Hunderacen Centralasiatisk Ovtcharka

Beskrivelse af Centralasiatisk Ovtcharka

Centralasiatisk Ovtcharka er en hyrdehund fra det tidligere Sovjet Unionen, som er nært beslægtet med den tyrkiske Kangal og Tibetansk Mastiff. Den har sin oprindelse i området omkring Kasakstan, Uzbekistan, Kirgisien og Turkmenien, og fremstår derfor i mange forskellige varianter.

På de flade stepper, er den Centralasiatiske Ovtcharka mindre og lettere i type, end de Ovtcharkaer, der bruges i bjergene ved Pamir. Disse hunde er nemlig typisk noget større og kraftigere. Pelsen på den Centralasiatiske Ovtcharka kan gå fra helt kort til ganske lang, og pelsplejen afhænger naturligvis af længden. De korthårede Centralasiatiske Ovtcharkaer kræver stort set ikke pelspleje, mens de langhårede varianter kan kræve lidt simpel pleje.

Den Centralasiatiske Ovtcharka har i flere hundrede år fulgt nomaderne, og beskyttet hjordene mod ulve og tyve. I takt med at den traditionelle levevis som nomade, er blevet erstattet af moderne livsformer; er den Centralasiatiske Ovtcharke blevet arbejdsløs, og udbredelsen af racen er temmeligt begrænset.

Man har lavet målrettet brugshundeopdræt af Centralasiatisk Ovtcharka i Moskva, og hundene har vist gode evner som brugs- og tjenestehunde. Racen har også været brugt til jagt på storvildt, som leoparder og vildsvin.

Temperament

En Centralasiatisk Ovtcharka vurderer altid situationerne grundigt, og den angriber hurtigt og målrettet, når den antaster en trussel. Racen er modig, reserveret, intelligent og udstråler den typiske ro, som hunde med stor selvtillid og selvstændighed tit besidder. En Ovtcharka er en vogtende hyrdehund af oprindelse, og vil derfor typisk være fra reserveret til direkte afvisende overfor fremmede.

Racen bør altid socialiseres og lydighedstrænes så tidligt som muligt, og altid med respekt for Ovtcharka'ens meget selvbevidste sind. Det vil sige opdragelsen bør være yderst konsekvent, men aldrig hårdhændet eller voldsom.

Centralasiatisk Ovtcharka er ikke særligt udbredt udenfor sit hjemland, og der findes meget få opdrættere af racen i Europa.

Lovgivning

Centralasiatisk Ovtcharka er pr. 1. juli 2010 omfattet af Hundelovens forbudsliste. Det betyder, at Centralasiatisk Ovtcharka ikke længere må indføres, overdrages eller anskaffes efter denne dato. Endvidere skal racen bære mundkurv og holdes i snor i det offentlige rum.

Oprindelsesland

Centralasiatisk Ovtcharka har oprindelse i Sovjet Unionen

Hundens størrelse

Centralasiatisk Ovtcharka har en højde på 60 - 75 cm og en vægt på 40 - 75 kg

Farver

hvid, grå, lys gul, rød, sort, tigerstribet, plettet

Alternative navne

Centralasiatisk Hyrdehund, Caucasian ovcharka, Central Asian Shepherd Dog

Type

Centralasiatisk Ovtcharka er en hyrdehund og hører under FCI-gruppen for "Schnauzere, pinschere, molosser og sennenhunde" (Gruppe 2)

Aktivitet

(4/5)

Motion

(4/5)

Intelligens

(2/5)

Træning

(2/5)

Legesyg

(2/5)

Børnevenlig

(1/5)

Vagthund

(4/5)

Pelspleje

(2/5)

Territoriel

(5/5)

Gøende

(3/5)

Fremmede

(1/5)

Hunde

(1/5)

Alle billeder af Centralasiatisk Ovtcharka