Hunderacen Dogo Argentino

Beskrivelse af Dogo Argentino

Dogo Argentino er en stor, hvid, stærk og muskuløs hunderace med oprindelse i Argentina. Dogo Argentinoens udseende bliver ind i mellem beskrevet som "en stor udgave af den amerikanske pitbull terrier", men racen er egentligt fremavlet som jagthund til storvildt.

Dogo'en opstod i 1930'erne, da Antonio Nores Martinez, sammen med broderen, påbegyndte avlsarbejdet med at skabe en loyal jagthund, der var tilpasset Argentinas terræn og miljø. Endvidere var målet at avle hunde, der også skulle kunne fungere som familiehunde og have gode vagtegenskaber.

Cordoba hunde (en nu uddød hunderace) lagde selve grundlaget for avlen. Disse hunde var kendt som aggressive kamphunde, og en af målsætningerne for avlen, var at fjerne denne aggression for at lave en hund, der kunne jage i kobbel.

I avlsprogrammet indgik en lang række hunderacer - blandt andet Boxer, Grand Danois, Bull Terrier, Spansk Mastiff, Pyreenerhunde, Irsk Ulvehund, Pointer og Dogue de Bordeaux'er. Gennem en årrække med selektiv avl, blev racen udviklet til den nu kendte Dogo Argentino.

Temperament

Dogo Argentino er i dag officielt kendt som jagthund, men fungerer også i mange andre opgaver. Herunder kan nævnes arbejdsopgaver som redningshund, politihund og militærhund. Dogo'en bør dog alligevel altid kun håndteres af erfarne hundefører.

Som race er Dogo Argentino forholdsvis rolige; men hvalpe og unghunde kan være en stor mundfuld. Energien er stor, nysgerrigheden kæmpe og evnen til selv at "finde på noget sjovt" er enorm. Den voksne Dogo Argentino falder mere til ro, men da racen modnes langsomt kan det nemt først ske i 3-4 års alderen.

Dogo'en er normalt meget dominerende overfor andre hunde, men ikke direkte aggressiv. Det kræver dog en tidlig, god og omfattende socialisering, hvis man helt vil undgå kønsaggressioner i en voksen Dogo Argentino. Man bør også regne med, at en voksen Dogo Argentino er meget selektiv i sine valg af legekammerater - med andre ord er det sjældent en race, der fungerer med alle andre hunde.

En Dogo Argentino har behov for en del daglig motion, og skal ud og bruge sine muskler og led for at holde sin form.

Pasning og pleje af Dogo Argentino

Som med en del andre af de helt hvide hunderacer, lider også en del Dogo Argentino'er af medfødt døvhed. Man bør derfor være kritisk overfor opdrætteren man vælger at købe sin Dogo Argentino fra, og undersøge nærmere omkring dette fænomen, inden man køber hvalp. Den hvide pels gør også racen mere påvirkelig overfor sol, og man bør derfor beskytte sin Dogo Argentino, når den er udenfor i længere tid.

Dogo Argentino ulovlig

Pr. 1. juli 2010 er Dogo Argentino omfattet af hundelovens forbudsordning. Dogo Argentino må derfor ikke længere overdrages, anskaffes, parres og importeres. Ejere af Dogo Argentino'er før 17. marts 2010 må beholde hundene; men skal altid have dem i forsvarlig lukket mundkurv og maks. 2 meter snor, når de færdes offentligt.

Oprindelsesland

Dogo Argentino har oprindelse i Argentina

Hundens størrelse

Dogo Argentino har en højde på 62 - 66 cm og en vægt på 36 - 45 kg

Farver

Hvid

Alternative navne

Dogo, argentinsk mastiff

Type

Dogo Argentino er en jagthund og hører under FCI-gruppen for "Schnauzere, pinschere, molosser og sennenhunde" (Gruppe 2)

Aktivitet

(3/5)

Motion

(4/5)

Intelligens

(1/5)

Træning

(1/5)

Legesyg

(1/5)

Børnevenlig

(3/5)

Vagthund

(5/5)

Pelspleje

(1/5)

Territoriel

(5/5)

Gøende

(2/5)

Fremmede

(1/5)

Hunde

(1/5)