Hunderacen Border Collie

Beskrivelse af Border Collie

Border'en har sin oprindelse i grænselandet mellem England og Skotland, og deraf har den fået navnet (Engelsk: Border. Dansk: Grænse).

I 1915 bruge James Reid, Sekretær for "The International Sheep Dog Society" i England for første gang betegnelsen "Border Collie" til at beskrive vinderhunden af et "Supreme Championship", og siden dengang er betegnelsen blevet brugt for at skelne racen fra de andre collie-racer. 

Racen har på denne måde sin oprindelse i gamle arbejdende hunde, og har kun i meget lille udstrækning været brugt som udstillings- og familiehund gennem historien.

Border Collie betragtes af mange som den ultimative hyrdehund.

Temperament på Border Collie

En Border Collie driver og kontrollere sin hjord ved at nidstirre fårene, og bruge sin kropsholdning til at flytte og afværge uønskede bevægelser i hjorden. En metode, som minder meget om ulvenes jagtmetode. Hundene er derfor meget fokuserede og altid yderst samarbejsvillige, når de med råb og pift bliver dirigeret af hyrden til at udføre specifikke opgaver. 

Temperamentet på en Border Collie er intenst, arbejdsomt og fuldt af energi. Racen kender ikke til at kede sig og vil altid arbejde for dens fører til den - næsten bogstaveligt - falder om af udmattelse. Derfor bør man kun også kun anskaffe en Border Collie, hvis man giver den mulighed for at arbejde. Det kan både være som aktiv hyrdehund, eller som udøver af hundesport på højt niveau. Border Colliens intelligens og samarbejdsvillighed, gør den meget udbredt til lydighedstræning på konkurrenceniveau, til agility, som redningshund eller katastrofehund og i stort set alle andre former for hundesport.

Border Collien's stærke hyrdeinstinkt kan ofte give problemer, hvis man ikke er erfaren hundeejere og forstår at give hunden mulighed for at få afløb for denne drift. Racen kan nemt begynde at hyrde familiens børn, jagte biler og cyklister eller at få et manisk forhold til skygger og lysglimt, hvis dens hyrdeinstinkt tager over. På samme måde, kan en Border Collie godt være mere svær at have sammen med mindre børn, hvis den begynder at ville hyrde disse - fordi børnenes manglende "lydighed" overfor hundens forsøg på hyrdning, nemt medfører snap og bid, som hunden normalt vil skulle bruge til at flytte de mest genstridige får. Der er dog i disse situationer meget sjældent tale om egentlig aggression; men derimod en adfærd som ligger i hundens genetiske arv.

Oprindelsen som hyrdehund, gør også at Border Collie kan udvise en del vogteradfærd overfor familien, og man bør derfor bruge energi og tid på at socialisere hunden intensivt fra den er hvalp. Border'en vil dog altid fungere som en fortrinlig vagthund, der ikke er bange for at give lyd fra sig.

Som hunderace, er Border Collie'en kåret som en af de mest intelligente i verden.

Pasning og pleje

Pelsen på en Border Collie kan være fra ganske kort til helt lang, og pelsplejen afhænger naturligvis af længden. Som udgangspunkt er Borderen dog altid en arbejdshund, og derfor relativt nem at pelspleje. Man skal derimod afsætte masser af tid og energi til at stimulere, motionere og træne hunden, for en Border Collie der keder sig, vil næsten altid udvikle en masse problemadfærd.

Oprindelsesland

Border Collie har oprindelse i England og Skotland

Hundens størrelse

Border Collie har en højde på 50 - 53 cm og en vægt på 18 - 22 kg

Farver

IKKE overvejende hvid

Alternative navne

border

Type

Border Collie er en hyrdehund og hører under FCI-gruppen for "Hyrde og Kvæghunde" (Gruppe 1)

DKK Specialklub

Border Collie Klubben

Aktivitet

(5/5)

Motion

(5/5)

Intelligens

(2/5)

Træning

(2/5)

Legesyg

(2/5)

Børnevenlig

(3/5)

Vagthund

(5/5)

Pelspleje

(2/5)

Territoriel

(4/5)

Gøende

(4/5)

Fremmede

(3/5)

Hunde

(3/5)

Leder du efter små hunderacer?

Disse 5 andre hunderacer under hyrdehunde er mindre end Border Collie :