Ruhåret Fox Terrier

Beskrivelse af Fox Terrier, ruhåret

Fox Terrier er en lille britisk hunderace af typen terrier, som har eksisteret i England siden 1500-tallet. Den findes i en ruhåret og en korthåret variant under to forskellige FCI klassifikationer (FCI 169) og (FCI 12).

Oprindelsen til denne race er sikkert gravhund, beagle og et udvalg af gamle terriertyper, som eksisterede i England i begyndelsen af 1500-tallet. Fra ca. 1810 begyndte man at avle foxterriere som jagthunde til jagt på ræv, vildsvin og grævling. Den første racestandard blev publiceret i 1876, samtidig med at den første raceklub blev dannet. Der findes som sagt både glathårede og ruhårede Fox Terrier, og man valgte allerede fra starten at adskille de to varianter.

Temperament

Fox Terrier er en meget livlig, vedholdende og legesyg hund. Ruhåret Fox Terrier er velegnet som familiehund, men den kan også være stædig og vil normalt altid forfølge f.eks. en kat eller en hare. Racens oprindelse som rævejæger, kræver et stort mod og masser af energi. Man kan derfor også sagtens sige, at en Fox Terrier er en stor hund i en lille krop.

Den ruhårede Fox Terrier er meget personsøgende og fungerer rigtig godt som familiehund i den aktive familie. Racen er nem at håndtere og har en livsbekræftende energi, er opfindsom og næsten altid i godt humør. Ruhåret Fox Terrier bliver ved med at være legesyg langt op i livet, og elsker at deltage i aktiviteter. Racen udmærker sig både som jagthund og til f.eks. agility.

Som med alle andre terriere, er det vigtigt at respektere hunden og give den tilpas frihed og "lov til at være hund". Opdragelse og træning bør være ganske konsekvent, men uden at man er hårdhændet eller stiller for store krav til hunden. Mindre træningssessioner med masser af belønning er vejen frem til en lydig og stabil Fox Terrier. Træningen skal altid være sjov, ellers lukker hunden af, og så kan man ligeså godt opgive at træne mere den dag.

Det bør også være en stor del af denne races træning, at man lærer hunden at "tænde og slukke" for aktiviteter. En Fox Terrier-hvalp skal ofte hjælpes til at lære at forstå, hvornår den skal slappe af og hvornår den skal være aktiv. 

Pasning og pleje

Pelsen på den Ruhårede Fox Terrier kræver trimning cirka hver tredje måned, og hunden fælder i øvrigt ikke særligt meget. Man bør aldrig klippe racen, da det vil medføre at pelsen blive kedelig og hunden mister sin ruhårede konsistens. Man bør også begrænse badning af hunden, da pelsens olieindhold ødelægges og den mister sin naturlige balance. Hvis det alligevel bliver strengt nødvendigt at vaske hunden, skal det altid ske med en special olieholdig hundeshampoo.

Oprindelsesland

Fox Terrier, ruhåret har oprindelse i England

Hundens størrelse

Fox Terrier, ruhåret har en højde på 37 - 39 cm og en vægt på 6 - 8 kg

Farver

Hvidbrogede farver foretrækkes

Alternative navne

langhåret Foxterrier

Type

Fox Terrier, ruhåret er en jagthund og hører under FCI-gruppen for "Terriere" (Gruppe 3)

DKK Specialklub

Dansk Terrier Klub

Aktivitet

(4/5)

Motion

(5/5)

Intelligens

(3/5)

Træning

(3/5)

Legesyg

(3/5)

Børnevenlig

(4/5)

Vagthund

(4/5)

Pelspleje

(3/5)

Territoriel

(5/5)

Gøende

(5/5)

Fremmede

(3/5)

Hunde

(3/5)

Andre hunderacer i gruppen jagthunde