Hunderacen Bouvier des Flandres

Beskrivelse af Bouvier des Flandres

Bouvier des Flandres er en gammel hunderace, der oprindeligt fungerede som hyrdehund i området ved Flandern mellem Belgin og Frankrig. Her blev hundene brugt både som hyrdehunde og vagthunde, og også i høj udstrækning som trækhunde. Bouvier des Flandres var meget udbredt i området før 1900; men udbredelsen var forholdsvis lille efter de to verdenskrige. 

I dag er Bouvier'en mere en brugs- og vagthund, da man pga. industrialiseringen af landbruget, næsten ikke længere bruger hundene som hyrdehunde. 

Temperament 

Bouvier des Flandres er en loyal og intelligent brugshund, som klarer dig rigtig godt i seriøs hundesport. Man beskriver ofte Bouvier'en som frygtløs, intelligent, velovervejet og velafbalanceret og med en stor grad af selvstændighed. Hundene har deraf et relativt højt behov for aktivering af både krop og hjerne, for at trives godt. Man bør derfor ikke anskaffe en Bouvier des Flandres, hvis ikke man vil arbejde med hunden og bruge en del tid på aktivering, træning og selskab. 

Bouvier er meget knyttet til sin familie, og vil beskytte denne med sit liv, ligesom den vogter nidkært over familiens ejendom. Nogle individer er mere reserverede end andre, men en voksen Bouvier er sjældent en meget kontaktsøgende eller en udpræget kærlig og kælen hund. Til gengæld elsker hundene at være i nærheden af deres familie, og gerne på steder hvor de kan observere og holde øje med hvad der foregår. Racen accepterer hurtigt folk, som familien kender; men fremmede mødes altid med en sund portion mistro. Af samme grund er en Bouvier des Flandres en fortrinlig og meget effektiv vagthund.

Hundene er gode til at tilpasse sig forskellige forhold, og hører ikke til blandt de mest aktive brugshunde; men det er helt sikkert en forudsætning, at man bruger noget tid med sin Bouvier og at man vil give hunden tilstrækkeligt med udfordringer og hjerneaktivering. En velstimuleret Bouvier er normalt meget rolig indendørs - mens man ikke er i tvivl, hvis hunden kommer til at kede sig. 

Hvis man vil dyrke hundesport, kan en Bouvier komme helt til tops i brugshundesport. I 1999 var det nemlig en Bouvier des Flandres, der vandt DM i den internationalt anerkendte brughundesport IPO. Man skal dog forvente, at en Bouvier er meget selvstændig, og derfor ikke en udbredt behagesyg og førerorienteret hund - den vil oftest kun udføre opgaver for dig, hvis den selv kan se et formål hermed. Derfor er det ekstra vigtigt, at man bruger motivation og positive indlæringsmetoder med denne hunderace.

Pasning af Bouvier des Flandres

Pelsen på en Bouvier er strid og ru, og består af dækhår og underuld, som giver hundene en vejrbestandig og varm pels, der passer til deres oprindelse i de forhold og vejrforandringer, der er normale i hundenes oprindelsesområde. Underuldens lag af tynde, tætliggende hår løfter dækpelsen op og danner tilsammen et uigennemtrængeligt dække.

Bouvier'en skal børstes og have fjernet underuld mindst een gang om ugen samt trimmes flere gange hvert år. Hvis hunden skal udstilles, skal man påregne betydeligt flere trimninger og endnu mere pelspleje.

Det er også vigtigt, at man ikke lader en Bouvier des Flandres leve i hundegård eller generelt lader den være overladt meget til sig selv.

Oprindelsesland

Bouvier des Flandres har oprindelse i Belgien og Frankrig

Hundens størrelse

Bouvier des Flandres har en højde på 59 - 68 cm og en vægt på 27 - 40 kg

Farver

Sort, grå, brindlet eller med sorte hårspidser. Lyse, udvaskede farver er ikke tilladt; men en hvid plet på brystet accepteres.

Alternative navne

Flanders Cattle Dog, Vlaamse Koehond, Bouvier

Type

Bouvier des Flandres er en hyrdehund og hører under FCI-gruppen for "Hyrde og Kvæghunde" (Gruppe 1)

DKK Specialklub

Klubben For Hyrde-, Kvæg- Og Gårdhunde

Aktivitet

(3/5)

Motion

(3/5)

Intelligens

(4/5)

Træning

(4/5)

Legesyg

(4/5)

Børnevenlig

(5/5)

Vagthund

(5/5)

Pelspleje

(4/5)

Territoriel

(5/5)

Gøende

(5/5)

Fremmede

(2/5)

Hunde

(3/5)

Alle billeder af Bouvier des Flandres