Hunderacen Boerboel

Beskrivelse af Boerboel

Boerboel, eller Afrikansk Mastiff, er en gammel race med direkte oprindelse fra de afrikanske boer-farme. Boerboel kan oversætte til "bondens hund", og det er lige præcis hvad racen er. Opdrættet til at være den første forsvarslinje mod regionens store rovdyr og eventuelt indtrængende tyve og røvere. 

Racens eksakte historie er ikke helt fastlagt; men man er dog overbevist om, at Boerboel er opstået ved at krydse regionens indfødte, blandede hunderacer med indførte franske, engelske og hollandske racer, der blev indført at bosætterne fra disse lande. En markant skikkelse i racens historie menes at være Jan van Riebeeck, der ankom til Cape Town i 1652 fra Holland, og herfra medbragte såkaldte "Bullenbijter" hunde, som blev avlet med de andre indførte racer - blandt andet Bullmastiffer og Engelske Mastiffer. 

Fra 1652 til1838, da bosætterne bredte sig ud i regionen, blev også disse hunde mere udbredte. I starten af 80'erne var racen tæt på at uddø, og man startede med at rekonstruere racen under klubben "South African Boerboel Breeders’ Association", der identificerede 72 individuelle hunde, som nu ligger til grund for hele racen.

Boerboel er ikke blevet anerkendt som officiel hunderace af FCI, men avles dog med stamtavle under blandt andet "South African Boerboel Breeders’ Association", den FCI anerkendte sydafrikanske klub "Kennel Union of South Africa", den internationale "Boerboel International" og "American Kennel Club" (AKC) for at nævne nogle stykker.

Temperament på Boerboel

Boerboel er den eneste race i Sydafrika, der udelukkende er avlet til vagthund. Af den grund, er en Boerboel meget territoriel og vogtende overfor sin familie og ejendom - men den bør ikke være aggressivt anlagt uden at situationen påbyder det. Det var - og er - meget vigtigt at hundene både kunne fungere sammen indbyrdes, og sammen med gårdens børn og arbejdere. Derfor er racen meget kendt for at kun at 'skride til handling', når truslen er oprigtig. 

Da Boerboels altid har været en arbejdende hunderace, er energiniveauet højere end for de fleste andre mastiff-lignende hunderacer; og racen er også ofte mere samarbejdsvillig og tæt knyttet til dens fører. 

For at få et godt forhold til en Boerboel, er det vigtigt at behandle hunden med respekt og få den grundlæggende træning på plads fra en tidlig alder. En Boerboel, der ikke ser sin ejer som en naturlig leder, kan være meget svær at håndtere og hundene bliver også lynhurtigt bomstærke og meget udholdende.

En Boerboel er meget intelligent, og kræver en del aktivering og træning, for at opnå det perfekte forhold mellem hund og ejer. Gør man sig fortjent til hundens venskab, kan man dog forvente en meget tæt relation - og en hund som vil gøre alt for sin ejer og dennes familie. Hvis hunden keder sig, bliver den til gengæld ofte en 70 kilos pestilens, som både kan være destruktiv og svær at håndtere.

Da Boerboel'en også fungerede som legekammerater for gårdens børn på de afsidesliggende boerfarme, er racen også meget hårdfør, venlig og omgængelig sammen med børn den kender. Tålmodigheden er stor, og hunden deltager normalt gerne i aktiviteter og leg. Man skal dog huske på, at racen er meget stor og derfor ikke er egnet med helt små børn, og at man naturligvis ikke lader børnene være alene med så stor en hunderace.

Racen kan også fungere med andre hunde; men vil sjældent acceptere fremmede hundes indtrængen på dens territorie. Som vagthund er en Boerboel naturligvis helt uovertruffen, og racen vil til enhver tid forsvare sin familie med sit liv og vil altid fortælle, med en dyb og meget respektingydende gøen, når der kommer gæster.

Pasning og pleje

Pelsen på en Boerboel kræver ikke nogen pasning, men racen kan fælde en del i perioder. Der er dog ingen underuld, og man vil ofte kunne klare sig med en gummihandske, til at tage de løse hår i fældeperioderne. Til gengæld er det vigtigt, at man miljøtræner, socialiserer og lydighedstræner en Boerboel helt fra hunden er hvalp. Miljøtræningen og socialiseringen er meget vigtigt, så hunden lærer hvilke situationer og individer der er helt normale - og hvilke situationer dens veludviklede vagtinstinkt bør reagere på.

På grund af racens historie som arbejdende hund, har Boerboel et lidt højere energiniveau end andre mastiff-typer og er sundhedsmæssigt i meget god stand.

Lovgivning

Boerboel er pr. 1. juli 2010 omfattet af Hundelovens forbudsliste, og må derefter ikke længere overdrages, avles, importeres eller på anden måde anskaffes. Racen skal endvidere bære mundkurv og være i snor i det offentlige rum.

Oprindelsesland

Boerboel har oprindelse i Sydafrika

Hundens størrelse

Boerboel har en højde på 56 - 70 cm og en vægt på 60 - 70 kg

Farver

Brindle, brun, fawn, rød og rødbrun - ofte med sort maske. Findes også med store hvide markeringer (kaldet Piebald og Irish Marked).

Alternative navne

Afrikansk Mastiff

Type

Boerboel er en vagthund

Aktivitet

(3/5)

Motion

(3/5)

Intelligens

(1/5)

Træning

(1/5)

Legesyg

(1/5)

Børnevenlig

(3/5)

Vagthund

(5/5)

Pelspleje

(1/5)

Territoriel

(5/5)

Gøende

(3/5)

Fremmede

(2/5)

Hunde

(2/5)

Alle billeder af Boerboel