Hunderacen Chesapeake Bay Retriever

Beskrivelse af Chesapeake Bay Retriever

Chesapeake Bay Retriever har sin oprindelse i USA, hvor racen er fremavlet som en hårdfør og modig vandapporterende jagthund. Racen har sin oprindelse i en lang række hunderacer, som udelukkende er blevet krydset og avlet udfra deres arbejdsegenskaber. Man mener både spaniels og andre typer jagthunde, har været involveret i den tidligste avl; men man ved ikke med sikkerhed hvilke racer, der ligger som grundlag for Chesapeake Bay Retrieveren.

Hundene blev avlet til at være apporterende jagthunde, og det hårde klima og miljø i området ved Cheasapeake Bay krævede en meget udholdende og robust hund.

I 1918 blev Chesapeake Bay Retriever optaget i den amerikanske kennelklub AKC.

Temperament

Chesapeake Bay Retriever ligner til forveksling en Labrador Retriever. De to racer adskiller sig dog meget i temperament, hvor Chesapeake Bay Retriever er en betydeligt mere hård, selvstændig, selvbevidst, energisk og langt mindre social hunderace. Racen bruges dog til samme opgaver som den velkendte Labrador; men den adskiller sig på det væsentlige punkt, at den ikke egner sig som ren familiehund, som kun tilbydes mere begrænset beskæftigelse og aktivering.

En Chesapeake Bay Retriever er en energisk, arbejdsom og robust hunderace, som er opdrættet ved Chesapeake-bugten i USA.  I dag bruges Chesapeake Bay Retrievers til meget forskelligt arbejde, men den primære funktion er stadig som apporterende jagthund.

En Chesapeake Bay Retriever er nært knyttet til sin ejer, som den gerne arbejder hårdt for; mens den kan have svært ved at accepterer andres kommandoer. Modsat den velkendte Labrador Retriever, er Chesapeake Bay Retriever i langt højere grad en enmandshund. Dette faktum kan have været stærkt medvirkende til racens vedhængende ry, om at hundene er stædige og svære at træne.

Man bør kun anskaffe sig en Chesapeake Bay Retriever, hvis man er inkarneret jæger, som selv fomår at træne sin hund op. Til gengæld får man en utrættelig, vandglad, arbejdsom og villig apportør; som gerne går et skridt eller to længere end mange lignende racer under arbejdet.

En Chesapeake Bay Retriever har et veludviklet beskyttelses- og vagtinstinkt, og den vil ikke tillade fremmede at røre ved noget, hunden betragter som sit. Dette bør der tages hensyn til under træningen af hunden, og enhver hårdhændet behandling bør undgåes - ligesom opmuntringer til aggresivitet ikke bør finde sted. Man bør i stedet arbejde med at lære sin Chesapeake Bay Retriever, hvornår den skal trække sig og beherske sig.

Racen er stadig ren arbejdshund, og der findes ikke en opdeling i jagt- og udstillingslinjer.

Video om Chesapeake Bay Retriever:

Pasning og pleje

Pelsen på en Chesapeake Bay Retriever er kort, og kræver stort set ikke pleje. Hundene kan dog fælde en del i perioder. Man skal til gengæld sikre sig, at hunden bliver brugt til at arbejde og helst at den ofte deltager i jagt, hvor den rigtigt kan udfolde sine instinkter og evner.

Oprindelsesland

Chesapeake Bay Retriever har oprindelse i USA

Hundens størrelse

Chesapeake Bay Retriever har en højde på 61 - 66 cm og en vægt på 32 - 37 kg

Farver

Enhver nuance af brunt, siv, rør eller vissent græs. Ensfarvede hunde foretrækkes. Hvid plet på brystet, på bugen, på tæerne eller bagsiden af poterne er tilladt.

Type

Chesapeake Bay Retriever er en jagthund og hører under FCI-gruppen for "Apporterende jagthunde" (Gruppe 8)

DKK Specialklub

Dansk Retriever Klub

Aktivitet

(4/5)

Motion

(5/5)

Intelligens

(1/5)

Træning

(1/5)

Legesyg

(1/5)

Børnevenlig

(3/5)

Vagthund

(3/5)

Pelspleje

(1/5)

Territoriel

(3/5)

Gøende

(3/5)

Fremmede

(2/5)

Hunde

(2/5)

Alle billeder af Chesapeake Bay Retriever