Hunderacen Bull Terrier

Beskrivelse af Bull Terrier

Bull Terrier har sin oprindelse i England, og kendes bedst ved sit meget karakteristiske hoved og snudeparti. Racen har sin oprindelse i hunde af typen 'Bull and Terrier', der oprindeligt blev fremavlet til at bekæmpe skadedyr og deltage i forskellige typer af hundekamp. Da hundekampe blev forbudt i England i 1835, begyndte man at fremavle en mindre og lettere type hund, som nemmere kunne skjules ved politiets ankomst.

Disse hunde skulle være mere fleksible og lette, da hundekampene varede længere end tyrekampene. Denne nye type kamphund blev skabt ved at krydse den gamle type bulldog med forskellige terriere. Herunder blandt andet Manchester Terrier (også kaldet Black and Tan Terrier) og andre racer. På denne måde fik man kombineret årvågenhed, 'drive' og smidighed i terriererne med styrke, stædighed og høje smertetærskler fra bulldogs.

Omkring år 1850, begyndte James Hinks fra Birmingham selektivt avl på den gamle type Bull-and-Terrier med andre hunderacer, formodentlig fordi udstillingshunde gjorde deres indtog i de høje sociale lag i denne periode.

Hinks' mål for avlen af disse hunde er et længere hoved og en mere symmetrisk krop, hvid pels og at slippe af med de bøjede ben. Resultatet blev en helt hvid "Bull Terrier" eller "Hinks Terrier", som lagde selve grundstenen til den type hunde, som vi kender i dag. Hvordan selve racen Bull Terrier er opstået, er lidt mere omdiskuteret; men man har indavlet en lang række hunderacer i Hinks Terrieren - bl.a. er der tale om dalmatinere, pointere og borzoi og collier.

I 1917 blev den første moderne Bull Terrier (som hed "Lord Gladiator) født. Lord Gladiator var den første hund, hvis hovedprofil fuldstændigt manglede stoppet - og dermed den første hund med det karateristiske Bull Terrier udseende.

Man har senere udviklet racen til to forskellige typer:

  • Almindelig Bull Terrier (Størrelse: 51-61 cm / 20-36 kg )
  • Miniature Bull Terrier (Størrelse: 25-33 cm / 11-15 kg)

Temperament på Bull Terrier

Bull Terrieren er en aktiv, venlig og til tider meget underholdende hunderace. Med en temmelig stor selvstændighed og stædighed, er den kun egnet til aktive, hundevante familier, som besidder en vis humor.

En Bull Terrier er også modig, stærk og adræt, så man bør starte både hundetræning og intensiv socialisering med andre hunde, mennesker og miljø så tidligt som muligt. Hvis Bull Terrieren vænnes til husdyr, børn og andre hunde fra hvalp, kan den oftest omgåes disse uden problemer - selvom det kan være en tålmodighedsopgave, at forhindre unghunde i at plage de mindre husdyr, er det ikke umuligt.

Man kan også opleve en del dominerende adfærd, som gør voksne hunde mindre sociale overfor artsfæller. En Bull Terrier foretrækker for det meste mennesker, fremfor fremmede hunde - og mange hanhunde kan have visse problemer med aggresiv adfærd.

Bull Terrieren knytter sig til hele familien, og trives bedst i selskab med sine mennesker. Det er ikke en race, som egner sig til at være meget alene, eller stå i hundegård i flere timer af gangen. Mange ejere af Bull Terrier fortæller, at unghunde ofte har svært ved at være alene, og ofte får en destruktiv periode. Derfor bør man starte "alenehjemme"-træningen tidligt, og sørge for hunden er tilstrækkeligt aktiveret og stimuleret, inden man efterlader den.

En Bull Terrier hører ikke til blandt de mest intelligente hunderacer, så tålmodighed under opdragelse og træning er meget vigtig. Bull Terrieren er heller ikke specielt vagtsom, og egner sig ikke til beskyttelsesarbejde eller som deciderede vagthunde.

Pasning og pleje

Pelsen på Bull Terrier er helt kort, og kræver stort set ingen pasning. Der fældes dog meget kraftigt i perioder, hvor man med fordel kan bruge en gummibørste til at fjerne de døde hår. Man skal derudover afse rigtig god tid til at aktivere og stimulere sin Bull Terrier, da racen er temmeligt aktiv.

Bull Terrier er desværre ramt af en række arvelige sygdomme, så man bør undersøge racen meget grundigt inden anskaffelse. Derudover bør man sikre sig, at opdrættede hunde efterlever de bedste sundhedsmæssige normer. Man bør også være opmærksom på, at en del Bull Terriere fødes helt eller delvis døve (hvide hunde). Der er ikke krav om HD-fotografering i racen, men det er alligevle en fordel at anskaffe sin hvalp efter HD-fotograferede forældre.

Bull Terrier bliver - af uvisse grunde - ofte identificeret i medierne som "Pitbull Terrier" (kamphund). En Bull Terrier med dens lange, lige snude, er IKKE en Amerikansk Pitbull Terrier, som har et markant anderledes udseende og temperament.

Oprindelsesland

Bull Terrier har oprindelse i England

Hundens størrelse

Bull Terrier har en højde på 51 - 61 cm og en vægt på 30 - 38 kg

Farver

Alle - dog ikke blå og leverfarvet. Meget ofte hvide. Farvede hunde blev indført i racen for at forbedre sundheden.

Alternative navne

standard bull terrier, miniature bull terrier, bullterrier, bull-terrier

Type

Bull Terrier er en terrier og hører under FCI-gruppen for "Terriere" (Gruppe 3)

DKK Specialklub

Dansk Terrier Klub

Aktivitet

(4/5)

Motion

(4/5)

Intelligens

(1/5)

Træning

(1/5)

Legesyg

(1/5)

Børnevenlig

(3/5)

Vagthund

(5/5)

Pelspleje

(1/5)

Territoriel

(5/5)

Gøende

(3/5)

Fremmede

(4/5)

Hunde

(2/5)