Hunderacen Borzoi

Beskrivelse af Borzoi

Borzoi er en russisk mynde, som er kendt i en eller anden udstrækning igennem flere hundrede år. De oprindelige hunde, der lagde grundlaget for Borzoi, var sandsynligvis tatarernes hunde. Helt tilbage til det gamle zardømme i 14. og 15. århundrede, har man kendt til Borzoi lignende hunde, som blev opdrættet til jagt på hare, ræv og ulv. Igennem årene er hundene fra forskellige områder blevet handlet og byttet mellem nomaderne, og senere udviklet til den racerene Borzoi.

Ved oktober-revolutionen i Rusland, blev Borzoiens nære tilhørsforhold til adelen næsten skæbnesvanger for racen. Den almene befolkning fornægtede alle adelen hunderacer, og kun takket være en mindre udbredelse af Borzoi hunde i Europa og Amerika, blev det sikret at racen overlevede.

Borzoi's temperament

En Borzoi er en mynde, som jager ved hjælp af både syn og lugtesansen. Dens byttedrift er stor, og hundene er både hurtige, stærke og uforfærdede. En Borzoi skal have mulighed for at løbe dagligt, og gerne stimuleres med hundesport som cursing eller lignende.

En Borzoi udviser en ophøjet ro, er normalt tænksom og tilbageholdende og meget, meget hurtig ved løb på mellemdistancer.

Racen kan fungere fint som familiehund, hvis den stimuleres dagligt. Indendøre er en velstimuleret Borzoi nem og medgørlig, og den foretrækker oftest at ligge afslappet og overvåge familiens gøremål.

En Borzoi fungerer fremragende og effektivt som vagthund. Racen gøer sjældent, men hundene har et indgroet og medfødt beskyttelsesinstinkt overfor deres flok og ejendom.

Til hundetræning, er en Borzoi nok den nemmeste mynderace at træne. Dermed ikke sagt, at en Borzoi kan gøres specielt lydig. Det er dog helt afgørende at man baserer træningen på positiv forstærkning, konsekvens og tålmodighed - og ikke benytter nogen form for straf.

På grund af Borzoi's stærke jagtinstinkt, er racen stort set umulig at lære at gå løs uden snor - ligesom en rolig omgang med katte og andre mindre husdyr kan være meget vanskelig. Borzoi er tålmodig overfor børn, men det er ikke en hunderace som opsøger børns selskab og deltager i deres aktiviteter eller vilde lege.

Pasning og pleje af Borzoi

En Borzoi har en mellemlang, bølget eller lokket pels. Pelsen skal plejes med jævne mellemrum, og hundene skal have fjernet hår mellem trædepuder og i ørerne. Borzoi er ellers udstyret med en selvrensende pels, som ikke kræver specielle vaske og klipninger.

En Borzoi skal dertil sikres en korrekt, ernæringsrig kost, og ikke have overdreven motion under opvæksten.

Man bør ikke anskaffe en Borzoi, hvis ikke man dagligt har mulighed for at lade hunden løbe frit på et stort indhegnet areal.

Oprindelsesland

Borzoi har oprindelse i Rusland

Hundens størrelse

Borzoi har en højde på 68 - 85 cm og en vægt på 28 - 44 kg

Farver

Hvid, gylden, rød, sort, grå, brindle som ensfarvet. Tilsvarende farver som aftegninger på hvid bund.

Alternative navne

Russian wolfhound, Russkaya Psovaya Borzaya,

Type

Borzoi er en mynde og hører under FCI-gruppen for "Mynder" (Gruppe 10)

DKK Specialklub

Myndeklubben

Aktivitet

(4/5)

Motion

(4/5)

Intelligens

(3/5)

Træning

(3/5)

Legesyg

(3/5)

Børnevenlig

(2/5)

Vagthund

(1/5)

Pelspleje

(3/5)

Territoriel

(1/5)

Gøende

(1/5)

Fremmede

(2/5)

Hunde

(1/5)

Leder du efter små hunderacer?

Disse 6 andre hunderacer under mynde er mindre end Borzoi :