Hunderacen Grand Danois

Beskrivelse af Grand Danois

Grand Danois er en meget stor hunderace, som vækker opsigt, overalt den viser sig. Racen skal være mindst 80 cm i skulderhøjde - og derfor er der virkeligt tale om en meget stor og høj hunderace.

Oprindelsen til Grand Danois findes i de gamle Dogge-hunde, som germanere og romere brugte til både bjørne- og vildsvinejagt, vagtarbejde, dyrekampe og som krigshunde.

I starten af 19. århundrede blev Grand Danois udbredt i det bedre borgerskab, og blev som en af de første hunderacer avlsregistreret, og i stort antal tilmeldt hundeudstillinger. I Danmark kendes racen helt tilbage fra 1500-tallet, hvor Grand Danois-lignende hunde blev opdrættet i staldene på Frederiksborg. Oprindelsen til selve racen Grand Danois, betragtes dog som værende i det centrale europa.

Temperament

En Grand Danois er en stolt, majestætisk fremtonende hunderace. Temperamentet er normalt blidt, venligt og godmodigt; og grundlæggende træning er sjældent et problem. Som de fleste Mastiff- og Dogge-beslægtede racer, er Grand Danois'en dog også selvstændig og egenrådig, og den keder sig nemt ved gentagelser. Man skal derfor ikke anskaffe en Grand Danois, hvis man har håb om at blive lydighedschampion.

Grand Danois hunde fylder meget, og stiller helt specielle krav til både bil og boligforhold. Motionen er moderat, og en Grand Danois bør aldrig efterlades for meget alene, da den kun trives med tilstrækkelig selskab, respekt og opmærksomhed.

Pelsen på en Grand Danois er helt kort, og kræver næsten ingen pasning.

Grand Danois opvækst

Man bør aldrig lade en GD gå for meget på trapper; og slet ikke under opvæksten. Selv ganske få trappetrin kan skade de meget tunge hunde, hvis de udsættes for dem hyppigt mens de er hvalpe og unghunde. Det samme gælder spring (specielt ind og ud af høje biler, bør man være opmærksom på), voldsom leg og anden ledbelastende, fysisk aktivitet.

Under opvæksten, er det også nødvendigt at være opmærksom på fodring og vækst; og man skal påregne en ret dyr opvækst, inden racen har opnået sin fulde størrelse. En voksende GD'er spiser nemlig rigtigt meget. Grand Danois skal fodres med godt og korrekt foder, og man bør slet ikke motionere med hunden før den bliver mindst 2 år.

Anskaffelse / Opdrættere

Grand Danois' intensive karriere som udstillingshund har desværre også påvirket racen i negativ grad. Der findes en lang række helbredsproblemer, som man bør være yderst opmærksomme på, inden man vælger opdrætter. Det drejer sig både om hofteledsdysplasi, hjerte- og øjenproblemer, samt flere andre ting. Den intensive avl efter størrelse, har også betydet at en Grand Danois sjældent bliver særligt gammel - ofte kun omkring otte år.

Oprindelsesland

Grand Danois har oprindelse i Tyskland

Hundens størrelse

Grand Danois har en højde på 72 - 90 cm og en vægt på 45 - 90 kg

Farver

gul, tigret, blå, sort, harlekin (plettet). Regler for kombinationer osv. Se i racestandarden.

Alternative navne

Great Dane, Danish Hound, German Mastiff, Dane

Type

Grand Danois er en vagthund og hører under FCI-gruppen for "Schnauzere, pinschere, molosser og sennenhunde" (Gruppe 2)

DKK Specialklub

Grand Danois Klubben I Danmark

Aktivitet

(3/5)

Motion

(2/5)

Intelligens

(1/5)

Træning

(1/5)

Legesyg

(1/5)

Børnevenlig

(3/5)

Vagthund

(4/5)

Pelspleje

(1/5)

Territoriel

(5/5)

Gøende

(2/5)

Fremmede

(3/5)

Hunde

(3/5)