Hunderacen Irsk Setter

Beskrivelse af Irsk setter

Irsk Setter er en stående jagthund, som har sin oprindelse i Irland helt tilbage i 1700-tallet. Racen er formentlig oprindeligt fremavlet på spaniels - såkaldte Setting Spaniels - og datidens gamle pointere. 

The Irish Red Setter Club blev dannet i 1882, som den første raceklub og kort herefter - i 1885 - blev racestandarden fastlagt for første gang. 

Den Irske Setter findes i to forskellige varianter, der er opsplittet i to separate hunderacer. Den røde Irske Setter og den rød/hvide Irske Setter. I Danmark er det oftest den kastanjerøde udgave af Irsk Setter man møder.

Temperament

Irsk Setter er meget aktiv, intelligent, venlig og fuld af sporinstinkter. Irsk Setter trives ofte fint som familiehund, hvis den aktiveres og stimuleres dagligt, og har mulighed for at rende fri og brænde energien af.

En Irsk Setter er også meget venlig overfor mennesker, andre hunde og børn; men kan være så fuld af energi, at de ikke altid er helt velegnede sammen med helt små børn. Som aktiv jagthund, kan det også kræve lidt tilvænning at have racen sammen med katte og andre små husdyr; men det er bestemt ikke umuligt, hvis hunden tilvænnes helt fra den er hvalp.

Racen har et stort behov for menneskeligt selskab, og egner sig ikke til løbegårde og lignende tiltag, der isolerer hunden fra familien i længere perioder. Irsk Setter trænes godt med positiv forstærkning, og reagerer velvilligt på kommandoer, som er indlært med positive metoder. Racen kan dog ha' tendes til at miste hørelsen, så træningen af lydighed bør stadig være yderst konsekvent. Man snakker i jagtkredse også ofte om, at racen modnes sent - ofte først helt oppe i 3-års alderen.

Den Irske Setters sprudlende energi, stærke spordrift og sene modning har til tider givet hundene ry for at være lidt besværlige og svære at træne op; men tilhængere af racen har nu en helt anden opfattelse af den Irske Setter. Det er blot vigtigt, at man griber træningen an på en motiverende, konsekvent og anerkendende måde og samtidig, at man har tålmodigheden til en race, der først sent bliver helt mentalt voksen.

Irsk Setter er en smuk hund, der er en ihærdig sporhund med gode anlæg for at tage stand, og deraf også en anset deltager i de fleste jagtselskaber. Racen egner sig specielt godt til fuglejagt efter lidt større fugle.

Pasning og pleje

Pelsen på en Irsk Setter er lang, busket og meget blød. Racen kræver børstning nogle gange om ugen, og man skal sikre sig, at hele hunden bliver befriet for filter og knuder i pelsen.

Oprindelsesland

Irsk setter har oprindelse i Irland

Hundens størrelse

Irsk setter har en højde på 62 - 67 cm og en vægt på 29 - 32 kg

Farver

rød (brunrød eller kastanjerød)

Alternative navne

Modder Rhu

Type

Irsk setter er en jagthund og hører under FCI-gruppen for "Stående jagthunde" (Gruppe 7)

DKK Specialklub

Dansk Irsk Setter Klub

Aktivitet

(4/5)

Motion

(5/5)

Intelligens

(3/5)

Træning

(3/5)

Legesyg

(3/5)

Børnevenlig

(3/5)

Vagthund

(2/5)

Pelspleje

(3/5)

Territoriel

(2/5)

Gøende

(3/5)

Fremmede

(3/5)

Hunde

(4/5)