Hunderacen Hovawart

Beskrivelse af Hovawart

Hovawart er en gammel hunderace, som har sin oprindelse i Tyskland. Herfra kan Hovawarten spores helt tilbage til 1200-tallet igennem litteratur og billeder.

Navnet Hovawart betyder "vogter af gården" og beskriver hundenes primære arbejdsopgave glimrende.

På trods af Hovawartens lange historie, er den nu internationalt anerkendte hunderace først blevet renavlet i det 19. åhundrede, efter tyske hundeentusiaster besluttede at genskabe fortidens tyske gårdhund. Det skete blandt andet ved at opspore hunde af den ønskede type på gårde rundt omkring i Tyskland og ved at indføre racer som Kuvasz, Schæfer, Leonberger og New Foundlænder.

I 1937 blev hunden anerkendt som racen Hovawart. Den første renavlede hund blev indført i Danmark i 1967.

Temperament på Hovawart

En Hovawart er almindeligvis venlig, relativt aktiv og kærlig og kan fungere glimrende som både aktiv familiehund, gårdhund og ægte brugshund. Hundene er arbejdsvillige og forholdsvis nemme at træne; men kræver konsekvent og venlig behandling. Racen trænes meget dårligt med hårdhændede metoder, og dermed stilles der visse krav til hundeejeren om konsekvens, tålmodighed, motivation og indsigt for at træne en Hovawart.

Hovawarten er generelt en aktiv, kraftfuld, middelstor, langstrakt og langhåret hunderace. Hundene arbejder gerne for deres fører med den rette motivation, og hundene bør derfor altid lydighedstrænes og aktiveres samt socialiseres godt.

Hovawart er også en anerkendt brugshund med alsidig anvendelse. Af natur ligevægtige og godmodige; men også med både forsvars- og kampdrift samt en vis portion hårdhed. Racen har også meget fine anlæg som sporhund og bruges ofte som redningshund.

Pasning og pleje

Hovawart har en lang, let bølget dækpels med kun lidt underuld. Pelsen er derfor relativt nem at pleje; men man skal regne med ugentlige gennembørstninger for at holde hundene pæne. Endvidere er det vigtigt at være opmærksom på filter og knuder i pelsen, som kan genere hunden.

Hovawart er generelt en ret sund hunderace.

Oprindelsesland

Hovawart har oprindelse i Tyskland

Hundens størrelse

Hovawart har en højde på 58 - 70 cm og en vægt på 35 - 45 kg

Farver

Sort, blond eller sort med gyldne aftegninger (i ansigt, hals og på benene)

Type

Hovawart er en brugs- og tjenestehund og hører under FCI-gruppen for "Schnauzere, pinschere, molosser og sennenhunde" (Gruppe 2)

DKK Specialklub

Dansk Hovawart Klub

Aktivitet

(4/5)

Motion

(4/5)

Intelligens

(3/5)

Træning

(3/5)

Legesyg

(3/5)

Børnevenlig

(4/5)

Vagthund

(5/5)

Pelspleje

(3/5)

Territoriel

(5/5)

Gøende

(2/5)

Fremmede

(2/5)

Hunde

(3/5)

Leder du efter små hunderacer?

Disse 2 andre hunderacer under brugs- og tjenestehunde er mindre end Hovawart :