Beskrivelse af Dansk Spids

Dansk Spids er en gammel, dansk race, som har haft mange navne: Grønlænderspids, Ulvespids og Samojedespids. Man har kendt til danske spidshunde langt tilbage i historien, da man har fundet skeletter i adskillige arkæologiske udgravninger. I nyere tid, var den danske spidshund normalt vagt- og selskabshund hos den almindelige borger og kendtes specielt på gårdene i Jylland som "børnenes hund". Mange ældre personer, kan tydeligt huske den danske spidshund fra deres barndom, men pga. racens mange forskellige betegnelser kender kun få den under navnet Dansk Spids.

Dansk Spids er endnu ikke blevet anerkendt af FCI, men Dansk Kennel Klub indledte i '88 et opsøgende arbejde for at tilvejebringe et fundament for et avlsarbejde med denne spidshunderace, og en racestandard blev lavet. Man har her fundet en gruppe hunde, som nu bliver grundlaget for den racerene danske spids, og man lægger stadig stor vægt på at finde hunde, der både har det rette udseende og det oprindelige temperament. Man styrer og planlægger nu alt avl på racen i specialklubben "Selskabet For Dansk Spids", som er en del af Dansk Kennel Klub. Man kan derfor godt få DKK stamtavle på en Dansk Spids, men hunden får et såkaldt x-nummer, som betyder racen ikke er internationalt anerkendt endnu. 

Dansk Spids er stadig en sjælden hunderace, og det kan være svært at få fat på en hvalp, hvis ikke man ønsker at deltage aktivt med at rekonstruere racen.

Temperament

Dansk Spids er en temperamentsfuld spidshund, med et yderst venligt væsen. Energiniveauet kan være højt i nogle individer, og racen er meget socialt anlagt. Den elsker at være sammen med sin familie og deltage i dennes aktiviteter.

En Dansk Spids er ikke en udpræget vagthund, men dens nære tilknytning til familien og racens moderate tendens til at gø, gør at hunden altid fortæller når der kommer gæster. Fremmede skal normalt lige ses an, inden hunden har fuld tillid til dem; men derefter er den venligheden selv.

Hvis man vil dyrke hundesport, kan en Dansk Spids sagtens bruges til agility og lydighedstræning på hobbyniveau; men man skal regne med der er tale om spidshund, som har sin egen vilje og mening om tingene. Man kommer derfor heller ikke ret langt, hvis man behandler hunden hårdhændet eller ikke motiverer den til træningen. Racen er også forholdsvis blød af sind, og man bør derfor basere alt opdragelse og træning på positive og motiverende metoder. En Dansk Spids er klog nok til at lære det meste, men gider det ofte kun når den selv kan se et formål med træningen.

Man ligger i rekonstruktionen af racen stor vægt på både udseende og temperament; men da racen stadig ikke er stabil og kun avles i meget lille antal, er der stadig en relativt stor forskel på individerne. Man kan derfor stadig forholdsvist nemt møde en Dansk Spids, som adskiller sig meget fra standarden i både sind og udseende.

Pasning og pleje

Pelsen kræver en moderat mængde pasning, da man skal påregne et par gennembørstninger ugentligt. Til gengæld slipper man for at bade hunden ret tit, da pelsen er selvrensende, og skidt preller blot af. Når hunden er tørret efter et mudderbad, ligger der kun jord tilbage når den rejser sig igen. 

Oprindelsesland

Dansk Spids har oprindelse i Danmark

Hundens størrelse

Dansk Spids har en højde på 46 - 49 cm

Farver

Hvid, creme

Alternative navne

Ulvespids, Samojedespids, Hvid Spids, Grønlænderspids

Type

Dansk Spids er en spidshund og hører under FCI-gruppen for "Spidshunde og hunde af oprindelig type" (Gruppe 5)

DKK Specialklub

Selskabet For Dansk Spids

Aktivitet

(3/5)

Motion

(3/5)

Intelligens

(3/5)

Træning

(3/5)

Legesyg

(3/5)

Børnevenlig

(4/5)

Vagthund

(3/5)

Pelspleje

(3/5)

Territoriel

(4/5)

Gøende

(3/5)

Fremmede

(2/5)

Hunde

(3/5)