Hunderacen Bichon Frisé

Beskrivelse af Bichon Frisé

Bichon Frisé er en gammel europæisk selskabshund og skødehund. Racen har sin nuværende oprindelse i Frankrig/Belgien, men er nært beslægtet med Malteser, Havaneser og Bolognese - som alle er hunderacer, der har deres oprindelse i Middelhavsområdet.

Herfra blev også Bichon Frisé medbragt af sømændene til det europæiske, og op igennem 1500 tallet, blev Bichon Frisé udbredt i det bedre borgerskab. Ofte blev hundene medbragt på rejserne for at give selskab til sømændene og for at blive brugt som handelsvare.

I slutningen af 1800-tallet blev Bichon Frisé en meget almindelig hund i middelhavsområdet, hvor racen blev brugt til mange forskellige formål. Efter 1. verdenskrig blev hundene langsomt mere internationalt kendte, og man etablerede Société Centrale Canine of France i 1933, som samme år fik hundene anerkendt hos FCI. Her fik racen også sit endelige navn, Bichon à Poil Frisé - som betød "Bichon med krøllet pels" - efter den tidligere havde været kendt under navnene "Bichon" og "Tenerife".

Temperament på Bichon Frisé

De fleste Bichoner tilpasser sig helt og aldeles familiens rutiner og gøremål. Racen er dog følsom, så det er vigtigt man ikke behandler hunden hårdhændet eller uretfærdigt.

En Bichon Frisé  er nem, medgørlig, hengiven, venlig og social. Racens oprindelse som selskabshund, gør Bichonen meget kontaktsøgende og menneskeglad. Omgang med børn, mindre husdyr og fremmede er normalt ganske uproblematisk.

En Bichon Frisé er nært knyttet til sin familie, og egner sig dårligt til isolation i mange timer af gangen. Racen skal helst med sin familie så tit som muligt, og bryder sig ikke om at blive efterladt alene hjemme. Hundegårde er helt udelukket, hvis man vil have en velfungerende Bichon Frisé og lange arbejdsdage kræver altid grundig træning i at være alene hjemme. Man bør derfor altid kun anskaffe en Bichon Frisé i forbindelse med en god ferie, og gerne have hundepasning i baghånden i den efterfølgende periode, så hunden ikke udvikler problemer med at være alene hjemme. Det er vigtigt, at racen ikke blot bliver efterladt i mange timer; men langsomt trænes op til længere og længere perioder alene.

Hundene er yderst intelligente, og lærer nemt basal lydighed, men de har ogå deres egne meninger om tingene. De kan dog sagtens trænes op til mere avancerede cirkuskunstner og tricks. Ofte vil man også opleve, pga. racens historie som sømandshund og aner i puddelhunde og spaniels, at den lille hund er glad for vand og for at hente ting.

Hundene har generelt et godt temperament, og er både glade og aktive i samværet med børn. Specielt hvis disse vil indrage Bichon Frisé i deres leg på en måde, hvor hunden ikke drilles, forulempes eller snydes. Man skal dog altid huske, at en Bichon Frisé er en relativt lille og forholdsvis skrøbelig hund, så mindre børn skal også lære hvordan hunden bør behandles. Man kan også ret nemt lære en Bichon Frisé at leve med andre husdyr som katte, kaniner, marsvin og lignende. I omgangen med andre hunde, er der også meget sjældent problemer med racen.

Bichonen fungerer også udmærket som vagthund; men er samtidig ikke så gøende, at den er problematisk at holde i lejligheder og etagebyggeri.

Pasning og pleje

En Bichon Frisé kræver en del pelspleje, hvis man ikke vil have hunden skal se forsømt ud. Som minimum skal man påregne to ugentlige gennembørstninger og en tur i bad. Pelsen klippes i en speciel facon, så dette arbejde udføres ofte på en hundesalon.

Bichon Frisés pels regnes for at være allergivenlig, da hundene stort set ikke fælder.

Oprindelsesland

Bichon Frisé har oprindelse i Frankrig/Belgien

Hundens størrelse

Bichon Frisé har en højde på 27 - 30 cm og en vægt på 3 - 5 kg

Farver

Bichon Frisé er altid helt hvid.

Alternative navne

Tenerifahund, Bichon

Type

Bichon Frisé er en selskabshund og hører under FCI-gruppen for "Selskabshunde" (Gruppe 9)

DKK Specialklub

Klubben For Små Selskabshunde

Aktivitet

(2/5)

Motion

(2/5)

Intelligens

(4/5)

Træning

(4/5)

Legesyg

(4/5)

Børnevenlig

(3/5)

Vagthund

(3/5)

Pelspleje

(4/5)

Territoriel

(3/5)

Gøende

(3/5)

Fremmede

(5/5)

Hunde

(5/5)

Leder du efter små hunderacer?

Disse 6 andre hunderacer under selskabshunde er mindre end Bichon Frisé :