Hunderacen Cão da Serra da Estrela

Beskrivelse af Cao da Serra da Estrela

Cao da Serra da Estrela er en stor vogtende hyrdehund, som har sin oprindelse i Portugal. Her vogter Cao da Serra da Estrela hunde den dag i dag hjordene mod ulve og andre trusler.

Cao da Serra da Estrelas er modstandsdygtige og hårdføre, og rigtig godt tilpasset livet under barske forhold. Hunderacen bliver også brugt som vogter af hus og hjem - og af militæret, der opdrætter Cao da Serra da Estrelas til deres egne formål.

Man har kendt til lignende typer af hyrdehunde i regionen i flere hundrede år; men den officielle Cao da Serra da Estrela's første racestandard blev først nedfældet i 1922, og omhandlede på daværende tidspunkt kun hundenes brugsegenskaber. I 1933 lavede man en mere officiel standard, hvor også hundenes udseende blev beskrevet. Man ser dog stadig kun få eksemplarer af da Estrela's udenfor Portugal, og de første racerene hunde blev først importeret til England og USA i henholdsvis 1970'erne og i 1998. Så racen er altså stadig relativt ny og forholdsvis ukendt udenfor dens hjemland.

Căo da Serra da Estrela temperament

Hundenes temperament er intelligent, mistroisk, livligt og opmærksomt. Meget ofte er racen temmelig stædig og egenrådig; men Cao da Serra da Estrela kan dog godt trænes. Det kræver i midlertidig ret stor indsigt i hundetræning og adfærd - og en naturlig udstråling som leder - at få en veltrænet Cao da Serra da Estrela.

Hundene er meget beskyttende overfor deres flok og familie, og yderst mistroisk overfor fremmede. Børn i familien beskyttes og vogtes, og man bør derfor være forsigt ved voldsom leg mellem besøgende og børnene i familien. En Cao da Serra da Estrela kan finde på at beskytte familiens børn fra kammeraterne, hvis den misforstår en voldsom situation.

Cao da Serra da Estrela knytter sig nært til sin familie, og kan have svært ved at acceptere isolation i hundegårde. Endvidere har racen ofte vanskeligt ved at skifte ejer senere i livet.

Den mistroiske natur og Cao da Serra da Estrelas mange oprindelige karaktertræk, gør det ekstra vigtigt, at hundene bliver socialiseret grundigt med fremmede mennesker, dyr og miljøer, helt fra de er hvalpe.

En veltilpassen Estrela, er en rolig hund indendørs; men har altid behov for at få aktiveret både krop og hjerne på en daglig basis. 

Pels og pleje

Cao da Serra da Estrela findes med to pelstyper. En langhåret og en korthåret pels. Begge pelstyper skal være tykke og kraftige, med en fin underuld. Den langhårede pels kan børstes jævnligt, men pelsen er som udgangspunkt ikke krævende.

Cao da Serra da Estrela egner sig kun til et liv med masser af plads omkring sig, og mulighed for at passe sit job som vogter.

Oprindelsesland

Cao da Serra da Estrela har oprindelse i Portugal

Hundens størrelse

Cao da Serra da Estrela har en højde på 62 - 72 cm og en vægt på 30 - 50 kg

Farver

Ensfarvet rødbrun, ulvegrå eller gul, eller samme farver med hvide aftegninger.

Alternative navne

Căo da Serra da Estrela

Type

Cao da Serra da Estrela er en hyrdehund og hører under FCI-gruppen for "Schnauzere, pinschere, molosser og sennenhunde" (Gruppe 2)

DKK Specialklub

Klubben For Hyrde-, Kvæg- Og Gårdhunde

Aktivitet

(3/5)

Motion

(3/5)

Intelligens

(2/5)

Træning

(2/5)

Legesyg

(2/5)

Børnevenlig

(2/5)

Vagthund

(5/5)

Pelspleje

(2/5)

Territoriel

(5/5)

Gøende

(2/5)

Fremmede

(1/5)

Hunde

(1/5)

Alle billeder af Cao da Serra da Estrela