Hunderacen Hvid Schweizisk Hyrdehund

Beskrivelse af Hvid Schweizisk Hyrdehund

Man har altid kendt til hvide schæfere, som er blevet født i kuld blandt farvede hvalpe. Man har blot altid betragtet disse hvide hvalpe som fejlfarvede - og derfor blev de ofte aflivet eller solgt uden stamtavle. Men sandheden er, at en hvid Schæferhund siges at være bedstemor til verdens første registrerede "almindelige" Schæferhund. Enhver Schæfer i dag, hvis rødder kan føres tilbage til den første officielt rene schæferhund (Horand von Grafrath), der var farvet, menes at have mindst en hvid ane i sin blodlinie.

På trods af man har kendt til hvide Schæferhunde siden racens opståen, har der været stor kontrovers og uenighed om disse hvide hvalpe. Det var først i 1979 man stiftede Hvid Schæferhundeklub Danmark og dermed officielt anerkendte den hvide Schæferhund.

I 1997 fik den hvide Schæferhund så navnet Hvid Hyrdehund i Dansk Kennel Klub og FCI. Racen blev endeligt godkendt af FCI i 2003; og skiftede så navn - denne gang til "Hvid Schweizisk Hyrdehund".

Dette navn anvendes dog kun, hvis hunden er stambogført i DKK og FCI. I de andre klubber i Danmark hedder racen stadig Hvid Schæfer.

Temperament

En Hvid Schæfer - eller Hvid Schweizisk Hyrdehund - er ofte lidt mere afdæmpet og rolig end den almindelige Schæferhund, men begge racer er meget træningsvillige og førerorienteret. 

Racen har i meget stor udstrækning de samme egenskaber som den almindelige Schæferhund. Racen er altså både vagtsom og temperamentsfuld og yderst villig til at arbejde for - og med - sin ejer. Denne egenskab bør man altid udnytte ved at træne og aktivere hunden, da den ellers kan blive forholdsvis svær at leve med.

En Hvid Schweizisk Hyrdehund der keder sig, vil ofte selv finde på aktiviteter som ejeren ikke altid vil finde hensigstmæssige.

Racen fungerer godt som familiehund, hvis den får dækket sine behov - og den er både venlig og beskyttende overfor sin familie. Specielt familiens børn vil opleve en særlig status i en Hvid Schweizisk Hyrdehunds billede.

Pasning og pleje

Hvid Schweizisk Hyrdehund/Hvid Schæfer kan både være langhåret og korthåret. Den langhårede udgave kræver naturligvis lidt mere pelspleje; men man kan altid nøjes med jævnlige gennembørstninger af hunden. Den langhårede vil også have lidt mere fældning, specielt de to gange om året hvor pelsen skiftes. En Hvid Schweizisk Hyrdehund er på ingen måde krævende på dette område, i forhold til den energi man bør ligge i at få aktiveret og stimuleret denne meget intelligente og arbejdsvillige race.

Lad gerne hunden arbejde dagligt, med enten lydighedstræning, spor eller lignende aktivitet, der stimulerer dens hjerne. Hvis man har muligheden, kan det også være yderst hensigstsmæssigt at lade hunden søge efter sit mad på græsplænen og give den mulighed for at rende frit.

Hundens størrelse

Hvid Schweizisk Hyrdehund har en højde på 55 - 66 cm og en vægt på 32 - 40 kg

Farver

Hvid

Alternative navne

White Swiss Shepherd Dog, hvid schæfer, hvid hyrdehund

Type

Hvid Schweizisk Hyrdehund er en hyrdehund og hører under FCI-gruppen for "Hyrde og Kvæghunde" (Gruppe 1)

DKK Specialklub

Klubben For Hyrde-, Kvæg- Og Gårdhunde

Aktivitet

(3/5)

Motion

(3/5)

Intelligens

(2/5)

Træning

(2/5)

Legesyg

(2/5)

Børnevenlig

(4/5)

Vagthund

(5/5)

Pelspleje

(2/5)

Territoriel

(4/5)

Gøende

(3/5)

Fremmede

(2/5)

Hunde

(2/5)

Alle billeder af Hvid Schweizisk Hyrdehund