Hunderacen Gammel Dansk Hønsehund

Beskrivelse af Gammel Dansk Hønsehund

Gammel Dansk Hønsehund er en af de ældste stående jagthunderacer, og har - som navnet antyder - en lang historie i Danmark.

Racen har sit udspring hos jægeren Morten Bak, der for over 300 år siden havde et mål om at fremavle en specialiseret jagthund. Ved at krydse de såkaldte "sigøjnerhunde"og de lokale gårdhunde fra området mellem Randers og Hobro - det man dengang kaldte for "Blodhunde"; men som sandsynligvis var afkom af adelens St. Hubertushunde - frembragte han i løbet af otte generationer nogle hvid- og brunbrogede jagthunde, som man dengang kaldte Bakhunde eller Gamle Danske Hønsehunde.

Da man dengang ikke førte seriøse stamtavler og ikke kun renavlede hundene, levede racen i frem til perioden efter anden verdenskrig en usikker tilværelse. Man ser dog racen afbilledet flere steder, og blandt andet digteren Steen Steensen Blicher menes også at have brugt de tidlige udgaver af Gammel Dansk Hønsehund.

I tiden umiddelbart efter afslutningen på Anden Verdenskrig gik en gruppe jagthundeejere igang med "Klubben for Gamle Danske Hønsehunde" for derigennem at sikre og stabilisere racen. I de følgende år blev der her igennem foretaget et stort arbejde med at registrere hunde og fastlægge en standard for hunderacen ved at arrangere prøver og udstillinger.

Der var mange personer involveret i arbejdet, som alle lagde en masse energi i Klubben for Gammel Dansk Hønsehund; men specielt Knud Pedersen fra Gamborg, som blev klubbens formand i 1959, og sad på denne post frem til 1986, lagde et stort aftryk på racen.

Klubben blev optaget som specialklub under Dansk Kennelklub i 1963 og medlem af "Fællesrepræsentationen for specialklubber for stående Jagthunde i Danmark" (også kaldet FJD) i 1979.

Temperament på Gammel Dansk Hønsehund

Gammel Dansk Hønsehund er en alsidig hunderace, der er relativt nem at dressere. Hundene er meget grundige og alsidige i deres søg, og kan dresseres til både at søge stort og bredt og i et mere begrænset søg. Racen laver ikke unødvendig uro i terrænet og og er velegnet til både små og store jorde. Grundighed er helt sikkert kodeordet for racen. Man kan altid regne med, at en Gammel Dansk Hønsehund, der tager stand, bliver stående indtil jægeren kommer.

En Gammel Dansk Hønsehund er en renavlet jagthund, men den fungerer også fint som familiehund, hvis den bliver aktiveret og motioneret tilstrækkeligt. Hundene fungerer også godt med andre hunde og de binder sig stærkt til deres ejer.

Pasning og pleje

Gammel Dansk Hønsehund er helt korthåret, meget robust og med relativt få sundhedsproblemer. Da der er tale om en decideret jagthund, bør man sikre sig at man altid kan tilfredstille hundens arbejdsiver. 

Oprindelsesland

Gammel Dansk Hønsehund har oprindelse i Danmark

Hundens størrelse

Gammel Dansk Hønsehund har en højde på 50 - 54 cm og en vægt på 26 - 35 kg

Type

Gammel Dansk Hønsehund er en jagthund og hører under FCI-gruppen for "Stående jagthunde" (Gruppe 7)

Aktivitet

(4/5)

Motion

(4/5)

Intelligens

(1/5)

Træning

(1/5)

Legesyg

(1/5)

Børnevenlig

(3/5)

Vagthund

(3/5)

Pelspleje

(1/5)

Territoriel

(2/5)

Gøende

(3/5)

Fremmede

(3/5)

Hunde

(4/5)

Alle billeder af Gammel Dansk Hønsehund