Hunderacen Cavalier King Charles Spaniel

Beskrivelse af Cavalier King Charles Spaniel

Cavalier King Charles Spaniel har sin oprindelse i England, hvor racen i 1800-tallet blev brugt til fuglejagt. John Churchill, greve af Marlborough, opdrættede selv små røde og hvide spaniels på hans slot "Blenheim". Med denne historiske baggrund, kaldes den rød/hvide farvevariant af Cavalieren derfor også for Blenheim i dag. Racen er nært knyttet til King Charles Spaniels.

Cavalier King Charles Spaniel blev først anerkendt som en selvstændig race i 1945. De første 2 Cavalier King Charles Spaniels blev registreret i Dansk Kennel Klub i 1971 og siden er racen blevet mere og mere populær for dens uovertrufne evner som familiehund og dens kønne udseende.

Temperament

Cavalier King Charles Spaniel er en alsidig, venlig, tålmodig, social og nem hunderace, som lidt større børn børn sagtens kan lufte alene. Cavalieren er også hurtig og aktiv, og kan sagtens bruges til lydighedstræning, HTM og agility eller lignende hundesport.

Cavalier King Charles Spaniels er normalt også meget sociale hunde, som trives godt med andre hunde og fremmede mennesker. Aggression findes stort set ikke i racen, hvis blot hunden behandles fornuftigt.

Cavalieren er også nem at have i en lejlighed;  racen gøer nemlig ikke ret meget, og de fleste Cavalier King Charles Spaniels elsker at putte i sofaen. Man bør dog sikre sig, at hunden ikke skal efterlades alene i mange timer dagligt; da racen er meget selskabelig og trives bedst i nær kontakt med sin familie.

Racens oprindelse som jagthund til fuglejagt, gør at en Cavalier King Charles Spaniel stadig har visse jagtinstinkter i behold. Disse er dog nemme at kontrollere, og man kan derfor også forholdsvis nemt lære en Cavalier at komme når man kalder. Hundene knytter sig nært til hele familien, og foretrækker ikke nødvendigvis een person over andre. Hele familien bør dog være engagerede i hundens opdragelse og træning.

En Cavalier trives fint med korte gåture og masser af selskab med dens ejere, men deltager også gerne i ture i skoven, på stranden, i gågaden eller i hundeskoven. Kort sagt, har racen nemt ved at tilpasse sig og trives godt i rigtig mange omgivelser.

Sammen med børn er en Cavalier både legesyg og venlig; men man bør naturligvis altid lære børnene om hundens behov, grænser og vilkårene for rigtig opførsel.

Pasning og pleje

Racen kan desværre have en del arvelige sundhedsproblemer, og derfor opfordres alle hvalpekøber til at være påpasselige med valg af opdrætter. Sørg for, opdrætteren er medlem af en anerkendt kennelklub og vær helt sikker på, kuldet er planlagt med sundheden i højsædet. Se herunder godt på racens avlsrestriktioner her på siden, og undgå de mange hunde, der er avlet uden sundhedstest og avlsrestriktioner i diverse annoncemarkeder og på netsider. Kontakt eventuelt også specialklubbens racerepræsentant, for at lære mere om sundhedskravene til avl på Cavalier King Charles Spaniel.

Cavalier King Charles Spaniel har en silkeblød pels, og skal børstes jævnligt. Den skal hverken klippes eller trimmes, men man skal påregne at hundens pels skal gennembørstes mindst een gang om ugen.

Oprindelsesland

Cavalier King Charles Spaniel har oprindelse i England

Hundens størrelse

Cavalier King Charles Spaniel har en højde på 30 - 33 cm og en vægt på 6 - 8 kg

Farver

hvid med rødbrune aftegninger - sort, hvid og brun - ensfarvet rødbrun - sort og brun

Alternative navne

cavalier

Type

Cavalier King Charles Spaniel er en selskabshund og hører under FCI-gruppen for "Selskabshunde" (Gruppe 9)

DKK Specialklub

Cavalier King Charles Spaniel Klub

Aktivitet

(3/5)

Motion

(3/5)

Intelligens

(3/5)

Træning

(3/5)

Legesyg

(3/5)

Børnevenlig

(5/5)

Vagthund

(1/5)

Pelspleje

(3/5)

Territoriel

(2/5)

Gøende

(3/5)

Fremmede

(5/5)

Hunde

(5/5)