Hunderacen Hygenhund

Beskrivelse af Hygenhund

Hygenhund er en norsk, drivende jagthund, som primært har været fremavlet til jagt på harer. Oprindelsen findes hos Prokurator Hans Fredrik Hygen, der i 1830'erne begyndte at fremavle denne specialiserede hunderace til jagt på harer, der dengang var en nyere jagtform i Norge, og derfor ikke havde nogen specialiseret hunderace.

Man har formentligt haft både tyske, franske og schweiziske hunderacer som grundlag for racen, ligesom der også er indgået hunde fra Sverige. I hvert fald hvis man skal tro en undersøgelse fra 1887 af løjtnant Sissener og kaptajn Gulbrandsen, som blev publiceret i Norsk Jæger- og Fisker-forenings tidsskrift.

I Norge blev specialklubben "Norske Harehunde" oprettet i 1902, og denne var naturligvis hjemsted for Hygenhund, der dog på daværende tidspunkt ikke havde et egentligt racenavn. Man skelnede i stedet mellem hunde af Hygen-typen og hunde af Dunker-typen og kaldte begge disse typer for Norske Harehunde. Med tiden blev de to racer dog adskilt og kendes nu som Hygenhund og Dunker Støver.

Efter de to verdenskrige var racen forholdsvis sjælden, og mange betragtede faktisk i den mellemliggende periode både Hygenhund og Dunker Støveren som een og samme race, som sammen blev kaldt for Norsk Harehund. I 1934 gik man dog bort fra denne praksis igen, og adskilte igen i to forskellige hunderacer. Efter Anden Verdenskrig blev Hygenhund igen mere og mere udbredt, og i dag er racen anerkendt som en norsk national hunderace.

På grund af det dengang relativt svage genetiske grundlag i racen, blev der både i 1970'erne og i perioden fra 1990-1997 indført Dunker Støver i Hygenhundens avl. I 2000 og 2002 blev der også lavet to kuld med Finsk Støver, og et enkelt kuld med Hamilton Støver i 2006. Hygenhunden er derfor nu godt rustet til fremtiden og har et udmærket genetisk fundament i Norge.

Hygenhund blev anerkendt af FCI i 1999, men er ikke særligt udbredt udenfor Norge, hvor den stadig gennemgår et seriøst og målrettet avlsprogram.

Temperament

Hygenhunden er en specialiseret harehund med et venligt gemyt. Den er let at træne op til dette formål og begynder tidligt at interesse sig for jagt. Racen har altid en stor jagtlyst, og den bør altid bruges til dette formål.

Som familiehund er Hygenhund som regel udmærket, hvis den får afløb for sine drifter og bliver tilstrækkeligt motioneret og stimuleret; men man bør aldrig anskaffe denne race, hvis ikke man er aktiv jæger.

Hygenhund er også meget udholdende og nærmest umulig at løbe træt. Det er også en hunderace, der sjældent blot ligger og slapper af - der skal nemlig helst ske noget. Og en Hygenhund der keder sig, finder altid selv på noget aktivitet.. ofte af en type som ejeren ikke synes om.

Racen er forholdsvis nem at træne, men kan have tendens til at være en stor mundfuld for uerfarne ejere. Racen er også ret vagtsom, og har et vist ry for at kunne snappe ud efter fremmede.

Man har tidligere haft problemer med aggression i denne race, hvilket har kunnet spores tilbage til nogle tidlige avlslinjer. I dag er der sjældent de helt store problemer med Hygenhund, men der forekommer enkelte nervøse og ængstelige hvalpe, som de seriøse opdrættere ihærdigt forsøger at få fjernet fra racen igen. Det er derfor vigtigt at anskaffe en Hygenhund fra seriøse opdrættere, der arbejder under det norske avlsråd for Hygenhund. Det er også helt fundamentalt afgørende, at man får socialiseret og trænet en Hygenhund grundigt, mens hunden er hvalp.

Pasning og pleje

En Hygenhund har en helt kort pels, og kræver ikke nogen decideret pelspleje. Det er dog vigtigt, at man giver hunden et arbejde at passe - helst som aktiv jagthund. Denne race egner sig ikke til at gå som almindelig familiehund, hvor den ikke får afløb for sin medfødte trang til at gå på jagt.

Oprindelsesland

Hygenhund har oprindelse i Norge

Hundens størrelse

Hygenhund har en højde på 47 - 58 cm og en vægt på 20 - 25 kg

Farver

Rødbrun, Tricolor - sort og brun med hvide aftegninger, hvid med rødbrune, sorte eller brune aftegninger

Alternative navne

Norsk Harehund

Type

Hygenhund er en jagthund og hører under FCI-gruppen for "Drivende jagthunde og schweisshunde" (Gruppe 6)

DKK Specialklub

Dansk Støverklub

Aktivitet

(5/5)

Motion

(5/5)

Intelligens

(1/5)

Træning

(1/5)

Legesyg

(1/5)

Børnevenlig

(3/5)

Vagthund

(3/5)

Pelspleje

(1/5)

Territoriel

(4/5)

Gøende

(4/5)

Fremmede

(2/5)

Hunde

(3/5)