Hunderacen Berner Sennenhund

Beskrivelse af Berner Sennenhund

Berner Sennenhund er en gammel hunderace med oprindelse i området omkring Bern i Schweiz. Racen er blevet avlet udfra Mastiffer, som romerne bragte til området for helt op til 2000 år siden. Disse store hunde er blevet krydset med lokale hyrdehunde, og har dermed frembragt den store, smukke og arbejdsomme Berner Sennenhund, som vi kender i dag.

En Berner Sennenhund vil gerne arbejde, og racen trives rigtig godt som trækhund. Dens oprindelse som gårdhund, har givet den mange alsidige opgaver; men vognkørsel er absolut Bernerens bedste kompetence.

I familien af de såkaldte sennenhunde, der også omfatter Appenzeller Sennenhund, Grosser Sennenhund, Entlebucher Sennenhund, er Berneren den eneste med lang pels.

Temperament

En Berner Sennen er venlig, arbejdsom, trofast og lærenem. Racen trives normalt godt med andre dyr, hunde og børn.

Berner Sennenhunde beskrives ofte som tålmodige, kærlige og intelligente, ligesom racen gerne knytter sig til hele familien, og altså ikke er en udpræget enmandshund. Man skal dog ikke glemme, at en Berner Sennenhund oprindeligt er en arbejdshund, som blev brugt til at trække bondens vogne, at holde vagt over gården og til at drive kvæg til markedet. Derfor har en Berner Sennenhund stadig en del energi, og trives godt med at arbejde med lignende aktiviteter. Dansk Berner Sennen Klub arrangerer jævnligt vognkørsel, som er en oplagt opgave for en Berner Sennenhund og som også altid giver familien gode oplevelser. 

En Berner Sennenhund bliver sjældent fuldstændigt lydig, men med den rette træning, vil almindelig dagligdags opdragelse og træning normalt ikke volde de store problemer. Man bør dog starte så tidligt som muligt med socialisering og lydighedstræning, da en Berner Sennen hurtigt bliver en meget stor og stærk hund, som kan være svær at styre uden den grundlæggende træning er i orden.

En Berner Sennen er vagtsom af natur, og giver altid lyd fra sig, hvis der kommer fremmede. Kombineret med racens størrelse, er den derfor også en fremragende vagthund, der dog meget sjældent er aggressiv. 

Pasning og pleje

Man bør altid sørge for fornuftig aktivering og beskæftigelse af sin Berner Sennen. Racens oprindelse som gård- og arbejdshund, gør den ikke velegnet til et liv med korte, daglige lufteture. Mange Berner Sennen ejere laver trækarbejde med deres hunde, og ofte fortælles der begejstret om racens medfødte forståelse og evne til at trække vogne og lignende.

Det er dog vigtigt, at man ikke udsætter sin Berner Sennen hvalp for hårdt fysisk arbejde mens den vokser, og man bør aldrig starte med trækarbejde eller anden belastende aktiviteter før hunden er helt udvokset i 2 års alderen.

Pelsen på en Berner Sennenhund er lang, og kræver en del pleje. Man skal påregne flere ugentlige børstninger, for at holde pelsen flot. Den lange fyldige pels medfører også en del fældning.

Berneren er desværre plaget af en forholdsvis lav gennemsnitlig levealder, som kun ligger på godt 7 år. Relativt mange hunde rammes af kræft - i følge mange undersøgelser op til 40% - så det er vigtigt at have fokus på dette under valget af den rette Berner Sennen hvalp og opdrætter. Malign histiocytose er en hurtigt voksende kræftsygdom, hvor Berner Sennen desværre er arveligt prædisponerede.

Citat fra (http://www.berner-sennen.dk/media/6048/dansk_veterinaert_tidsskrift.pdf) :

"I stamtræsanalysen kunne det ses, at 11 af hundene med Malign Histiocytose fra spørgeskemaundersøgelsen alle hørte til den samme familie. Ud over disse hunde fik vi som førnævnt adgang til stamtavleoplysninger fra to hunde, diagnosticeret med Malign Histiocytose på Hospital for Mindre Husdyr, Københavns Universitet samt andenhåndsoplysninger om én anden hund, som skulle være død af Malign Histiocytose. Disse tre hunde kunne placeres i samme stamtræ som de øvrige. Ved vores SAS analyse fandt vi, at hunde fra vores postulerede risikofamilie havde en signifikant højere forekomst af både kræft og Malign Histiocytose.

Ovenstående underbygger en arvelig komponent, som det også er beskrevet i undersøgelser fra USA"

På baggrund af ovenstående, er det tilrådeligt at bruge masser af tid og lave en grundig vurdering af den opdrætter, som skal levere Berner Sennenhunden til familien. Man bør altid sikre sig, at hundens stamtavle indeholder hunde med en høj levealder og kommer fra en opdrætter, der tager denne problematik alvorligt. Man kan med fordel kontakt specialklubben 'Dansk Berner Sennen Klub' under Dansk Kennel Klub, for at lære mere om racen og få anvist gode opdrættere.

Oprindelsesland

Berner Sennenhund har oprindelse i Schweiz

Hundens størrelse

Berner Sennenhund har en højde på 64 - 68 cm og en vægt på 40 - 48 kg

Farver

Tri-colour - sort ryg, brune flanker og hvidt bryst

Alternative navne

Berner, Bernersennen, Berner sennenhund

Type

Berner Sennenhund er en vagthund og hører under FCI-gruppen for "Schnauzere, pinschere, molosser og sennenhunde" (Gruppe 2)

DKK Specialklub

Dansk Berner Sennen Klub

Aktivitet

(3/5)

Motion

(3/5)

Intelligens

(3/5)

Træning

(3/5)

Legesyg

(3/5)

Børnevenlig

(5/5)

Vagthund

(5/5)

Pelspleje

(3/5)

Territoriel

(5/5)

Gøende

(3/5)

Fremmede

(3/5)

Hunde

(4/5)

Leder du efter små hunderacer?

Disse 7 andre hunderacer under vagthunde er mindre end Berner Sennenhund :