Hunderacen Fila Brasileiro

Beskrivelse af Fila Brasileiro

Fila Brasileiro er Brasiliens national hund, som opstod for omkring 400 år siden. Man har formentligt blandet originale, gamle mastiffer med Blodhunde, gammeldags Bulldogs og forskellige typer af hyrdehunde, så man i sidste ende fik den Brasilianske Mastiff, som Fila Brasileiro også kaldes. Racen opstod på de brasilianske plantager og kvægfarme, og her ønskede man en alsidig og arbejdsom hunderace, der både kunne vogte ejendom og familie, arbejde som hyrdehund og jagthund - og være selskab til familiens børn.

Fila Brasileiro er avlet til at være yderst mistænksom, og er en af verdens mest vagtsomme hunderacer. En Fila Brasilerio vil til enhver tid vogte og forsvare sin families ejendom og liv - og uanset hvilken indsats man lægger i hundens socialisering, vil man aldrig kunne fjerne denne medfødte egenskab. Fremmede er notorisk mistænkelige for denne hunderace.

Brasiliansk Mastiff er en stor, stærk og adræt race, som kræver en meget erfaren ejer, der vil bruge meget tid på at socialisere, træne og omgåes hunden. At eje en Fila Brasileiro er en livsstil, hvor man i meget høj grad indretter sig efter hundens vagtsomme og mistænksomme sind.

Temperament

Fila Brasiliero er stærkt mistroisk over for fremmede mennesker og fremmede børn, hvilket gør at det ikke er en begynder hund. Racen er så mistroisk anlagt, at man har et brasiliansk udtryk for det: "Ojeriza". Denne mistro er en en del af hunderacens natur, og kan derfor aldrig socialiseres fuldstændigt ud af den. Det er dog enormt vigtigt, at hunden bliver grundigt socialiseret i de første 4-6 måneder af dens liv, da hunden ellers nemt bliver ukontrollabelt mistænksom overfor fremmede. Man skal sørge for at hvalpen møder masser af fremmede mennesker og får gode oplevelser med dem.

Det er også vigtigt at lydighedstræne en Fila Brasiliero, da det er en meget stor hunderace. Man kan også forvente en vis dominans og stædighed hos nogle Fila Brasiliero'er, så hundene ofte udviser en del magtkampe. Her er det vigtigt selv at være konsekvent og stædig og aldrig lade en genstridig unghund få gennemtrumfet sin egen vilje.

Racen bruges i Brasilien til vagt- og jagthund - og har slet ikke nogen historie som kamphund. Det er dog ikke en hunderace, som af den grund er spor social overfor fremmede hunde. Men man kan godt have flere Fila'er sammen eller, eller lade hunden vokse op sammen med andre hunde i familien; men det kan svinge meget mellem individerne, hvordan det forløber. 

Fila Brasiliero accepterer aldrig nogens indtrængen på dens territorie, og egner sig derfor ikke til et sted med mange uventede besøg. Selv når familiens venner og børnenes bedste kammerater kommer på besøg igen og igen, skal man aldrig lade hunden tage i mod de fremmede - heller ikke selvom de har mødt hunden mange gange før. En Fila bliver kun nært knyttet til den nærmeste familie, og alle andre bliver betragtet som ubudne gæster.

Racen er intelligent og arbejdsom, og kan sagtens lære grundlæggende lydighed. Træningen skal dog altid foretages af en person, som hunden både respekterer og betragter som sin familie. Man kommer ikke langt med hårde metoder, men med positive, anerkendende og motiverende øvelser kan racen lære rimeligt meget. Racen vil meget gerne arbejde for sin nære familie, og nyder enhver form for tæt kontakt til denne.

Fila Brasileiro er meget adræt og kan sagtens forcere høje forhindringer for f.eks. at beskytte sin ejer. Så en høj, sikker indhegning er også en nødvendighed, og man bør aldrig anskaffe racen, hvis man bor i tæt bymæssig bebyggelse, da hunden aldrig vil få ro for sit vagtsomme instinkt og deraf nemt udvikler stress og anden problemadfærd.

Pasning og pleje

En Fila Brasileiro er helt korthåret, og kræver ikke nogen væsentligt pelspleje. Men racen er kendt for at savle en del, og kan godt lide at svine sig til, når den er udendørs. Det vigtigste punkt, som ejer af en Brasiliansk Mastiff, er at man indretter hele sin livsførsel efter hundens vagtsomme instinkter og racens dybe indgroede mistænksomhed mod besøgende og andre fremmede mennesker. Det er også vigtigt, at man forstår, det er vigtigt at hunden bliver trænet, socialiseret, stimuleret og aktiveret mere end mange andre racer.

Lovgivning

Fila Brasiliero er pr. 1. juli 2010 omfattet af Hundelovens forbudsliste. Racen må derfor ikke overdrages, importeres eller anskaffes efter denne dato. Fila'er skal derudover være i snor og mundkurv i offentligt rum.

Oprindelsesland

Fila Brasileiro har oprindelse i Brasilien

Hundens størrelse

Fila Brasileiro har en højde på 65 - 75 cm og en vægt på 45 - 80 kg

Farver

Alle, undtaget hvid, musegrå og plettet merle. Mere end 1/4 hvid accepteres ikke.

Alternative navne

fila, fila bras

Type

Fila Brasileiro er en jagthund og hører under FCI-gruppen for "Schnauzere, pinschere, molosser og sennenhunde" (Gruppe 2)

Aktivitet

(3/5)

Motion

(3/5)

Intelligens

(1/5)

Træning

(1/5)

Legesyg

(1/5)

Børnevenlig

(2/5)

Vagthund

(5/5)

Pelspleje

(1/5)

Territoriel

(5/5)

Gøende

(2/5)

Fremmede

(1/5)

Hunde

(1/5)

Alle billeder af Fila Brasileiro