Hunderacen Bedlington Terrier

Beskrivelse af Bedlington Terrier

Bedlington Terrieren har sin oprindelse i området omkring minebyen Bedlington i England, hvor racens forfædre oprindeligt var kendt blandt sigøjnere og krybskytter, der bragte den videre til områdets minearbejdere, som begyndte at bruge hundene til at jage skadedyr i minerne og deres hjem. En Bedlington er specielt kendt for sit karakteristiske udseende, der får hundene til at minde meget om fårelam, takket være den uldede pels, krumme ryg og karakteristiske tot på toppen af hovedet.

Først var denne hunderace kendt som Rothbury eller Rodbury Terrier, efter Lord Rothbury, der kastede sin kærlighed på racen. Først i 1825 fik den officielt navnet Bedlington Terrier (efter byen af samme navn) - startende med hunden Ainsley's Piper, efter ejeren Joseph Ainsley's navn. På trods af navneændringen, kan man dog - selv i dag - spore visse avlslinjer helt tilbage til 1782, og racen har, som sagt, sine rødder endnu længere tilbage hos de ovennævnte sigøjnere og krybskytter.

Bedlington'en er sandsynligvis meget nært beslægtet med både Dandie Dinmont Terrier, Soft Coated Wheaten Terrier og de tidligere meget udbredte Odderhunde, ligesom man formoder, at den krumme ryg skyldes at de har Whippet - der er en mynde - i generne.

Med denne baggrund er en Bedlington Terrier også blevet en alsidig hunderace, der både er hurtigt på benene, har gode jagtinstinkter og generelt et ret typisk terrier-temperament. 

Den første udstilling, hvor der blev fremvist Bedlington Terriere, var i 1870. Denne udstilling fandt også sted i byen Bedlington på den engelske nordøstkyst. I 1948 vandt hunden Ch. Rock Ridge Night Rocket "bedste hund i show" ved den store og anerkendte Westminster Kennel Club Dog Show, hvilket var et afgørende skridt til at gøre Bedlington Terrieren verdenskendt.

Temperament på Bedlington Terrier

Bedlington terrierer er intelligente og lærenemme hunde, der på trods af deres fromme udseende er meget robuste og i besiddelse af både mod, udholdenhed, humor og vagtsomhed. Hundene har en rigtig god tilpasningsevne, og trives i mange forskellige omgivelser, hvis blot de får tilstrækkeligt aktivering, selskab og motion. Bedlington Terriere har et relativt stort jagtinstinkt, og er meget livlige når de opildnes; men kan også være både rolige og afslappede, når de har fået afløb for deres drifter.

Som en typisk terrier, er det vigtigt at motivere og belønne hunden, når den skal træne og opdrages. Hårde metoder, råb og skældud fungerer meget dårligt med denne race, da hundene ofte helt vil nægte at medvirke, hvis de ikke har det sjovt. Bedlingtons er også meget tæt knyttede til deres ejere, og betragter sig selv som et ligeværdigt medlem af familien, der skal behandles pænt - ellers vælger de ofte at gå deres egne veje, og tydeligt demonstrere deres stædighed og selvstændighed.

Hvis hunden bliver behandlet pænt, er den meget glad for børn og deltager gerne i deres lege og aktiviteter i timevis. Men racens forhistorie som skadedyrsbekæmper, kan gøre den mere vanskelig at få til at respektere mindre husdyr, så hvis man vil gøre sig forhåbninger om at en Bedlington Terrier skal leve med katte, kaniner eller andre smådyr, skal hunden vokse op med disse - og alligevel er man ikke altid garanteret at det bliver en succes. Jagtinstinket og byttedriften kan svinge meget mellem de forskellige individer, og nogen hunde kan simpelthen ikke stå for fristelsen til at jage mindre dyr.

Den fungerer også udmærket med andre hunde, men finder sig sjældent i ballade og provokationer. Endnu et tegn på at Bedlington'en er en ægte terrier.

Bedlington Terrier er også en fortrinlig vagthund, der altid vil give lyd, hvis der kommer besøg; og samtidigt hurtigt respektere og acceptere gæsterne, når de er blevet godkendt og lukket indenfor. Det er ikke usædvanligt, at fremmede oplever at hunden straks kommer springende helt op på skødet af dem, for hyggestunder er ikke nødvendigvis reserveret til familiens medlemmer.

Man kan bruge en Bedlington Terrier til mange typer hundesport, men specielt agility er ofte et hit hos hundene, da de fleste eksemplarer nyder samarbejdet med ejeren, kombineret med at hunden skal løbe stærkt og får noget energi brændt af. 

Pelspleje

Bedlington Terrieren har en meget karakteristisk tyk og ulden pels uden underuld, og er en af de få terriere, som skal trimmes. Pelsen består af en kombination af kraftige og fine hår. Hundene fælder næsten ikke - og racen anses derfor også som velegnet til allergikere.

Bedlington Terrierers pels har en vis tendens til at filtre og skal derfor jævnlig børstes grundigt igennem, for at få fjernet de døde hår - ligesom man jævnligt bør bade hundene, hvis de trænger. Det er derfor klogt at vænne hunden langsomt til børstningen i en meget tidlig alder, for derved at sørge for at det bliver en decideret hyggestund mellem hund og ejer. Start gerne langsomt op med små etaper af gangen, ros og belønning - og undgå at give hunden dårlige oplevelser ved at børste for længe eller voldsomt.

Klipningen - som skal ske cirka fire gange om året - bør overlades til en professionel, der har kendskab til racen, eller man kan alternativt gennemgå et kursus og lære det selv.

Oprindelsesland

Bedlington Terrier har oprindelse i Storbritannien

Hundens størrelse

Bedlington Terrier har en højde på 38 - 44 cm og en vægt på 7 - 11 kg

Farver

Blå, leverfarvet eller sandfarvet, alle med eller uden tan-farve. Så mørkt pigment som muligt er ønskeligt. Skifter farve fra hvalp til voksen.

Type

Bedlington Terrier er en terrier og hører under FCI-gruppen for "Terriere" (Gruppe 3)

DKK Specialklub

Dansk Terrier Klub

Aktivitet

(3/5)

Motion

(3/5)

Intelligens

(4/5)

Træning

(4/5)

Legesyg

(4/5)

Børnevenlig

(4/5)

Vagthund

(4/5)

Pelspleje

(4/5)

Territoriel

(5/5)

Gøende

(3/5)

Fremmede

(3/5)

Hunde

(4/5)

Leder du efter små hunderacer?

Disse 5 andre hunderacer under terriere er mindre end Bedlington Terrier :

Alle billeder af Bedlington Terrier