Hunderacen Kaukasisk Ovtcharka

Beskrivelse af Kaukasisk Ovtcharka

Kaukasisk Ovtcharcka er en stor, vogtende hyrdehund; som har sin oprindelse i områderne omkring Bosnien/Herzegovina over Rusland til Georgien og helt til Azerbaijan i den nordlige del af Kaukasus, hvilket også betyder at racen adskiller sig meget i udseende og type.

Kaukasisk Ovtcharcka har været kendt i disse områder helt tilbage til oldtiden, men blev først kendt i vesten, da racen for første gang i 1931 blev fremvist på en tysk hundeudstilling. Den moderne Kaukasisk Ovtcharcka består af et mix af forskellige typer af disse gamle hyrdehunde fra de oprindelige områder.

Historisk set er alle disse gamle molosserhunde blevet brugt til at beskytte ejendomme, vogte husdyr, dræbe ulve og jage bjørne. I dag - især udenfor Kaukasus - er de oftest selskabshunde og vagthunde. Visse avlslinjer er mere aggressive og vogtende end andre, men alle Ovtcharcka'ere er meget territoriale og også aggressive overfor fremmede hunde, og de behøver derfor alle en tidlig og omhyggelig socialisering, samt en fast, konsekvent og venlig håndtering.

Temperament

Racen blev oprindeligt brugt som vogter af hyrdernes hjorde, og hundene er virkeligt stærke, adrætte, mistænksomme, selvstændige og intelligente. Historisk set er Ovtcharkaen derfor primært en vagthund, som også har vogtet familier, beboelser, hele landsbyer og naturligvis de omtalte hjorde med kvæg eller får. Racen er derfor temmeligt mistænksom overfor alt, der kan ligne en trussel, og hundene er helt frygtløse og har en stærk, selvstændig vilje, som de gerne bruger til at tage selvstændige beslutninger.

En Kaukasisk Ovtcharka er ikke særligt svær at træne til basal lydighed, men den kræver en massiv socialisering og konsekvent, venlig og gennemtænkt miljø- og hundetræning allerede fra hvalp.

Det mistænksomme sind, som kendetegner Kaukasisk Ovtcharka, gør ikke racen til en hund for alle. Racen er meget vagtsom, og tøver ikke med at skride til handling, hvis den vurderer en trussel mod sin flok. Med en størrelse op til 100 kg, er en Ovtcharka yderst frygtindgydende, når den er vred.

Kaukasisk Ovtcharka kan fungere fint som familiehund, hvis man har mulighed for at lade hunden bevæge sig nogenlunde frit, og giver den dagligt arbejde og stimulans. På grund af racens beskyttende og vagtsomme natur, bør Ovtcharkaen kun gå fri bag tilstrækkelig sikret indhegning.

Racen er yderst adræt, udholdende og kraftfuld, og kræver gode muligheder for at bruge sin energi.

Pasning og pleje

Pelsen på en Kaukasisk Ovtcharcka er halvlang og med kraftig underuld, og er yderst velegnet til at hunden skal opholde sig meget ude i skiftende temperaturer og klimaer. Man kan nøjes med en jævnlig gennembørstning af pelsen, for at forhindre den filtrer. Man skal til gengæld afse betydeligt mere tid til at træne og socialisere denne race, og man må i høj grad tilrette sin livsstil til dens vogtende sind. 

Kaukasisk Ovtcharka i Hundeloven

Den Kaukasiske Ovtcharka er pr. 1. juli 2010 omfattet af Hundelovens forbudsliste. Racen må derfor ikke længere anskaffes, importeres, parres eller overdrages; og eksisterende hunde skal være i kort snor samt bruge lukket mundkurv i offentligt rum.

Oprindelsesland

Kaukasisk Ovtcharka har oprindelse i Rusland

Hundens størrelse

Kaukasisk Ovtcharka har en højde på 64 - 81 cm og en vægt på 45 - 95 kg

Farver

varianter af grå og fawn, spotted, brindle, ind i mellem helt hvid

Alternative navne

Caucasian Shepherd Dog, Caucasian Mountain Dog, Nagazi, Gampr

Type

Kaukasisk Ovtcharka er en hyrdehund og hører under FCI-gruppen for "Schnauzere, pinschere, molosser og sennenhunde" (Gruppe 2)

Aktivitet

(4/5)

Motion

(3/5)

Intelligens

(2/5)

Træning

(2/5)

Legesyg

(2/5)

Børnevenlig

(1/5)

Vagthund

(5/5)

Pelspleje

(2/5)

Territoriel

(5/5)

Gøende

(3/5)

Fremmede

(1/5)

Hunde

(1/5)

Alle billeder af Kaukasisk Ovtcharka