Drentsche Patrijshond - Jagthund

Beskrivelse af Drentsche Patrijshond

Drentsche Patrijshond er en stående jagthund, som først kom til Danmark i 1991, da hunden Basco kom til landet. Oprindelsen til hunderacen er i Holland.

Inden Drentsche Patrijshond blev anerkendt som en moderne hunderace i 1943, havde lignende "agerhønse-hunde" eksistereret i århundreder, i landdistrikterne omkring provinsen Drenthe.

Her blev denne type hunde nemlig holdt adskilt fra andre hunderacer, og gennem flere hundrede år brugt som den jævne befolknings allround jagt- og familiehund. Man kan herfra spore Drente-lignende hunde helt tilbage til det 16. århundrede.

Patrijshond betyder i øvrigt "agerhønsehund" på hollandsk - og det er netop hvad Drentche Patrijshond er avlet til at være i dag.

Temperament på Drentche Patrijshond

Drentsche Patrijshond - eller “Drenten”, som racen også kaldes - hører til blandt de stående jagthunde, og hundene er velkendte for at være glimrende apportører, med et godt talent for spor og schweiss arbejde. Drentche Patrijshond arbejder "under bøssen", og dækker terrænet godt med et søg, der tilpasses efter opgaven. Racen har et kort søg, og går også gerne i vand.

Drentsche Patrijshond er - som de fleste specialiserede jagthunde - en aktiv og arbejdsivrig hunderace; men kan samtidig være en god familiehund, som nemt tilpasser sig forskellige situationer. Det er dog en forudsætning, at hunden stimuleres og aktiveres i dagligdagen, for racen egner sig ikke til at være arbejdsløs!

Drentsche Patrijshond er også en hunderace, som kan lide at arbejde tæt på sin fører og i nær kontakt med denne. Derfor egner "Drenten" sig heller ikke til at gå meget i hundegård, eller på anden vis leve uden nær kontakt til sin familie.

Oftest er hundene nemme at træne, hvis man motiverer og belønner dem; og racen arbejder  gerne hårdt for at løse opgaverne, der stilles.  De fleste Drentsche Patrijshonde er bløde hunde, som opdrages og trænes bedst med venlige og positive metoder. Det er dog vigtigt at være konsekvent, da hundene er yderst intelligente.

Man bør også være opmærksom på at hundene ofte er relativt vagtsomme, og har visse egenskaber som gårdhunde.

Nogle siger, at på det ydre ligner Drenten en Langhåret Hønsehund, på det indre en Labrador, og i marken kan racen bedst sammenlignes med en Gammel Dansk Hønsehund.

Pasning og pleje

En Drentche Patrijshond har en selvrensende pels, der ikke kræver meget pasning. En jævnlig børstning for at minimere fældning og undgå filter i pelsen.

Man bør bruge hunden aktivt til jagt, og afse tilstrækkelig tid til træning og aktivering, for at få en velfungerende Drentsche Patrijshond i familien. Det er afgørende, at hundene ikke kommer til at kede sig, og de får tilstrækkelig med opmærksomhed.

Prisen på en renracet Drentsche Patrijshond hundehvalp er ca. kr. 7.500, alt efter hvilke egenskaber forældrene har udvist mm.

Oprindelsesland

Drentsche Patrijshond har oprindelse i Holland

Hundens størrelse

Drentsche Patrijshond har en højde på 55 - 63 cm

Farver

Hvid med sorte, brune eller orange aftegninger.

Alternative navne

Drente, Drenten, Drentse Patrijshond, Dutch Partridge Dog

Type

Drentsche Patrijshond er en jagthund og hører under FCI-gruppen for "Stående jagthunde" (Gruppe 7)

DKK Specialklub

Dansk Drentsche Patrijshond Klub

Aktivitet

(4/5)

Motion

(4/5)

Intelligens

(2/5)

Træning

(2/5)

Legesyg

(2/5)

Børnevenlig

(4/5)

Vagthund

(3/5)

Pelspleje

(2/5)

Territoriel

(3/5)

Gøende

(3/5)

Fremmede

(3/5)

Hunde

(3/5)