mere beskrevet udfra deres egenskaber og ikke deres udseende. Man holdt nemlig Bandogs som vagthunde mod tyve og røvere i mange europæiske landsbyer, hvor hundene om dagen var lænket og om natten gik fri, for at beskytte landsbyens indbyggere. I dag er Bandog en betegnelse for en nyere hunderace, hvor avlsprogrammet, der blev startet af John Swinford ligger grund for meget af denne racebetegnelse.

Forudsætningen for en hund i dag kan kaldes en ægte Bandog, er nu en dokumenteret og afprøvet brugsvillighed hos generationerne forud. Målet med de moderne Bandogs, er nemlig at skabe en hunderace, som minder om Amerikansk Pitbull Terrier i mod og adræthed; men med mastiffens størrelse og vagtsomhed. Hundene er primært avlet efter gener, hvor temperamentet har været optimalt til at lave personligt beskyttelsesarbejde og fungere som vagthund.

De første moderne Bandogs blev avlet i USA i 60'erne, og kendes også som Swinford-Bandogges. Disse hunde var primært avlet på Mastiff og Amerikansk Pitbull Terrier, mens Neapolitansk Mastiff og andre racer er blevet indført senere af andre opdrættere.

Bandogs er ikke anerkendt af FCI, og udbredelsen er meget lille udenfor USA.

Temperament

Bandog regnes af nogen for at være den ultimative beskyttelses- og vagthund. Bandog er lavet via forskellige avlsprogrammer, der indeholder Pitbull Terrier, Amerikansk Staffordshire Terrier, Bulldogs, Engelsk Mastiff og Neapolitansk Mastiff samt flere andre kendte hunderacer.

Bandog er en meget grov hunderace, med kraftig muskulatur og svær knoglestruktur, og kan være skræmmende blot i udseende. Bandogs af alle typer, er kun højtgående arbejdshunde og er kun være avlet ud fra dén målsætning - uden at lægge fokus på udseendet. 

Man bruger i høj grad Bandogs som vagthunde; men racen egner sig også godt til hundesport, hvor der kræves stor styrke og udholdenhed, og racen ses derfor også som weightpulling-hund.

En ægte Bandog er arbejdsom, fokuseret, relativt nem at gøre lydig og meget energisk og adræt. Racen er også både selvsikker, selvstændig og intelligent, så det kræver en erfaren hundeejer, at opdrage og træne en Bandog; men i så fald er mulighederne med racen også store. Griber man en Bandog forkert an, eller lader man hunden slippe afsted med at styre begivenhederne, kan racen blive meget vanskelig at være sammen med. Det er derfor afgørende, at hundeføreren også er stædig og konsekvent, når hunden afprøver grænser.

Bandogs er kun en race for erfarne hundeejere, og langt de fleste linjer er ikke tilladt i Danmark pga. deres nære slægtskab med Amerikansk Pitbull Terrier

Pasning og pleje

En Bandog er korthåret og kræver ingen pelspleje, men man skal afse rigeligt med tid til at træne, aktivere og stimulere hunden. Racen skal have motion dagligt, og har også krav om at den jævnligt skal bruge sin intelligens til problemløsning.

Oprindelsesland

Bandog har oprindelse i USA

Hundens størrelse

Bandog har en højde på 60 - 75 cm og en vægt på 45 - 65 kg

Alternative navne

Bandogge, American Bandogge, Ban Dog

Type

Bandog er en vagthund

Aktivitet

(4/5)

Motion

(4/5)

Intelligens

(1/5)

Træning

(1/5)

Legesyg

(1/5)

Børnevenlig

(2/5)

Vagthund

(5/5)

Pelspleje

(1/5)

Territoriel

(5/5)

Gøende

(2/5)

Fremmede

(1/5)

Hunde

(1/5)