Hunderacen Clumber Spaniel

Beskrivelse af Clumber Spaniel

Clumber Spaniel kendes tilbage fra 1700-tallets anden halvdel. Racen blev dengang anvendt til jagt på de store godser i Sherwoodskoven i Midtengland. Disse godser havde meget vildt på deres ufremkommelige marker.

For at klare arbejdet krævedes en stærk, robust og nøjeregnende hund med stor jagtlyst. Hundene måtte heller ikke arbejde for hurtigt, da det tog lang tid at lade forladergeværerne på den tid.

Clumberen arbejdede oftest i et kobbel på fem - ti hunde, som dannede en lang linje over marken. Når vildt blev rejst, satte Clumber Spanielen sig på kommando og en apportør blev sendt ud efter byttet.

Clumber Spaniel blev udviklet og forbedret igennem årene, og da jagtprøven blev indført i England i slutningen af 1800-tallet, blev Englands første jagtprøvechampion en Clumber Spaniel.

Tiden løb dog fra racen. Blandt andet på grund af moderne våben, pløjning af markerne, flere skel på hederne og ringere økonomi svandt interessen langsomt for Clumber Spanielen.

Temperament på Clumber Spaniel

På trods af at racen ikke er blevet avlet med tanke på brugsegenskaberne i flere årtier, har hundene dog beholdt deres jagtinstinkter og de fleste af de gamle egenskaber. Clumberen er som regel let at træne. Det den een gang har lært, glemmer den ikke, men samtidigt er det også en hunderace med en stor grad af selvstændighed og vilje.

Clumber Spaniel arbejder langsomt. Den går gerne igennem tæt buskads - kan den ikke komme over eller under, så forsøger den blot at gå lige igennem.

Et andet træk er Clumber Spaniels gode næse, som betyder at den næsten altid finder sporet og byttet. Det er let at "læse" hunden, når den er i arbejde, da hundeføreren tydeligt kan se hunden logrer med halen, når den har fundet vildt.

Clumber Spaniel er som regel en god vandapportør og med racens robusthed kan den opholde sig i koldt vand i lang tid.

Clumberen beskrives i den officielle standard som "rolig, venlig, intelligent med et bestemt udtryk, som yderligere fremhæver racens specielle karakter".

Oprindelsesland

Clumber Spaniel har oprindelse i England

Hundens størrelse

Clumber Spaniel har en højde på 43 - 51 cm og en vægt på 29.5 - 36 kg

Farver

Helhvid krop med citrongule (lemon) tegn/pletter, mens appelsinfarvede (orange) er tilladt. Lette aftegninger i hovedet og fregnet næseparti.

Type

Clumber Spaniel er en jagthund og hører under FCI-gruppen for "Apporterende jagthunde" (Gruppe 8)

DKK Specialklub

Spaniel Klubben

Aktivitet

(3/5)

Motion

(4/5)

Intelligens

(2/5)

Træning

(2/5)

Legesyg

(2/5)

Børnevenlig

(3/5)

Vagthund

(3/5)

Pelspleje

(2/5)

Territoriel

(3/5)

Gøende

(3/5)

Fremmede

(2/5)

Hunde

(5/5)

Alle billeder af Clumber Spaniel