Hunderacen Fransk bulldog

Beskrivelse af Fransk Bulldog

Fransk Bulldog er en selskabshund, som har sin officielle oprindelse i Frankrig, hvor racen blev anvendt som selskabshund ved det bedre borgerskab. Den tidligere historie er præget af flere forskellige teorier, hvor den ene er at Fransk Bulldog nedstammer fra de små udgaver af Engelsk Bulldog, som udvandrere fra den engelske kniplingsindustri i Nottingham medbragte til Frankrig da de slog sig ned i områderne ved Paris og Calais.

En anden teori er at den tidligste franske bulldog har gener fra nogle gamle peruanske hunde, der er fundet i både udgravninger og som lerfigurer. Hunde der nu kaldes for Chincha Bulldogs. Man mener at spanske rejsende til det nyopdagede Amerika, hjemtog eksemplarer disse hunde, og de skulle så have dannet grundlaget for den nuværende Fransk Bulldog. Sandheden er dog nok med stor sandsynlighed, at der kan være tale om en kombination af disse to teorier, så begge forklaringer er lige sande.

Den første raceklub for Fransk Bulldog blev stiftet i Paris i 1880, og de første stambogsføringer af racen fandt sted fem år senere. I 1898 blev den første racestandard skrevet, da den franske kennel klub Société Centrale Canine, der var blevet stiftet i 1881, godkendte racen. Det menes, at den første Franske Bulldog blev indført i Danmark omkring 1905. Den Danske Bulldog Klub for både Engelsk og Fransk Bulldog blev grundlagt i 1908.

I dag er racen meget populær og i hastigt stigende antal over meget af verden.

Temperament

Fransk Bulldog er lille, glad og robust, og meget elskværdig overfor mennesker. Dens aner som selskabshund fornægter sig ikke, for racen elsker stort set alle. Franske Bulldogs er dog også ægte bulldog på mange områder, og derfor er racen ofte stædig og egenrådig. Man skal ikke forvente en hund, som bare lystrer ens mindste kommando ; men en Fransk Bulldog kan dog godt trænes op til de basale lydighedsøvelser, hvis ejeren formår at motivere og belønne hunden rigtigt.

Ved træning og opdragelse af en Fransk Bulldog, er det vigtigt at man er konsekvent. Man må dog aldrig bruge hårde eller voldsomme metoder, da Franske Bulldogs er meget påvirkelige overfor ejerens humør.

Fransk Bulldog er normalt glade for børn, og deltager gerne i både lege og små hyggestunder. Racen bryder sig dog ikke om at blive drillet, og kan have tendens til jalusi, hvis ejerens opmærksomhed rettes mod andre. En Fransk Bulldog er også en ægte selskabshund, og bør derfor aldrig overlades meget alene.

Normalt fungerer Franske Bulldogs fint med andre dyr, og de udviser sjældent tendens til at gå på jagt eller strejfe. Nogen hanhunde har dog tendens til et meget stort ego, og puster sig ofte op overfor kønsfæller. På samme måde kan der være en del forskel i racens vagtsomhed; men normalt modtages gæster med slikkeri og fjolleri.

Pasning og pleje af Fransk Bulldog

En Fransk Bulldog har helt kort pels, og kræver stort set ingen pasning. I fældeperioder kan man med fordel fjerne de løse hår med en gummibørste. Derudover bør ejere af Franske Bulldogs sørge for at holde rynker og folder i huden rene og tørre.

Denne race er meget populær i disse år, og derfor bør man være ekstra varsom ved valg af opdrætter. Der findes en omfattende illegal hundehandel med ulovligt importerede hunde af denne race, som er vokset op under kummerlige vilkår og med manglende sundhedsundersøgelser og tidlig socialisering, der vil give store udgifter og uoverkommelige mentalitetsproblemer i hele hundens liv.

Der avles også vidt og bredt på Fransk Bulldog blandt mere eller mindre tvivlsomme private opdrættere - og desværre ikke altid med henblik på at avle sunde og racetypiske hunde. Man bør derfor være ekstra varsom ved anskaffelse af denne hunderace, og kun købe hunde fra opdrættere, der sundhedstester forældredyrene inden parring - f.eks. med Bulldog-Klubbens Sundhedscertifikat. Man bør også foretrække opdrættere, der overholder specialklubbens racespecifikke avlsstrategi (RAS).

Køb, som et absolut minimum, aldrig hunden hos en sælger der ikke kan fremvise moderen, og som ikke har fået foretaget de nødvendige undersøgelser på denne inden parringen. Stil helst krav om dokumentation for sundhedstest og tro ikke på "en god historie" - og køb aldrig hvalpe, der er opvokset i lader, hundegårde eller lignende steder.

Man kan med stor fordel kontakte specialklubben indenfor DKK (eller alternativt DRU) inden man vælger opdrætter af Fransk Bulldog, og man bør på forhånd være indstillet på at der kan være ventetid på den perfekte hvalp.

Oprindelsesland

Fransk Bulldog har oprindelse i Frankrig

Hundens størrelse

Fransk Bulldog har en højde på 28 - 31 cm og en vægt på 9 - 16 kg

Farver

Fawn, brindle og hvid/fawn (broget), sort/hvid (broget)

Alternative navne

Fransk, Buller

Type

Fransk Bulldog er en selskabshund og hører under FCI-gruppen for "Selskabshunde" (Gruppe 9)

DKK Specialklub

Bulldog Klubben

Aktivitet

(2/5)

Motion

(2/5)

Intelligens

(1/5)

Træning

(1/5)

Legesyg

(1/5)

Børnevenlig

(4/5)

Vagthund

(1/5)

Pelspleje

(1/5)

Territoriel

(3/5)

Gøende

(2/5)

Fremmede

(5/5)

Hunde

(2/5)