Hunderacen Karst Hyrdehund

Beskrivelse af Karst Hyrdehund

Karst Hyrdehund er en vogtende hyrdehund med oprindelse i Slovenien - helt præcist i Karst-området, der strækker sig fra det sydøstlige Italien til det sydvestlige Slovenien og helt over til de Dinariske Alper. Her er disse hunde blevet avlet i århundreder til at vogte fåreflokke mod indtrængende ulve, bjørne, tyve og andre trusler. 

Man har altid kun udvalgt avlshunde udfra deres egenskaber som vogter af hyrdernes store hjorde, og Karst Hyrdehund er derfor ikke en traditionel hyrdehund, der bruges til at flytte eller samle hjorden. I stedet vokser denne race op hos fårene, og betragter sig derfor selv som en del af deres flok, som den vogter nidkært over.

Karst Hyrdehund og Sarplaninac blev tidligere blot betragtet som to forskellige typer af den Illyriske Hyrdehund (Sarplaninac), og først i 1968 blev de opdelt i de to racer Sarplaninac og Karst Shepherd Dog.

Der foregår et stort avlsarbejde for at rekonstruere racen, og man anslår at der i 2009 fandtes under tusinde individer af Karst hyrdehund i regionen. Man har i en tidligere periode, været så langt nede i antal, at man har haft Newfoundlænder indført i avlen, for at sprede genpuljen.

Temperament

Som med de øvrige vogtende hyrdehunde fra regionen, skal man forvente en stor, stærk, selvbevidst og meget vogtende hunderace, som kun bør anskaffes af meget seriøse og erfarne hundeejere. Karst Hyrdehund bør også have frie rammer, og mulighed for at gå fri på en stor indhegnet grund, hvor den kan passe sit oprindelige job som vogter.

Karst Hyrdehund har en veludviklet lugtesans, en god hukommelse og er både intelligent, stærk og adræt. Dens oprindelige job som vogter af hyrdernes hjorde, ligger dybt i racen, og den knytter sig stærkt til sin familie. Racen er også selvsikker og selvstændig, og er derfor svær at gøre ubetinget lydig. En Karst Hyrdehund kan dog godt trænes til basal lydighed, men hunden gør sjældent noget, som den ikke selv kan se et formål med. 

Denne race er på mange områder længe om at udvikle sig, og bibeholder en del hvalpet adfærd gennem hele livet. Derfor vil en Karst Hyrdehund have tendens til at gø af nye og fremmede ting og personer, have gode anlæg for at blive i nærheden af sit territorie og følge sin flok tæt. Karst Hyrdehund strejfer altså meget sjældent.

Racen kan også være forholdsvis legesyg, og mangler ofte jagtdrifter. Temperamentet kan dog svinge forholdsvis meget i denne race.

Det er yderst vigtigt, man bruger meget tid på at socialisere en Karst Hyrdehund, da racen ellers kan blive for vogtende og nervøs overfor nye situationer og personer. Lad hvalpen få masser af gode oplevelser med fremmede mennesker og hunde fra den er helt ung, og fortsæt socialiseringen med mennesker hele hundens liv.

Pasning og pleje

Den store, prægtige pels er forholdsvis nem at pleje; men hunden skal naturligvis børstes med jævne mellemrum. Den kraftige underpels kan også medføre en del fældning; specielt når pelsen udskiftes forår og efterår. Racen er meget modstandsdygtig overfor temperaturer, og befinder sig bedst hvis den er meget udendørs.

Lovgivning

Karst Hyrdehund er ikke specifikt nævnt i Hundeloven fra 2010; men racen er nært beslægtet med den nu ulovlige Sarplaninac.

Oprindelsesland

Karst Hyrdehund har oprindelse i Slovenien

Hundens størrelse

Karst Hyrdehund har en højde på 54 - 60 cm og en vægt på 25 - 42 kg

Farver

Grå med mørkere nuancer på ryggen og lysere, ofte over i sandfarvede, nuancer på maven og benene. Masken er sort og strækker sig noget op over snuden.

Alternative navne

Karst Shepherd Dog, Istrian Sheepdog, Kraševec, Owczarek kraski

Type

Karst Hyrdehund er en vagthund og hører under FCI-gruppen for "Schnauzere, pinschere, molosser og sennenhunde" (Gruppe 2)

Aktivitet

(3/5)

Motion

(3/5)

Intelligens

(2/5)

Træning

(2/5)

Legesyg

(2/5)

Børnevenlig

(2/5)

Vagthund

(5/5)

Pelspleje

(2/5)

Territoriel

(5/5)

Gøende

(2/5)

Fremmede

(1/5)

Hunde

(1/5)

Leder du efter små hunderacer?

Disse 3 andre hunderacer under vagthunde er mindre end Karst Hyrdehund :

Alle billeder af Karst Hyrdehund