Hunderacen Engelsk Bulldog

Beskrivelse af Engelsk bulldog

Engelsk Bulldog har sin oprindelse i engelske hunde, der tidligere blev brugt til kampe mellem hunde og tyre. Denne såkaldte bullbaiting var en udpræget "sportsgren" igennem flere hundrede år for både høje og lave samfundsklasser. Bullbaiting opstod delvist fordi man havde en tro på at tyre, der havde været i kamp inden slagtningen, smagte bedre, og gav mere mørt kød - ligesom man havde et behov for sociale samlinger og underholdning i tiden før TV, biografer og biblioteker. Praksis med bullbaiting fortsatte helt frem til 1835, hvor praksisen blev forbudt ved lov

Denne bullbaiting stillede store krav til hundenes fysik, og et af de mest fundamentale krav til en god bullbaiting hund, var at den stod solidt og fast på jorden, og var udstyret med et kraftigt bid, og store nakke og skulder muskler. Hundenes opgave var at bide fast i tyren, og trække den til jorden - og derfor var disse karakteristiska meget eftertragtede. På denne måde opstod den oprindelige, originale engelske bulldog - som dog er meget forskellig fra nutidens udstillingshunde.

Temperament for Engelsk Bulldog

Da hundekampe blev forbudt, blev den engelske bulldog i stedet en værdsat udstillingshund. Temperamentet på Engelsk Bulldog er derfor meget langt fra fortidens kamphunde i dag. Man har under avlen fokuseret på at fremavle meget ekstreme udseender i hundene; og racen har udviklet sig til en ren familiehund den dag i dag, som slet ikke besidder det drive og temperament, som en original Engelsk Bulldog besad.

Normalt er en engelsk bulldog en doven, kontaktsøgende og til tider ganske underholdende og fjollet hunderace. Hundene er dog ofte temmelig stædige, og bestemt ikke aktive efter de er udvokset. De fleste Engelske Bulldogs trives med korte ture, masser af kontakt til familien, i et hjem der viser generel respekt for hunden.

Det kan være svært at lære Engelsk Bulldog almindelig lydighedstræning, og racen betragtes ikke som en af de mest intelligente. Oftest er det dog hundenes stædighed, der er det største problem under hundetræning. Det er derfor vigtigt at motivere Engelsk Bulldog, så den finder træningen sjov og underholdende hele tiden.

En høj grad af konsekvens i ejerens krav til hunden er også nødvendig. Engelsk Bulldog må dog aldrig behandles hårdhændet eller uretfærdigt.

Når Engelsk Bulldog socialiseres og præges til andre husdyr fra den er hvalp, er omgangen med katte, kaniner og andre smådyr sjældent et problem. Engelske Bulldogs er også meget glad for børn - og hundenes størrelse, robusthed og tolerance gør dem derfor normalt meget børnevenlige. Man bør dog aldrig lade børn plage, drille eller irritere en Engelsk Bulldog.

Sundhed og pleje af Engelsk Bulldog

Engelsk Bulldogs ekstreme udseende, hvor man ukritisk har avlet efter helt unormale proportioner i hundene, har medført at racen desværre lider af ret mange skavanker. Det er derfor helt afgørende, at sikre sig opdrættede hvalpe kommer fra virkeligt seriøse kenneler.

Engelsk Bulldog snorker også, og trækker ofte vejret ret besværligt. En godt opdrættet Engelsk Bulldog, har dog mindre og mindre af disse skavanker - efterhånden som opdrættet drejer sig mere hen mod at udvikle mere sunde og velfungerende hunde.

Engelsk Bulldog kan have problemer med at føde sine egne hvalpe, og derfor benyttes ofte kejsersnit ved fødslerne. Kombineret med de ofte meget små kuld i racen, og de omfattende sundhedsundersøgelser af forældredyrene, er en god, stamtavle-opdrættet Engelsk Bulldog en ganske kostbar hunderace. Man bør dog, på grund af racens mange sundhedsproblemer, ikke spare penge på dette punkt - men i stedet fokusere på at finde den helt rigtige opdrætter og avlslinje. Alternativt bør man lede efter en anden hunderace, hvis anskaffelsesprisen for en Engelsk Bulldog virker skræmmende.

Pelsen på Engelsk Bulldog er ganske kort, og kræver stort set ingen pasning. Man skal dog holde rynker og folder rene omkring hals og ansigt, for at undgå svamp og hudproblemer.

Engelsk Bulldog er meget påvirkelig overfor hede, og skal altid have adgang til et køligt sted på de varme dage. Racen har også en vis tendens til at blive overvægtig.

Hvalpe af Engelsk Bulldog har masser af energi, og fortsætter ofte lege og aktiviteter i længere tid end godt er. Man bør derfor sikre sig, at  der siges stop inden hvalpen bliver udmattet; da det er vigtigt, racen vokser godt op, og får dannet stærke knogler og led. Man bør af samme grund også være opmærksom på, at Engelsk Bulldog ikke bør springe eller gå på trapper, før hundene er helt udvoksede.

Oprindelsesland

Engelsk bulldog har oprindelse i England

Farver

Beige, brindle, broget og hvid med og uden forskellige masker. Se racestandarden.

Type

Engelsk bulldog er en selskabshund og hører under FCI-gruppen for "Schnauzere, pinschere, molosser og sennenhunde" (Gruppe 2)

DKK Specialklub

Bulldog Klubben

Aktivitet

(1/5)

Motion

(1/5)

Intelligens

(1/5)

Træning

(1/5)

Legesyg

(1/5)

Børnevenlig

(5/5)

Vagthund

(5/5)

Pelspleje

(1/5)

Territoriel

(2/5)

Gøende

(1/5)

Fremmede

(5/5)

Hunde

(5/5)

Andre hunderacer i gruppen selskabshunde