Hunderacen Coton de Tulear

Beskrivelse af Coton de Tulear

Coton de Tulear er en lille selskabshund, som har ry for at være allergivenlig. Den fine, bløde pels har givet hunden øgenavnet Bomuldshunden.

Coton de Tulear har sin oprindelse helt tilbage omkring år 1500, da europæiske, malteser-lignende hunde parrede sig med indenlandske hunde fra Madagaskar. Det var dog først i forrige århundrede, at man fik øjnene op for den vakse, lærenemme og aktive lille hund, der levede vildt i området.

Man begyndte derefter at bringe Coton de Tulear hunde til Europa, og i takt med at de vildtlevende hundes bestand blev minimeret, gik kolonisterne i gang med et decideret opdræts- og avlsarbejde. Det var dog først langt senere, at racen blev udbredt udover det bedre borgerskab på Madagascar, da men begyndte opdræt med base i Frankrig.

De første af disse hunde kom til Frankrig omkring 1970, hvor der blev hentet 5 hunde på Madagascar, som man herefter startede avlsarbejde på for at stabilisere og udbrede racen. Op igennem halvfjerdserne blev der importeret et yderligere antal hunde, som sammen med de fem først nu ligger som hele grundlaget for racen i dag. I slutningen af 1970'erne var der stadig kun 33 Coton de Tulears i Frankrig, men hunderacen har siden hen erobret det meste af verden.

Racens navn, Coton de Tulear, kan oversætte til "Bomuldshund fra Tulear". Tulear (Toliara) er den by på den sydvestlige del af Madagascar, hvor racen oprindeligt kendes fra; men i dag regnes Coton de Tulear officielt som af fransk oprindelse.

Temperament

En Bomuldshund er en lille hund, der knytter sig meget til sin familie og som er fulde af energi, og altid friske på at lege med både børn, voksne og andre husdyr. Coton de Tulear er også en intelligent hunderace, som sagtens kan lære mere end den basale lydighed.

På trods af den fine pels og det udstillingslignende udseende, er racen en meget robust og meget naturlig hunderace, som stadig har et stort flokinstinkt intakt. Racen er ikke opdrættet som udstillingshund, men er mere et resultat af de vilde hunde på Madagascar og derfor er racen forholdsvist robust.

Hundene er også udholdende, adrætte og intelligente og knytter sig meget stærkt til deres familie; men de har ikke noget specielt stort motionsbehov. Man skal blot huske, at racen er meget social og ofte mistrives, hvis den overlades for meget til sig selv.

Som familiehund er en Coton de Tulear et rigtig godt valg. Racen er glad for børn, legesyg og meget tålmodig - og ikke større, end at lidt større børn selv kan lufte hunden. En Bomuldshund elsker at deltage i leg og aktiviteter og trives godt i mange forskellige omgivelser.

Pasning og pleje

Pelsen på en Coton de Tulear er relativt nem at holde; men der skal naturligvis sørges for pelsen ikke filtrer sammen. Dertil er en ugentlig børstning for det meste nok. En Coton de Tulear har ikke nogen fældeperioder og betragtes som meget allergivenlig.

Oprindelsesland

Coton de Tulear har oprindelse i Madagaskar

Hundens størrelse

Coton de Tulear har en højde på 22 - 32 cm og en vægt på 4 - 6 kg

Farver

champagne-grå, hvid (hvalpe fødes mørke)

Alternative navne

Bomuldshund

Type

Coton de Tulear er en selskabshund og hører under FCI-gruppen for "Selskabshunde" (Gruppe 9)

DKK Specialklub

Klubben For Små Selskabshunde

Aktivitet

(3/5)

Motion

(2/5)

Intelligens

(3/5)

Træning

(3/5)

Legesyg

(3/5)

Børnevenlig

(4/5)

Vagthund

(3/5)

Pelspleje

(3/5)

Territoriel

(2/5)

Gøende

(3/5)

Fremmede

(4/5)

Hunde

(4/5)

Alle billeder af Coton de Tulear