Hunderacen Briard

Beskrivelse af Briard

Briard er en stor langhåret hyrdehund fra Frankrig. Den nævnes første gang som hunderace i 1750, men man kender til Briard-lignende hunde helt tilbage fra Karl den Stores og Napoleons tid.

Briarden har en lang historie som hyrdehund og vogter af kvæg- og fåreflokke. Hundenes størrelse og råstyrke gør dem nemlig godt rustet til at tage kampen op mod både to- og firbenede tyve og røvere. Briarden blev især udbredt efter den franske revolution, hvor adelens godser efterfølgende blev opdelt i mindre jordstykker. Briarder er nemlig I besiddelse af et veludviklet instinkt for hvilket område, der tilhører deres herre - og hundene formår at holde deres flok samlet inden for dette område.

Dette instinkt - som er ganske velbevaret den dag i dag - gør også Briarden til en hunderace, som har meget lidt lyst til at strejfe.

Briarden blev under første- og 2. verdenskrig brugt af den franske hær til at bære ammunition og være redningshund. Her opsporede Briarder sårede soldater og ledte sygehjælperne til dem. På den måde kom en del Briarder til bl.a. USA efter krigene, hvor de i dag er blevet til en meget populær hunderace. På trods af at Briard har en lang historie bag sig, blev den første danske Briard stambogsført så sent som i 1972. Racens antal er herefter vokset stille og roligt.

Temperament på Briard

Briarden er intelligent, følsom og knytter sig stærkt til sin familie. Hundene er meget kontaktsøgende og vil helst deltage i alt, hvad man foretager sig. Man skal derfor være indstillet på at beskæftige sig meget med sin hund, hvis man vil leve lykkeligt med en Briard.

Briarden er også meget vagtsom og tillader ikke uden videre fremmede at trænge ind på dens territorie. Hundene er reserverede over for besøgende - med mindre den kender personerne godt. Børn kan dog almindeligvis frit færdes ind og ud.

En Briard er en ægte brugshund og bør altid betragtes som sådan. Det er derfor vigtigt, hunden føler, den har et arbejde at udføre I familien. Briarden er også for munter og intelligent til kun at blive taget frem i ny og næ. En intelligent hund, der keder sig, bliver nemt til en problemhund. Forstår man derimod at aktivere sin Briard på en ordentlig måde, vil man få en munter, livsglad og charmerende hund, med en udpræget sans for humor.

Pasning og pleje

Briard har en smudsafvisende og strid, gedehårsagtig pels. Pelsplejen er begrænset til en grundig gennembørstning ugentligt på en voksen hund. Briard fælder meget lidt, og skal ikke trimmes.

Oprindelsesland

Briard har oprindelse i Frankrig

Hundens størrelse

Briard har en højde på 56 - 68 cm og en vægt på 32 - 45 kg

Farver

Fra lys beige over gyldenbrun (fawn), sølv- eller stålgrå til skinnende sort.

Alternative navne

Chien de Berger de Brie

Type

Briard er en hyrdehund og hører under FCI-gruppen for "Hyrde og Kvæghunde" (Gruppe 1)

DKK Specialklub

Klubben For Hyrde-, Kvæg- Og Gårdhunde

Aktivitet

(3/5)

Motion

(5/5)

Intelligens

(2/5)

Træning

(2/5)

Legesyg

(2/5)

Børnevenlig

(4/5)

Vagthund

(5/5)

Pelspleje

(2/5)

Territoriel

(5/5)

Gøende

(3/5)

Fremmede

(2/5)

Hunde

(3/5)

Alle billeder af Briard