Hunderacen Catahoula Leopard Dog

Beskrivelse af Catahoula Leopard Dog

Catahoula Leopard Dog er en speciel hunderace, der har sin oprindelse i staten Louisiana i USA. Her er racen opstået ved at de indvandrende bønder har parret deres egne hunde med de indfødte indianeres ulvelignende hunde, for at skabe en alsidig hund, der kunne bistå bønderne i jagten på de meget udbredte og problematiske vildsvin, der var efterladt i området efter Hemando de Soto's første ekspeditioner ind i det nyfundne USA i 1540'erne. 

Catahoula Leopard Dog opstod i den nordlige del af det centrale Louisiana, tæt på Catahoula Søen, som har givet racen sit navn. Ordet Catahoula er i øvrigt af Choctaw-indiansk oprindelse, og kan oversættes til "hellige sø". Uden at man er helt sikker på racens præcise opståen, er der dog en vis enighed om at Rødulv (Canis rufus), Alano Espanol (spansk bulldog), Greyhound og Beauceron er en del af Catahoula'ens oprindelse.

Indtil 1979 var Catahoula Leopard Dog ikke anerkendt som renracet hund, men gik under betegnelsen Catahoula Leopard Blanding. Da man i 1979 anerkendte racen og gjorde den til officiel hunderace for staten Louisiana, fik den navnet Catahoula Leopard Dog. I 1995 blev den videre anerkendt af United Kennel Klub, og året efter optaget i American Kennel Klubs Foundation Stock Service for sjældne hunderacer, der er det første skridt mod egentlig anerkendelse i Amerika's største kennelklub.

Temperament

Louisiana Catahoula Leopard Dog er en alsidig hunderace, der stadig primært er en arbejdende hund med alle sine fremavlede instinkter intakte. Energiniveauet er højt og hundene er både stærke, frygtløse, intelligente og adrætte og stiller store krav til aktivering og motion. Sammen med deres familie er hundene også kærlige og legesyge, og vil ofte underholde med forskellige klovnerier og underholdende påfund.

Man har både brugt Catahoula Leopard Dog som jagthund og hyrdehund, og begge disse instinkter ligger meget dybt i racen.  Det er derfor vigtigt, man giver hunden et arbejde og lader den få afløb for disse drifter, for at den kan være velfungerende. Enhver der har set en Catahoula Leopard Dog på jagt efter vildsvin eller hyrdende en flok genstridige køer, er ikke i tvivl om racens intensitet og stærke instinkter - nogen betragter endog Catahoula'en som direkte ondskabsfuld i disse situationer. Man skal i øvrigt holde sig for øje, at en Catahoula ikke hyrder som de fleste andre hyrdehunde ved at nappe i haserne; men derimod ved at konfrontere dyrene direkte.

Som familiehund fungerer Catahoula Leopard Dog godt i familier med lidt større børn, hvis den blot får afløb for sin energi og stimuleret sin hjerne. En Catahoula vil også normalt betragte familiens børn som sit ansvar, og kan være temmeligt beskyttende over disse - ligesom racen også er en naturlig vagthund, der reagerer ved enhver usædvanlighed.

Det er også vigtigt at introducere eventuelle andre husdyr tidligt, hvis man vil gøre sig forhåbninger om at denne hunderace skal trives med mindre husdyr. Hvis man ønsker sig flere hunde sammen, bør man endvidere vælge hunde af forskelligt køn, da en Catahoula kan have et anstrengt forhold til hunde af samme køn som den selv.

Hvis man ikke har mulighed for at lade sin Catahoula Leopard Dog leve som den er fremavlet til, med jagt og hyrdning, er det vigtigt at bruge meget tid på andre aktiviteter. Racen klarer sig godt i mange typer hundesport, som f.eks. agility og lydighed. Med sidstnævnte skal man dog regne med, at det kræver tid og tålmodighed at få en lydighedschampion ud af en Catahoula Leopard Dog; men det er bestemt ikke umuligt. Man skal dog have en vis erfaring med hunde og hundetræning, og forstå at gøre træningen både spændende og interessant for hunden.

En Catahoula er skeptisk overfor fremmede, og kan nemt blive problematisk, hvis den ikke får afløb for sin energi og drifter. Det er derfor også vigtigt at bruge meget energi på at socialisere hunden mens den er hvalp, og tilbyde noget relevant erstatning for det arbejde, som racen oprindeligt er skabt til.

Pasning og pleje

Pelsen på en Catahoula Leopard Dog er kort og fælder moderat i perioder. Man kan dog klare sig med en gummibørste i fældningsperioderne til at fjerne de løse hår, og derudover kræves der ingen pelspleje. Det er derimod vigtigt, at man lader hunden få stimuleret både krop og hjerne hver dag, hvis man vil sikre sig at hunden ikke bliver destruktiv, gøende og problematisk.

Udseendet på racen kan svinge en del, da man primært går efter hundenes brugsegenskaber. En del eksemplarer af Catahoula'en er i øvrigt udstyret med nogle meget smukke og karakteristiske øjne, der både kan være blå, ravfarvede, brune og grønne - og nogle hunde har endda to forskellige farver øjne. Dette skyldes merle-genet, der også giver mange af hundene deres helt specielle farver og (leopard) mønstre. På grund af dette gen, bør man også kun anskaffe Catahoula Leopard Dogs fra opdrættere der DNA-tester forældredyrene, og undgår de problematiske parringer dette gen kan medføre. 

 

Oprindelsesland

Catahoula Leopard Dog har oprindelse i Louisiana, USA

Hundens størrelse

Catahoula Leopard Dog har en højde på 50 - 66 cm og en vægt på 25 - 38 kg

Farver

Sort, blå (grå), merle, brindle, chocolade, rød, gul - alle med tan eller hvide markeringer.

Alternative navne

Catahoula Cur, Catahoula Hog Dog, Catahoula Hound

Type

Catahoula Leopard Dog er en jagthund

Aktivitet

(4/5)

Motion

(5/5)

Intelligens

(1/5)

Træning

(1/5)

Legesyg

(1/5)

Børnevenlig

(3/5)

Vagthund

(5/5)

Pelspleje

(1/5)

Territoriel

(5/5)

Gøende

(4/5)

Fremmede

(2/5)

Hunde

(2/5)

Alle billeder af Catahoula Leopard Dog